Heti Top 10: a ma élő legidősebb női előadók

2015.02.15. 20:47, Frontrecorder

yokoono.jpg

A héten jelentette be Yoko Ono, hogy február 18-án, a születésnapja alkalmából két új felvételt is megjelentet, az egyiket Antony-val, a másikat John Zornnal közösen készítette. John Lennon özvegye 82 éves lesz jövő szerdán, ennek alkalmából mi pedig összegyűjtöttük, rajta kívül kik a legidősebb még élő női előadók, 75 és 100 év között. Születésnaptól függetlenül Isten éltesse mindannyiukat!

10. Grace Slick (75)

A Jefferson Airplane (később Jefferson Starship, majd Starship) énekesnője 1939. október 30-án született, a hippikorszakban igazi szexszimbólumnak számított, és aztán képes volt elegánsan megöregedni: 1989-ben visszavonult, mondván, hogy a rockzenészek 50 felett idiótán néznek ki, azóta a festészetnek él. (Slick egyébként Tina Turnert szorította le a tízes listáról, akinél közel egy hónappal idősebb.)

graceslick2.jpg

9. Julie Felix (76)

A veterán folk dalszerző-gitáros-énekesnő Kaliforniában született 1938. június 14-én, de 1965 óta Nagy-Britanniában él és készíti lemezeit a mai napig (az eddigi utolsó 2008-ban jelent meg). A Time magazin a brit folk first ladyjének nevezte, ő volt az első szóló folkelőadó, akit egy brit nagykiadó (a Decca) leszerződtetett.

juliefelix.jpg

8. Wanda Jackson (77)

Ha már a first ladyknél tartunk, jöjjön a rockabilly első asszonya, az 1937. október 20-án született Wanda Jackson, aki az ötvenes évek közepén tűnt fel és aratta első sikereit, a hatvanas években átnyergelt a countryzenére, élete első Billboard-listás albumát viszont csak 2011-ben, Jack White segítségével hozta össze (ami rekordnak számít).

wandajackson.jpg

7. Roberta Flack (78 vagy 76)

Az egyik legcsodálatosabb dzsessz-R&B-soul-hang tulajdonosa, a Killing Me Softly With His Song és a The First Time Ever I Saw Your Face előadója február 10-én született, de hogy 1937-ben vagy 1939-ben, arról vitatkoznak a források. Bevalljuk, mi csak azért öregítettük, hogy előrébb legyen a listán.

robertaflack.jpg

6. Shirley Bassey (78)

Aki biztosan 78 (és ez egészen hihetetlen, persze ez a többi itt szereplő előadó életkorára is áll), az a 20.század második felének egyik legsikeresebb brit énekesnője, a Bond-dalok koronázatlan királynője, az örök díva Shirley Bassey, aki 1937. január 8-án született.

shirleybassey.jpg

5. Nana Mouskouri (79)

Hogy megtörjük az angolszász dominanciát, íme egy kontinentális európai előadó, aki nem mellesleg a világ egyik legsikeresebb énekesnője is a maga öt évtizedes pályája alatt eladott több mint 300 millió lemezzel  - ő pedig a számos nyelven és műfajban otthonosan mozgó, az énekléstől 2008-ban búcsúzó görög Nana Mouskouri, aki 1934. október 13-án született.

nanamouskouri.jpg

4. Petula Clark (82)

Az 1932. november 15-én született színésznő és táncdalénekesnő Petula Clark ugyancsak több nyelven énekelt lemezre dalokat (az angol mellett franciául, németül, olaszul és spanyolul), habár a nevéhez legtöbbünk egyedül a Downtown című slágert tudja kötni. A hatvanas években volt a fénykora, de azóta is rendületlenül készíti a lemezeket, 2013-ban jelent meg a legutóbbi albuma.

petulaclark.jpg

3. Loretta Lynn (82)

A 1932. április 14-én született, bányászcsaládból származó dalszerző-énekesnő nemcsak az igazi nashville-i country egyik meghatározó előadója, de úttörőnek is számított a műfajban azzal, hogy olyan témákról énekelt - például abortuszról, a házasságszédelgő férfiakról vagy vietnami háborús özvegyről - melyek addig tabunak számítottak. Utolsó stúdióalbuma, a 2004-es Van Lear Rose "örök barátjával", Jack White-tal együttműködésben született, ezzel pedig az indie-közönséghez is eljutottak a dalai.

lorettalynn.jpg

2. Sue Thompson (89)

Az 1925. július 19-én született countryénekesnő igazán csak az Egyesült Államokban ismert, legnagyobb sikereit ott is a hatvanas évek elején aratta, amikor a pop műfajéba kirándult (még Brenda Lee és Connie Francis ellenlábasaként is emlegették akkoriban), 1975-ben jelent meg utoljára lemeze, a kilencvenes években Las Vegasba költözött, azóta csak hébe-hóba koncertezik. 

suethompson.jpg

1. Vera Lynn (97)

Az 1917- március 20-án született brit dalszerző-énekesnő összességében is a legidősebb ma élő ismert előadó. Népszerűségét a második világháború alatt alapozta meg, ő volt a brit hadsereg sweetheartja, majd sikerei az ötvenes években is folytatódtak - 1952-ben három dala is szerepelt a New Musical Express legelső alkalommal összesített kislemezlistáján. 2009-ben, Évtizedeken és generációkon átívelő ismertségét, nimbuszát mutatja, hogy 2009-ben megjelent best of lemeze vezette a brit albumlistát - ő a legidősebb, akinek ez sikerült. 

veralynn.jpg

Címkék: yoko ono heti top 10
https://recorder.blog.hu/2015/02/15/heti_top_10_a_ma_elo_legidosebb_noi_eloadok
Heti Top 10: a ma élő legidősebb női előadók
süti beállítások módosítása