Klippremier! Gypo Circus: A szerb határ felé (Ganxsta-tribute)

2015.02.14. 16:00, rerecorder

gypo_kartel.jpg

A Ganxsta Zolee és a Kartel zenekar idén 20 éves, amit több nagykoncerttel ünnepelnek, mások pedig őket ünneplik egy tisztelgő feldolgozáslemezzel. A 20 év gangszter rap című - húsz különböző előadó által eljátszott, húsz különböző számot tartalmazó - tribute-album a tervek szerint a május 9-i akváriumos fellépésre jelenik meg, de az egyes dalok átértelmezései addig is szépen csordogálnak. Az Alma Együttes-, a Brains feat Saiid-, a Quimby- és a Junkies-kalapemelések után most pedig itt egy stílusos változat, a balkáni romapunkot játszó Gypo Circus viszi el Zolee-ékat A szerb határ felé.

A Ganxsta Zolee és a Kartel a magyar rapzene egyik megkerülhetetlen formációja, a Recorder is beválasztotta 1997-es Jégre teszlek című második albumát a magyar hiphop 30 éves történetének húsz legjobb albuma közé. A zenekar két alapítója Göglégy Zolee és Big Daddy Laca nemrég egy újjászervezett zenekarral állt neki a jubileumi évnek, és az 1G Records támogatásával jelenik meg a formáció előtt tisztelgő válogatáslemez. A sorban érkező dalok feldolgozások között most egy balkáni romapunk-változat jelenik meg klippel együtt. A szerb határ felé című szám a zenekar első időszakának bulis fellépéseit elevenít meg, az 1999-es Helldorádó című harmadik nagylemezen szerepelt eredetileg, most pedig a Gypo Circus vette kezelésbe. 

A Gypo Circus 2011 őszén jött létre sokféle zenei háttérrel rendelkező tagokból, a szegedi formáció a Gogol Bordello-féle zeneiséget ültette magyar környezetbe, a balkáni, roma és punk stílusok keveredésével alkotják dalaikat, hatásaik pedig a gypsy jazztől (Django Reinhardt és Stéphane Grappelli) a Manu Chao-dalokon át a Kusturica-filmek zenéiig terjed. Első kiadványuk, a Szabad-e a szerelem című hatszámos EP 2012-ben jelent meg, ezt nemrég nagylemezzé bővített formában újra kiadták. A Gypo Circus tehát stílusosan egy hozzájuk földrajzilag is közel álló dalt választott, amit képletes át is vitt a határ túloldalára, a dalhoz pedig testreírásokkal, lassításokkal, képi humorral átszőtt videót készítettek a Mush Film csapatával.

GANXSTA ZOLEE VB-DÖNTŐBE DRUKKOLTA KEDVENC FOCIVÁLOGATOTTJÁT TAVALY NYÁRON A RECORDEREN.

a május 9-i Ganxsta Tribute lemezbemutató koncert az Akvárium nagytermében lesz, Facebook-eseményoldal, a Gypo Circus legközelebb március 14-én játszik Budapesten a Fonóban a Cimbalibanddel közös koncerten, Facebook-eseményoldal


és akkor íme a Gypo Circus és A szerb határ felé klipje: 


a dal eredeti, 1999-es verziója a Helldoradó albumról: 


az eddigi feldolgozások közül a legsikeresebb a Quimby-féle Hasta la Ganxsta


a Brains Saiiddal közös átértelmezése a Rossz vérből: 


a Junkies és a Telepi gyerekek


és az Alma Együttes-féle Kicsik és durvák:  

https://recorder.blog.hu/2015/02/14/klippremier_gypo_circus_a_szerb_hatar_fele_ganxsta-tribute
Klippremier! Gypo Circus: A szerb határ felé (Ganxsta-tribute)
süti beállítások módosítása