Szívből szól Father John Misty Nirvana-feldolgozása

2015.02.15. 13:01, subrecorder

130604-fjm-lead.jpg

Father John Misty néven zenélő Josh Tillman I Love You, Honeybear címen adta ki alig pár napja második lemezét. A Fleet Foxes-t is megjárt trubadúr az év eddigi egyik legjobb albumát készítette el, melyen szerelmes, szomorú és vicces részek nagyjából ugyanakkora arányban kaptak helyet. A tegnapi Valentin-napot megünnepelendő Tillman most előkapott egy Nirvana-klasszikust - halljuk, hogy hangzik tőle a Heart Shaped Box.

A második Father John Misty-album fő humorforrása, hogy az előadó szerelmes lett és írt egy szerelmes lemezt. A kliséket mindig is kerülni kívánó Tillman ezzel elkövette a lehető legnagyobb zenei klisét és ezt ő maga is pontosan érezte, ezért lett az I Love You, Honeybear olyan vicces, amilyen. Rögtön a címben szereplő megszólítás a lehető legnyálasabb dolog, amit az énekes és felesége ki tudott találni, amikor azon agyaltak, hogy mi az, amit végképp soha nem mondanának egymásnak. Persze a mézesmackó kifejezés helyet is kapott a lemez borítóján és Tillman a címadó dalban is olyan átéléssel ismételgeti, hogy simán elhisszük neki, naponta többször búgja kedvese fülébe. Ilyen és ehhez hasonló metapoénokkal van tele az album, mely mindeközben azért egy gyönyörű hangos festménye két ember szerelembe esésének és mindennapjainak. Miután az előadó a Fleet Foxes-ben is dobolt, azt várhatnánk, hogy szólóprojektjében szintén folkos, akusztikus dalok formájában osztja meg az érzéseit, de ez csak félig-meddig igaz. Legalább ilyen fontos az R&B és a soul hatása a lemezen, amely így változatos, érdekes és egészen a végéig lebilincselő, már most biztos helye van az év végi listákon.


A MÁSIK ZSENIÁLIS IDEI ALBUM A SLEATER-KINNEY NEVÉHEZ FŰZŐDIK.

Father John Misty nemsokára turnéra is indul, némi promóció pedig sosem árt, és hát mivel lehetne nagyobb érdeklődésre számot tenni, mint egy Valentin-napi Nirvana-feldolgozással? A Heart Shaped Box Tillman előadásában egy visszafogott folkdallá változott, mely azért megtartotta az eredeti verzió elfojtott agresszióját is. Érdemes meghallgatni, na meg az I Love You, Honeybear-t is. Érdekesség, hogy a Sub Pop gondozásában megjelent lemez deluxe vinyl kiadását annyira túlgondolták, hogy a lemeznek kihajtós borítót terveztek, ami még zenél is, több vásárló viszont jelezte, hogy ettől maga a lemez meghajlott. A kiadó természetesen cserélte a hibás csomagokat és nyilatkozatában megígérte: legközelebb kevésbé lesznek ambiciózusak, ha extrákról lesz szó.


Father John Misty Nirvana-feldolgozása:


a teljes I Love You, Honeybear-album:

https://recorder.blog.hu/2015/02/15/szivbol_szol_father_john_misty_nirvana-feldolgozasa
Szívből szól Father John Misty Nirvana-feldolgozása
süti beállítások módosítása