Klippremier! Elefánt: Alszik

2014.10.06. 10:00, Frontrecorder

elefantalszik.jpg

A közel három éves Elefánt legutóbb a Vérkeringő című tavalyi albumukat beharangozó Szex klippremierével szerepelt nálunk. Aki hallotta élőben a zenekart idén, annak ismerős lehet az Alszik című dal, amelynek a Kodály Method projektet elindító Rév Marcell és Szimler Bálint által jegyzett, szó szerint temetői hangulatú videóját most ugyancsak mi mutatjuk be. 

elefantfoto.JPGAz Elefánt története tulajdonképpen a Kodály Method kapcsán kezdődött, és a zenekar régóta tervezett az operatőr-rendező párossal egy új közös projektet. Ismerve Rév Marcell és Szimler Bálint zenei ízlését, bíztak benne, hogy a filmes alkotók könnyen tudnak azonosulni az Alszik című daluk karakterével. „Olyan dalon szerettünk volna velük együtt dolgozni, amit ők is könnyedén magukénak tudnak érezi. Az Alszik sötét, mégis pörgős, talán elég költői ahhoz, hogy a szöveg tartalmát tekintve jól kiegészítsen egy képi világot. Mindenképpen történettel rendelkező, több helyszínes videót szerettünk volna, de ezen kívül szabad kezet adtunk nekik. Nekem nem volt a fejemben a halál, mint párhzuzam a dal és annak vizuális megjelenítése között, de amikor a srácok felvetették ezt, tökéletes motívumnak tűnt. Mintegy helyre kerültek a dolgok a fejemben. Kapásból arra gondoltam, hogy kevés embernek adatik meg végignézni a saját halálát a bonctermen keresztül a temetéséig, szóval csináljuk”  - mondja a közös munkáról Szendrői Csaba, az Elefánt énekese és a klip főszereplője.

A zenekar így egy hétköznap kora reggeli órán egy boncteremben, az énekes pedig a boncasztalon találta magát. A hangulatot megalapozta, hogy a szomszéd teremben körülbelül száz elhunyt feküdt. Innentől kezdve három napon át a kívánt tartalomnak megfelelő, valós helyszíneken hajnaltól estig dolgoztak, hideg tálcán, nejlonozva, koporsóban, esőben. A zenekarban saját bevallásuk szerint a legmélyebb nyomot a temetés hagyta, amikor a koporsóban fekvő Szendrői Csaba a sírgödör mélyéről nézett fel az őt „gyászoló” zenekarra és barátokra „Hősiesen bírta az Elefánt, hogy végigrángattuk őket az éjszakai Magdolna utcán, drogelosztók előtt, hullaházban – ezek a helyek nekünk is újak voltak” - árulja el a rendező, Szimler Bálint. Rév Marcell, a klip operatőre hozzáteszi: „Az első naptól figyelemmel kísérjük az Elefántot, jó látni, hogy egyre népszerűbbek és egyre profibb zenekarrá növik ki magukat – ez a klip is egy mérföldkő ebben.”

"Örülünk, hogy olyan klip született, ami remélhetőleg szokatlan érzéseket vált ki a nézőkből” - így az elkészült kisfilmről Szendrői Csaba, és akkor nézzük is végig földi útjának végét, a halálától a temetéséig. Íme, az Elefánt Alszik című dalának klipje:

Az Elefánt persze nagyon is él, jelenleg épp az új lemezén dolgozik, amely ismét konceptlemez lesz, ráadásul kétfejezetes. Terveik szerint 2015-ben két lemezt kap tőlük a közönség, elmondásuk szerint "vakmerő témákkal, sokféle hangulattal és még inkább álomvilágba invitáló érzésekkel, az emberi jellemben megbújó félelmekkel, szörnyekkel és persze azzal az ideával, ahogy ezeket mi megfékezni szeretnénk." Az első, tél végére tervezett lemez dalai már nagyjából készen vannak, hamarosan stúdióba vonulnak velük. Koncerten pedig az őszi klubszezonban az Óriással, illetve az Esti Kornéllal együtt játszanak.


Elefánt fotó: Benke Hunor

https://recorder.blog.hu/2014/10/06/klippremier_elefant_alszik
Klippremier! Elefánt: Alszik
süti beállítások módosítása