Meglepetés! A Young Fathers nyerte az idei Mercury-díjat

2014.10.30. 11:16, subrecorder

_78622699_78622698.jpg

Tegnap este adták át a Nagy-Britannia és Írország legjobb albumának járó rendes évi Mercury-díjat, mely mellé egy 20 000 fontos csekk is jár. A 12 jelölt közül ugyan nem a skót experimentális hiphop trió, a Young Fathers bemutatkozó lemeze volt a favorit, mégis ők hozták el az elismerést.


AZ IDEI 12 JELÖLTET ITT MUTATTUK BE.

Más díjakkal ellentétben a Mercury Prize még mindig képes megtartani presztízsét és értékét, köszönhetően a szakmai zsűrinek, az évet legtöbbször jól átfogó jelöltállításnak, és a nem egyszer meglepő végeredménynek. Tavaly James Blake második lemeze, az Overgrown vitte el a szobrot a nagyobb favorit Arctic Monkeys és David Bowie elől, idén pedig a Young Fathers DEAD című debütáló albuma diadalmaskodott - őket a bejelentésnél nem kevertek össze senkivel, mint tavaly, amikor Lauren Laverne műsorvezető tévesen James Bluntnak ítélte oda a díjat. Idén a fogadóirodák a Royal Blood, Kate Tempest és FKA twigs lemezeit tették meg várható győztesnek, ehhez képest a jelöltek egyik sötét lova futott be. Ez már csak azért is helytálló a Young Fathers triójára, mert remekül keverik a sötét elektronikus hiphopot az afrikai zenékkel (a csapatban van egy libériai  és egy nigériai tag), emellett könnyen megjegyezhető, énekes, popos refrénekkel operálnak. Az utóbbi évek egyik legérdekesebb debütálását jegyző zenekar az átadási ceremónián nem hazudtolta meg magát, végig csak vérkomoly faarccal lehetett őket látni, nyilatkozataik pedig szűkszavúak voltak. Állításuk szerint a 20 000 fontot a következő lemezükre költik, amit Berlinben fognak felvenni, indulnak is, amint tudnak.

Szomorú hírrel is szolgálhatunk, a hivatalos brit albumeladási statisztikákkal foglalkozó szervezet szerint ugyanis idén először a Mercury-díjra való jelölés nem igazán dobta meg az emberek vásárlókedvét, nem fogyott érzékelhetően több a 12 kiválasztott lemezből. Sok előadó pedig pont az átadásra időzíti friss kislemezeit, videóit, kihasználva a nagyobb publicitást. Idén FKA twigs tett így, akinek Video Girl című számához készült klipje tegnap este jött ki.


a Young Fathers nyertes albuma, a Dead


az album első kislemezes dala, a Get Up:


a másik klipes szám, a Low


Fka twigs tegnap megjelent videója, ami nem meglepő módon szexszel és halállal foglalkozik:

https://recorder.blog.hu/2014/10/30/meglepetes_a_young_fathers_nyerte_az_idei_mercury-dijat
Meglepetés! A Young Fathers nyerte az idei Mercury-díjat
süti beállítások módosítása