D'Angelo meglepetésszerűen tért vissza 14 év után, mint Fekete Messiás

2014.12.15. 11:28, subrecorder

dangelo_1.jpg

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt Beyoncé mindenfajta fanfár nélkül feltöltötte új albumát az iTunesra, globális őrületet váltva ki. Senki nem hitte el, hogy a digitális korban még lehetséges titokban tartani egy lemez készültét (pláne egy ekkora nevű előadónak) és. nulla marketing nélkül. Nos, most a soulénekes D'Angelo "dobott. Beyoncét", ugyanis minden előzetes figyelmeztetés nélkül jelentette meg várva-várt új albumát, 14 év szünet után - a Black Messiah pedig máris streamelhető. 

D'Angelo a 90-es évek végén, mikor Erykah Badu és Lauryn Hill a soulzene új irányát mutatták be éppen klasszikus lemezeikkel, pont a gyökerekhez kívánt visszatérni. Öt évig dolgozott második lemezén, a Voodoo címűn, melyet olyanok inspiráltak, mint Sly Stone, Marvin Gaye és Prince. Funk, soul és hiphop tökéletesen elegyedett a 70 perces albumon, a korszellemmel totálisan nem szembemenve, de frisset, érdekeset mutatva. A Jimi Hendrix stúdiójában felvett, ?uestlove és Pino Palladino által feljátszott Voodoo minden pillanatán hallatszik, hogy a fent említett, nagy hatású előadók albumainak hallgatása utáni dzsemmelésekből alakultak ki, egyedi, múltba révedő atmoszférát adva az anyagnak. A lemez platinasiker lett (bár főként egy meztelen videónak köszönhetően), viszont D'Angelo számára a nagy áttörés után lefelé vezetett az út. A drogokat már korábban is mindenféle mérték nélkül használta, autóbaleseteivel, letartóztatásaival a következő években tele voltak a hírek. Zene pedig nem jött. Az előadó állítása szerint J Dilla (szintén inspiráló erő) 2006-os halálakor látta be, hogy be kell fejeznie az önpusztító életformáját, ha továbbra is át akarja adni művészetét a világnak, innentől pedig már tényleg csak pár autóbaleset és letartóztatás hiányzik, hogy 2012-be jussunk, amikor D'Angelo először lépett újra színpadra, méghozzá egy Sugah Daddy című új dallal. Aztán ismét csend.

Tegnap, észak-amerikai keleti idő szerint hajnali 3-kor pedig jött a hír, hogy a Sugah Daddy meghallgatható a Red Bull Soundcloudján, a Black Messiah című harmadik stúdiólemez pedig éjféltől kapható lesz. A New York-i exkluzív belehallgatási bulin lőtt fényképek alapján kiderült, hogy Q-Tip szövegekkel, ?uestlove és Pino Palladino pedig ismét hangszerükkel járultak hozzá az album elkészültéhez. A kanyewestes albumcímhez egyébként kanyewestes albumleírás is dukál: "A Black Messiah egy elég kemény lemezcím. Könnyedén félreérthető. Sokan majd azt hiszik, hogy a vallásról szól. Mások arra a következtetésre jutnak, hogy én nevezem magam Fekete Messiásnak. Számmora ez a cím mindannyiunkról szól. A világról. Egy eszményről, melyre kollektívan törekednünk kell. Legyünk mind Fekete Messiások! A Fergusonban, Egyiptomban, az Occupy Wall Street-tüntetésen fellázadó emberekről szól, olyanokról, akik azt mondták: elég volt és tettek is érte, hogy a dolgok megváltozzanak. Nem egy karizmatikus vezető ajnározásáról szól, hanem a tízezrek ünnepléséről. Nem a lemez összes dala politikai töltetű, de a cím egy olyan közös világot teremt számukra, melyben teljes valójukban létezhetnek. A Black Messiah nem egy személy, hanem egy érzés, hogy mi mindannyian lehetünk vezérek."

A Sugah Daddy a nem politikai töltetű szerzemények közé tartozik, egy igazi klasszikus funkszám, melyben a legjobb, hogy ismét hallatszik: végtelen stúdiódzsemmelésből alakult ki. A finom dob és a fúvósok szépen támasztják alá a hirtelen 41 évessé váló, soha ilyen jól még nem éneklő D'Angelo hangját. Prince egyértelműen ott van a sorok közt, alig pár óra múlva pedig meglátjuk, hogy vajon az egész album hasonló múltidézés lesz-e, esetleg nyújt-e valami újat is. Persze ahogy a My Bloody Valentine-nak 22, úgy D'Angelónak 14 év után sem kell semmi újat mutatnia, egy frissen megjelent anyagon. Elég, ha önmagukat megidézik, és máris megáll a világ egy pillanatra.


D'Angelo visszatérő dala, a Sugah Daddy:


az album teaservideója:

 


és íme az időközben meghallgathatóvá tett teljes album:

Címkék: dangelo d angelo
https://recorder.blog.hu/2014/12/15/d_angelo_meglepetesszeruen_tert_vissza_14_ev_utan_mint_fekete_messias
D'Angelo meglepetésszerűen tért vissza 14 év után, mint Fekete Messiás
süti beállítások módosítása