Márciusban! visszatér! a Godspeed You! Black Emperor

2015.02.25. 11:17, subrecorder

gybe_2010pic_300dpi8x10-1024x855_1.jpg

A szokatlan szimbólumokat és a felkiáltójeleket szerető Godspeed You! Black Emperor kanadai atmoszférikus/experimentális posztrock zenekar három év után adja ki új lemezét, Asunder, Sweet And Other Distress címen. A rajta szereplő négy (várhatóan igen hosszú) dal egyikéből meg is osztottak egy nyolc perces részletet.

2012-ben tíz év után hallhattunk először a Godspeed You! Black Emperorról, amikor szinte a semmiből megjelent az Allelujah! Don't Bend! Ascend!. A 90-es évek végén és 2000-es évek elején aktív kanadai formáció csendes évei alatt szép kultuszt és követői tábort épített maga köré, egyre többen fedezték fel maguknak lemezeiket, főleg az etalonnak számító Lift Yr. Skinny Fists Like Antennas To Heaven!-t. Bár a tagok különböző mellékprojektekben zenéltek, tíz évig mindenki a Godspeedről kérdezte őket interjúikban, ezt pedig valószínűleg igen hamar megunták. 2010-ben alakultak újra, az új lemezt pedig egy 2012-es koncertjükön adták ki, minden előzetes híresztelés nélkül. Az Allelujah gyorsan végigsöpört a zenei világon, több helyen az év albuma lett, a rajongók pedig méltó visszatérésként könyvelhették el magukban. A lemez megnyerte a legjobb kanadai albumnak járó éves Polaris-díjat, de ők nem mentek el az átadóra, csak egy közleményben fejezték ki egyrészt hálájukat a díjért, másrészt undorukat, hogy egy olyan elismerést kaptak, ami a pénzszórásról szól, miközben északon elolvadnak a jégsapkák. A környezet- és társadalomtudatos csapat tehát nem hazudtolta meg magát, a 30 000 dolláros jutalmukat is a börtönökben élők zenei tanítását célzó alapítványuknak adták.

Körülbelül ekkor hallhattunk róluk utoljára, az utóbbi két évben aztán minden elképzelhető volt. Lehetségesnek tűnt, hogy soha nem hallunk a zenekarról többet, de az is, hogy egyszer csak megjelentetnek még egy albumot. Végül (a világ nagy szerencséjére) az utóbbi következett be, bejelentették ugyanis, hogy március 31-én érkezik az Asunder, Sweet And Other Distress, a Godspeed hatodik sorlemeze. Az Allelujah-hoz hasonlóan ismét négy dalt kapunk (nem kell megijedni, legutóbb kettő is 20 perces hosszúság fölé kúszott), a nyitó szerzeményből, a szokásosan megfejthetetlen című Peasantry or 'Light! Inside of Light!'-ból pedig meg is osztottak egy majd' nyolc perces részletet. Ez alapján nagy változásra nem érdemes számítani, ugyan azt az epikus magasságokba szárnyaló és szörnyű mélységekbe ereszkedő, zajos, shoegaze-es instrumentális rockzenét kapjuk, amit az Allelujah-n is. Eszünkbe juthat a részletről a Swans legutóbbi két lemeze is, akinek azok tetszettek, egészen biztosan nyálcsorgatónak találják majd ezt a 8 percet is. Lent megmutatjuk az Asunder, Sweet And Other Distress borítóját is.


A Godspeed You! Black Emperor új dalának részlete:


az Asunder, Sweet And Other Distress artworkje:

a43ecff4.jpg

https://recorder.blog.hu/2015/02/25/marciusban_visszater_a_godspeed_you_black_emperor
Márciusban! visszatér! a Godspeed You! Black Emperor
süti beállítások módosítása