Diszkóba megy a Belle And Sebastian

2014.10.29. 10:52, subrecorder

Belle_and_Sebastian_British_Band.jpeg

Január 19-én jelenik meg a kilencedik Belle And Sebastian-album Girls In Peacetime Want To Dance címmel, melyről az első megosztott dalt új, kedvesen partiképes oldalát mutatja a zenekarnak. 

Szeptemberi magazinunk témája Skócia és a popzene évtizedekre visszanyúló kapcsolata volt, ennek keretében többek közt az egész szerkesztőség kiválasztotta kedvenc skót dalát is. A végeredmény minket ugyan nem igazán lepett meg, de akkor is érdemes megemlíteni: hárman is (köztük ezen cikk írója) a glasgow-i Belle And Sebastian egy szerzeményét választotta. Hiába, a sokfős zenekar dalaira szívesen ingatja a fejét az ember mosolyogva, ha éppen nem figyeli a szövegeket, ha pedig igen, akkor a legtöbbször szomorú szerelmes témák temetik maguk alá. Bármilyen hangulatot is kíván tehát az ember megteremteni magának, Stuart Murdoch és társainak zenéje kiváló társ hozzá.


NEMSOKÁRA KIJÖN A ZENEKARI KEZDETEKRŐL SZÓLÓ FILM IS. MI MÁR LÁTTUK!

Az egyszerű zongorás-akusztikus gitáros dalokat ugyan már viszonylag korán elhagyták, viszont olyan egyértelmű 80-as évekbeli szintidiszkó utalásokkal, mint amilyeneket a most megjelent The Party Line-ban hallhatunk, még nem találkozhattunk (habár ezzel a hangzással a zenekar már a 2003-as Dear Catastrophe Waitress című lemezen is kísérletezett). A készülő album mellé kiadott trailerben másféle eredetű impulzusokról is beszélnek a tagok, mégpedig az amerikai déli hangzásról. A georgiai Atlantában készítették a felvételeket, mely az Outkast által fémjelzett déli hiphop fellegvára, állításuk szerint producert is ez alapján választottak. Ez szintén érdekes megállapítás, ugyanis Ben H. Allen, akiről eddig tudjuk, hogy dolgozott az albumon, bár a múltban segítségére volt hiphop előadóknak is (Diddy, Biggie Smalls első poszthumusz megjelenése), mégis főképp álomszerű hangzásáról ismert, melyet az Animal Collective-nél, a Washed Outnál és kisebb mértékben a Bombay Bicycle Clubnál is érvényesített. Persze messzemenő következtetéseket nem szabad levonni egyetlen dalból, minden kiderül, amikor január közepén megjelenik a teljes lemez a Matador kiadó gondozásában. Amit még érdemes megjegyezni, hogy ugyan csak 12 dal lesz az albumon, mégis dupla vinylen adják ki. Ennyire hosszú szerzeményekről lenne szó? Vagy csak 45-ös fordulaton kell majd őket lejátszani, mint láthattuk azt a tavalyi Queens Of the Stone Age esetében? Kíváncsian várjuk.


A Belle And Sebastian készülő lemezének első bemutatott száma, mely erős 80-as évek érzést hagy a hallgatókban:


az album trailervideója:


a Girls In Peactime Want To Dance borítója:

595ed64b.jpeg

https://recorder.blog.hu/2014/10/29/diszkoba_megy_a_belle_and_sebastian
Diszkóba megy a Belle And Sebastian
süti beállítások módosítása