Klippremier! Zombori: Egyedül vagyok

2015.01.17. 12:00, rerecorder

zombori.jpg

A Zombori egy 2008-ban Székesfehérváron alakult folk/folktronika együttes, zenéjében a magyar (főleg moldvai) népzene, progresszív elektronika és jazz, újabban pedig már indiepop is keveredik. A hattagú formáció friss folkként emlegetett megszólalásával sikeresen szerepelt a 2013-as Talentométeren, még az évben megjelent egy világzenés-folktronikás EP-jük is, most pedig itt az első teljesen önálló, izgalmasan hangszerelt szerzeményük és hozzá egy nagyon szép animációs klip. Premier!

Az Egyedül vagyok a Zombori első teljesen önálló szerzeménye, amelynek zenéjét és szövegét is a zenekar dobosa, Szabó Dániel Ferenc írta, a hozzá tartozó klipet pedig a Zombori egyik énekesnője, a Mayberian Sanskülottsból is énekesnőként ismert Csordás Zita rajzolta és a Belle Belle néven elektronikus zenét alkotó Nagy Bence animálta. A dalt gyerekkori élmények inspirálták, egészen pontosan a nyári, magányos lézengések a balatonvilágosi löszfal tetején. 

„Visszagondoltam a gyerekkoromra, amikor testvéremmel, vagy egyedül a nagyszüleimmel voltam egész nyáron Balatonon, és nagyon egyedül éreztem magam, mivel a szüleimet ritkán láttam. Sokat bóklásztam a löszfalon, és néztem a Tihany felé úszó felhőket. Hajnalban láttam a halászhajókat, kukkerral átnéztem Balatonakarattyára, megnéztem, hogy horgászik a papám, és ide-oda bicikliztem, lefutottam az erdőn át a partig.” – mesél Dani a dal hátteréről.

zombori_2.jpg


„Az
Egyedül vagyok egy szabadságérzetében is magányos gyerek kiáltása, ami szerintünk sok mai magyar fiatalból is kitörhetne. A klipet az egyébként festőművészként is izgalmas munkát végző énekesnőnk, Csordás Zita rajzolta, és Nagy Bence (Belle Belle) animálta.”

Át is adjuk a szót Csordás Zitának: „az ihletet Dani dalba foglalt gondolatai adták. Saját gyerekkorunk élményeivel és érzelemvilágával vegyítve transzponáltuk át képekké, hogy bemutassuk azt a hangulatot, amikor a gyermekkor magányos lézengései során bármi átalakulhat valami izgalmassá vagy félelmetessé, ahogy a Balaton tengerré, mi magunk pedig saját félelmeink és álmaink felfedezőjévé.”

A zenekar terveiről szintén Dani nyilatkozik: „A jövőben hasonló önálló szerzeményekkel szeretnénk kijönni, és ezt bemutatni Budapesten túl vidéken, külföldön, fiataloknak, időseknek egyaránt. Készülünk a Művészetek Palotájában tartandó Népzene ünnepére, ahol a PASO, a Cimbaliband, a Tokos, Bazseva stb. mellett mi is felléphetünk január 17-én. Szeretnénk videosessiönöket készíteni, újra elmenni Maczkó Robihoz, felvenni az újabb zenei anyagokat, és sok-sok koncertet idén is.”


ma, január 17-én a Müpában lép fel a Zombori, Facebook-eseményoldal

és akkor az Egyedül vagyok című izgalmas megszólalású dal megkapó klipje: 


itt a Zombori első EP-je, a 2013-as Napvilág, Holdvilág


www.zomborizenekar.hu
www.zombori.bandcamp.com

https://recorder.blog.hu/2015/01/17/klippremier_zombori_egyedul_vagyok
Klippremier! Zombori: Egyedül vagyok
süti beállítások módosítása