Heti Top 10: a világ leghosszabb dalai

2014.12.14. 21:57, Frontrecorder

flamingskull.jpg

A héten tettek közzé egy eddig kiadatlan Chromatics-számot, amely 31 perc hosszú. Mennyi?? Jó, ez már igencsak túl van egy átlagos dal időtartamán, de az igazság az, hogy harminc-, sőt negyvenperces opuszokkal is tele van az a bizonyos padlás (egyes műfajokban pedig, mint az ambient, vagy a progresszív rock ez átlagosnak tekinthető), viszont már jóval kevesebben nyújtják ennél még tovább a dalforma kereteit. A listánk hatvan percen túl kezdődik, és egészen 24 óráig tart - nem állítjuk, hogy definitív összeállítás, simán lehet, hogy maradtak ki belőle hosszabbak: ezek az általunk ismert legtovább tartó - és ami fontos szűkítés - rögzített és hivatalosan megjelent dalok/egybefüggő zeneművek. Ezt hívjuk úgy, hogy zenemaraton!

10. Mike Oldfield: Amarok - 01:02:02

Mike Oldfield a nyolcvanas évek énekes-popdalos albumai után ezzel a lemezével visszatért a kezdeti idők hosszú instrumentális tételeihez, olyannyira, hogy a bonyolult szerkezetű Amarok egyetlen zenemű, bár sok kis darabból kirakva.

9. Sleep: Dopesmoker  - 01:03:31

A kultikus stonner/doom metál zenekar 1995-ben ezt az egyetlen számot adta be a kiadójának, mint a következő albuma. Persze visszadobták azzal, hogy ez így ebben a formában eladhatatlan, mire a Sleep lerövidítette, itt-ott átírta és átnevezte Jerusalemre az anyagot, de még így sem ment át, és ettől annyira elborultak, hogy feloszlottak.

8. Chris Butler: The Devil Glitch - 01:08:51

A The Waitresses nevű new wave zenekar egykori vezére 1996-ban felvett egy több mint 500 refrént magába foglaló dalszövegfolyamot, majd ezt 2-3 perces részletekre szabdalta és megkérte a hozzá közel állókat - zenészbarátokat, családtagokat, rokonokat - hogy a szövegek alá tegyenek zenét, vagy éppenséggel bármilyen hangot, aztán a visszakapott daldarabokat számítógéppel passzították össze egy koherens egésszé. AAz ötletgazda tíz évvel később újra megnyitotta a projektet, hogy az még tovább dagadjon - Butler honlapja szerint a dal  03:13:32-ig nyúlt.

7. Fantômas: Delìrium Còrdia - 1:14:17

Az experimentális metál szupergrup harmadik albuma simán elmehetne egy horrorfilm aláfestő zenéjének - a sebészet és anesztézia ihlette (brrr) instrumentális zenefolyamot szerző Mike Patton hallhatóan lubickol a frászkeltő atmoszférák megteremtésében. Ez az egyszámos album NEM elsősorban a hosszával borzolja az idegeket.

6. Transatlantic: The Wirlwhind - 01:17:54

Az 1999-ben alakult, majd a 2002-es feloszlást követően 2009-ben újjáalakult amerikai-svéd-angol progresszív rock szupergrup harmadik albuma ugyan 12 tételből áll, de ezek egy össze- és egybefüggő kompozíciót alkotnak. majdnem 78 percben. A prog rock eleve a túlzások műfaja, vajon ezen a teljesítményen ki tesz majd túl?


NA ÉS A LEGHOSSZABB ALBUMOK KÖZTI SZÜNETEK? ITT AZOKAT IS ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK.

