Huszonhárom év után új lemezt ad ki a Chic

2015.02.03. 10:37, subrecorder

ibiza-rocks-2013-chic10.jpg

A Nile Rodgers zenéjére való kereslet 2013-ban, egy bizonyos Random Access Memories című albumon való szereplés után emelkedett újra az egekbe, ő pedig legendás diszkózenekarával óriási turnéra indult. Ismerős a történet? Hasonló esett meg Giorgio Moroderrel is, és ahogy az olasz mester is idén tér vissza új albummal, úgy most Rodgers is bejelentette, hogy új Chic-lemez készül.

A Chic-et Nile Rodgers és Bernard Edwards alakította 1977-ben, miután ketten jó pár projektben háttérzenéltek. Ugyanebben az évben vették fel Tony Thompson dobost és első két énekesnőjüket is, akikből viszont annyit fogyasztottak el karrierjük során, hogy az bőven elég lenne egy egész lányiskolára. Korai diszkóslágereik (Everybody Dance, Dance, Dance Dance) után az első igazán nagy sikerüket a második lemezükön helyet kapó Le Freakkel érték el, ebből 6 millió példányt adtak el. A következő évben aztán ezt is túlszárnyalták a Good Times-szal, aminél már nem is csak az értékesítési számokat érdemes nézni, hanem azt is, hogy milyen hatással volt a könnyűzenére a későbbiekben, többek közt ez a dal adta két őshiphop klasszikusnak, Grandmaster Flash Adventures On The Wheels On Steeljének és a Sugarhill Gang Rapper's Delight-jának alap bassline-ját. A gitárjátékáról azonnal felismerhető Rodgers keresett producer is volt, ebben a minőségében a 80-es években volt a csúcsán, olyanokkal dolgozott, mint Diana Ross, David Bowie (Let's Dance) vagy Madonna (Like A Virgin). A Chic a diszkókorszak hanyatlását követően nem sokkal leállt,  aztán még a 90-es évek elején álltak össze egy rövidebb időszakra, nem sokkal később (1996-ban) azonban meghalt Rodgers hű társa, Edwards (2003-ben pedig Thompson is), így a zenekar ismét a polcra került.

A csapat nyolc stúdióalbumából hetet az Atlantic adott ki, mindössze az utolsó, 1992-es Chic-ism jelent meg a Warnernél, Nile Rodgers most mégis újra hozzájuk szerződött egy friss Chic-anyagra. Az első dalt március 20-ra ígérik, maga a lemez pedig júniusban érkezik, épp időben a fesztiválszezonra. A zenekar amúgy mindig is a "diiszkó rockbandájának" nevezte magát, a Rock And Roll Hall Of Fame-be azonban az istennek sem sikerül beavatódniuk, tavaly jelölték őket tizedszerre. Talán pont ez az albumnyi lökés hiányzik hozzá?


Néhány a Chic legnagyobb slágereiből:

 

 

Címkék: disco chic nile rodgers
https://recorder.blog.hu/2015/02/03/23_ev_utan_uj_lemezt_ad_ki_a_chic
Huszonhárom év után új lemezt ad ki a Chic
süti beállítások módosítása