Alice Glass elhagyta a Crystal Castles-t

2014.10.09. 10:36, subrecorder

crystal-castles7_00345394.jpg

Ethan Kath és Alice Glass duója, a Crystal Castles ebben a formájában nincs többé. Az énekesnő személyes és szakmai okokra hivatkozva jelentette be a Facebookon, hogy kilép a torontói szintipunk zenekarból. Elkeseredésre azonban nincs ok, amellett, hogy Glass szólóelőadóként folytatja, jelek mutatkoznak arra is, hogy Kath viszi tovább a Crystal Castles-t.

Az, hogy a 21. század egyik legfontosabb punkzenekara dobokon és szintetizátoron kívül még élőben sem használt más hangszereket, bemutatja, hogy milyen furcsa, átmeneti zenei korban is élünk. Márpedig a Crystal Castles egy ízig-vérig punkzenekar volt 2008-as első lemezük óta. Minden a punkhoz kötődő fontos toposz előfordult a zenéjükben, hiába álltak korai dalaik néha csak kaotikus 8-bit prüntyögésből. Az interneten hamar népszerűek lettek az olyan felvételek, mint a Crimewave, vagy az Alice Practice, ami eredetileg mindössze egy hangbeállás felvétele volt, és Glass tudta nélkül került rögzítésre. Három lemezt készítettek, az utóbbi kettőn már rengeteg helyen megtalálható volt a káoszból kitörő katartikus szépség zenei motívuma. Minden kiadványukat kritikusi siker fogadta, a rajongók száma pedig egyre csak nőtt. Nem kis szerepe volt ebben a duó eksztatikus élő fellépéseinek, főleg a klubkoncertjeiket emlegették folyton azok, akik megjártak már egyet. A budapesti közönség előbb 2011-ben a Szigeten, majd tavaly az A38-on is láthatta a torontói párost.


HÁTBORZONGATÓAN JÓ, AHOGY EGY GYEREKKÓRUS ADJA ELŐ AZ EGYIK LEGJOBB CC SZÁMOT.

Glass így ír a távozásáról szóló Facebook posztban: "Elhagyom a Crystal Castles-t. A művészetem, és mindenfajta önkifejezési formám mindig is őszinteséget, méltányosságot és mások felé való empátiát volt hivatott jelképezni. Több szakmai és személyes okból kifolyólag úgy érzem, hogy ez már nem lehetséges a CC-ben. Annak ellenére, hogy a zenekarnak ezzel vége, remélem, hogy a rajongóim elfogadnak majd, mint szólóelőadót, pont úgy, ahogy elfogadták a Crystal Castles-t is." Glass tehát folytatja, de mi lesz Kath-tal? Az NME-nek adott interjújában a CC menedzsere elhintette, hogy nem érdemes még temetni a zenekart, "nagy fordulatok előtt áll a formáció", így lehetséges, hogy ő is folytatja a zenélést, még ha más név alatt is.


Az Alice Practice az első lemezről:


a Crimewave, szintén innen:


a második album indiepunk himnusza, a Baptism:


a legutóbbi album egyik csúcspontja, a Sad Eyes:

Címkék: crystal castles
https://recorder.blog.hu/2014/10/09/alice_glass_elhagyta_a_crystal_castles-t
Alice Glass elhagyta a Crystal Castles-t
süti beállítások módosítása