Damon Albarn musicalt írt a virtuális csodaországról

2015.01.22. 11:10, subrecorder

140120-damon-albarn-sundance0102_0.jpg

Tavaly Damon Albarn már hírt adott arról, hogy két operája után éppen egy musical zenéjén dolgozik, most pedig végre kiderült, hogy mi is ez a projekt valójában: az Alice Csodaországban feldolgozása, melyet a brit Nemzeti Színház előadásában a Manchesteri Nemzetközi Fesztiválon fognak bemutatni a nyáron, Wonder.land címmel.

Blur-ősrajongóknak igen régóta úgy tűnhet, Damon Albarn már nem tud mit kieszelni, hogy ne kelljen a 90-es évekbeli zenekarával foglalkoznia, de lassan elfogynak a lehetőségek. zenész több mellékprojektet aligha találhat ki, és működhet közre annyiszor mások lemezein, mint tette ezt Albarn az utóbbi években, de tavaly elsütötte a szólólemezt is (amely remekül sikerült), a hurok tehát szorul. Vagy mégsem, lassan már az is kifogás lehet, hogy túl meleg van a stúdióban (várjunk csak...). Mindenesetre a "Mit tesz éppen Damon Albarn, hogy ne kelljen az új Blur-albummal foglalkoznia" nagyregény következő fejezetét a brit Nemzeti Színház Alice Csodaországban-feldolgozása adja, ezen dolgozik ugyanis tavaly nyár óta, júliusban pedig a Manchesteri Nemzetközi Fesztiválon bemutatásra kerül a darab.

A Wonder.land című darab egy igen modern átdolgozása lesz Lewis Carroll meséjének, íme a szinopszis: "Üdvözlet a wonder.land-ben, ahol pontosan az lehetsz, aki csak akarsz. A 12 éves Aly imádja ezt a világot. Ha az iskolában zargatják, vagy ha otthon éppen boldogtalan, akkor ide menekül a szülei, a tanárai és saját maga elől. Online Aly Alice-szá változik, aki erős, bátor és ura az életének. De néhány furcsa figura, akikkel találkozik, kifejezetten ismerősnek tűnnek neki. Aly bármennyire is próbálkozik, a való élet és wonder.land egyre inkább összekeveredik, érdekes, de egyben veszélyes szituációkba sodorva őt." A darab rendezője a Nemzeti Színház frissen kinevezett igazgatója, Rufus Norris, a szövegkönyvet Moira Buffini írta, Albarn a zenét szerezte hozzá. Tegyük hozzá, hogy nem precedens nélküli ez a zenész munkásságában, korábban két operán is dolgozott, az egyik egy XVI. századi kínai regény, a 2007-es átirata (Journey To The West), a másik pedig a 2011-ben bemutatott, szintén Norris által felügyelt Dr. Dee című darab volt. A Wonder.land premierjét a július 2-19. között zajló Manchesteri Nemzetközi Fesztiválon tartják, novemberben kezdik el játszani Londonban, majd valamikor jövőre a Théâtre du Châteletben Párizsban.


A Wonder.land című darab teaser-plakátja:

wonderland-608x295.jpg


Damon Albarn két dalt játszik élőben a Dr. Dee-ből:


ez pedig tavalyi szólólemeze egyik dalának személyes klipje:

Címkék: damon albarn
https://recorder.blog.hu/2015/01/22/damon_albarn_musicalt_irt
Damon Albarn musicalt írt a virtuális csodaországról
süti beállítások módosítása