Hallgasd meg, mi veszik el MP3-ba tömörítéskor!

2015.02.20. 10:33, subrecorder

1-lyiesu2h-8alm2xxfn_xiq.jpeg

Biztosa mindenkinek megvan az az egy bizonyos audiofil ismerőse, aki ha az embert MP3 hallgatásán kapja sértődötten csak annyit jegyez meg, hogy úgy nem is zene a zene, csak a vinyl, vagy legrosszabb esetben a FLAC fájl a valódi muzikalitást közvetítő erő. Most ők kaptak egy igen erős érvet állításuk mellé, elkészült ugyanis a világ első dala, ami MP3-ba tömörítéskor elveszett hangokból áll.

A Ghost In The MP3 Ryan McGuire projektje, aki a Virginiai Egyetemen végzi doktoriját Zeneszerzés és Számítógépes Technológiák szakon. Ő kezdett el azon dolgozni, hogy kiderítse, pontosan mennyi minden is veszik el, amikor először digitalizálnak, aztán MP3 formátumba tömörítenek egy dalt. Alapnak Suzanne Vega Tom's Diner című klasszikusát választotta, mivel amikor a 90-es évek elején az MP3 algoritmusának kialakításával kísérleteztek, legtöbbször ezt az a cappella számot használták a tesztekhez. A hosszú nevén MPEG-2 Layer III algoritmusának működése egyébként igen érdekes: úgy programozták be, hogy magától el tudja dönteni, mik azok a hangok, amik mindenképpen fontos, hogy megmaradjanak és mik azok, amiket nyugodtan ki lehet dobni, mert az átlag hallgató úgysem fogja észrevenni.

A Ghost In The MP3 cím igen találó, hiszen ha meghallgatjuk a Tom's Diner elveszett részleteiből álló "dalt", kísérteties visszhangokat és sóhajokat hallunk, de ami a legérdekesebb, hogy még Vega vokálsávja is előkúszik néhányszor. Reméljük, McGuire-től érkeznek még hasonló kompozíciók, érdekes lenne hallani például, hogy különböző zenei stílusok közül melyik veszít a legtöbbet egy egyszerű tömörítéssel. Addig is, érdemes elolvasni a projekt részletes leírását, hogyan lesz a "szellem-MP3".


Suzanne Vega elveszett hangjai:


a dal eredetije:


és a szellem-MP3-hoz készült szellemvideó:

Címkék: mp3 audio
https://recorder.blog.hu/2015/02/20/hallgasd_meg_mi_veszik_el_mp3-ba_tomoriteskor
Hallgasd meg, mi veszik el MP3-ba tömörítéskor!
süti beállítások módosítása