5. Phrasenmäher: Zwei Jahre - 01:30:10

A hamburgi poprock zenekar idén januárban kiadott dala szerencsére nem két évig tart, mint ami a címe, csak másfél órát, bár olyan andalítóan dallamos szerzeménnyel állunk szemben, hogy az első negyedóra után könnyen támadhat az az érzésünk, hogy ez a végtelenségig is szólhatna. Persze isten ments! Íme, mind a 482 refrén és 11 588 német szó:

4. Love Hope Strength Foundation - The Scriptures - 01:43:40

Az Alarm walesi rockegyüttes alapító frontembere, Mike Peters 2007-ben hozta létre alapítványát, amely különleges helyszíneken rendezett koncerteken keresztül gyűjt támogatást a rák elleni küzdelemhez (a zenész maga leukémiás volt). Peters legújabb jótékonysági célú akciója nem egy koncert, hanem egy dal, ami több hónap alatt született számos - úgy 200 - zenész (köztük például a Spandau Ballet, a Fastball és a Gene Loves Jezebel egy-egy tagja) és dalszerző közreműködésével, több ország (Izrael, Wales, USA, Nagy-Britannia) stúdióiban. A végeredményül létrejött dal 75 versszakból és 6247 szóból áll - erre mondják, hogy epikus. A dal bevételeit egy a Közel-Keleten csontvelő átültetésekre várók és donorok összekapcsolásán fáradozó alapítvány kapja. A teljes verzió az iTunes-on, itt egy rövid részlet:

3. The Flaming Lips: Found A Star On The Ground  - 06:00:19

Wayne Coyne-ék ugyebár híresek az elképesztően őrült ötleteikről, ez a megszámlálhatatlan agymenésük közül az egyik, 2011-ből. Sean Leannonnal és zenekarával együtt rögzítenek egy laza hat órás - egészen pontosan 6 óra 19 másodperces - számot  de nem ám csak úgy minden ok nélkül, hanem adománygyűjtő céllal: aki fizetett száz dollárt, annak a nevét beleszőtték a számba (Lennon felolvasásában), a befolyt összeget pedig az oklahomai állatvédő egyesületnek, illetve az ottani zeneakadémiának utalták. Összesen 212-en adták a nevüket a világ egyik legsúlyosabb pszichedelikus rock tripjéhez, amit a Strobo Trip nevű játákba csomagolva adtak közre. Íme a felvétel, három részre bontva:

(Több forrás is hivatkozik egy Book Oven nevű zenekar Chew And Hiccup című számára, ami szintén 240 perces, de ennek nem leltük nyomát.)

2. Rober Rich: Somnium - 06:59:57

Az amerikai ambient zeneszerző három tételes 2001-es albuma annyira nyugtató, hogy akarva-akaratlanul el lehet rajta aludni - még jó, hogy az alkotó célja is pont ez volt. A hossza miatt pedig simán lehetséges, hogy lefekvéskor elindítjuk, és amikor felébredünk, még mindig szól.

1. The Flaming Lips: 7 Skies H3  - 24:00:00

A Flaming Lips még 2011-ben, két hónappal a hat órás daluk után saját magán is alaposan túltett: a talányos című 7 Skies H3 egészen pontosan 24 óra hosszú, és összesen 13 példányban jelent meg 2011-ben, a Halloweenre időzítve - valódi emberi koponyákból kialakított pendrive-on... Az usb-koponyák darabját 5000 dollárárt lehetett megkaparintani, akinek nem jutott, annak be kell érnie az egész napos mű 50 perces zanzájával, ami idén májusban kijött CD-n és digitálisan is. Tulajdonképpen nem meglepő, hogy a világ jelenlegi ismereteink szerinti leghosszabb dala a Flaimg Lips nevéhez fűződik, na de lehet ezt még fokozni? Majd meglátjuk, viszont a lecke fel van adva!

A dal végtelenítve szól ezen az oldalon, illetve négy részre osztva meghallgatható alább:

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2014/12/14/heti_top_10_a_vilag_leghosszabb_dalai
Heti Top 10: a világ leghosszabb dalai
süti beállítások módosítása