Október, eső, nagyon sok új zene – hallgasd albumhallgatónkban!

2014.10.04. 15:54, rerecorder

peaking l.jpg

Hosszú ideje a legerősebb felhozatallal találkozni az e heti streamek között és albumhallgató-sorozatunkban is. Október első hetei a lemezmegjelenések egyik éves legsűrűbb időszakát jelentik. Régi klasszikusok, új sztárok, feltörekvő új tehetségek. Rengeteg (de tényleg nagyon sok) nagyon jó zene csak egy kattintásnyira a tovább után.

A bőség zavarában nem igazán tudunk jobbat, mint hogy oldalanként végigvesszük a legjobb megjelenéseket. De kezdjük először a Peaking Lights saját oldalán streamelt új albumával. A házaspárduó 2011-ben az év egyik legjobb lemezét csinálta meg a 2011-es 936-tal, a Lucifer című folytatás kevésbé volt átütő, de a friss Cosmic Logic megint bizsergető hangokkal teli! Jó kozmikus utazást!

Kezdjük az NPR First Listen szekciójával, ahol a Foxygen új albumát már külön is kiemeltük, de van ott még egy nagyon ígéretes bemutatkozó lemez a washingtoni Ex Hex csajtriótól, akiknek hibátlan, feelgood punkos rockzenéje a hetvenes évekbeli CBGB bandákat (New York Dolls, Ramones) és a korabeli angol posztpunkos vonalat egyaránt eszünkbe juttathatja.

A másik kiemelendő lemez a súlyos indusztriális zenei klasszikus Godflesh visszatérése. A huszonöt éve alakult birminghami zenekar megkerülhetetlen origója az igazán kemény, posztmetálos vonalnak. Most majdnem tizenöt év után jön az újabb nagylemez, ami még mindig dühös, még mindig nagyon masszív és nagyon megterhelő. Mint rosszabb napokon és helyeken maga a világ. Itt streamelhető.

A heti kedves indie-popra igazán szükség van, főleg egy Godflesh lemez után. A londoni Allo Darlin új lemeze szépen ki is színezi nekünk a világot. A maga műfajában rendben lévő, korrekt kis lemez a Pitchfork Advance-n streamelhető.

Ugyanott az egyik említett klasszikus új albuma. Az angol folkzenész istennő Vashti Bunyan történetét most nem mesélnénk el újra, legyen annyi elég, hogy első, és sokáig egyetlen lemeze, egyike volt azon sokáig feledésbe merült, majd a nullás években újra felfedezett zseniális albumoknak, melyekből még mindig bőven van mit előbányászni. Bunyan-nak a most megjelent Heartleap még mindig csak a harmadik albuma, de ha igaz, amit mond akkor az utolsó is. Elmondása szerint ugyanis végre mindent sikerült úgy felvenni és úgy előadni, ahogy azt előzetesen szerette volna. Neki pedig köszöni szépen, ennyi elég is volt. Mi is köszönjük, még ha tényleg nem is lesz több album. A Heartleap ugyanis, akárcsak az előző két album csodálatos hallgatnivaló. Ide kattintva meg is bizonyosodhat róla mindenki.

Szintén a Pitchforkon egy sokkal zavarbaejtőbb folklemez is streamelhető. A Noctural Poisoning moniker mögött az egykori Xasthur black metal együttes frontembere Scott Conner áll. Így már érthető is az album komor hangvétele, amely mintha egy remény nélküli, kietlen tanyáról szólalna meg. Folyamatosan nyugtalanító, mégis ellenállhatatlan dalok gyűjteménye. Ide kattintva érhető el.

Még mindig a Pitchfork, de már hiphop. A NehruvianDOOM az MC legenda MF Doom-ot, és a pofátlanul fiatal, mindössze tizennyolc éves rapper Bishop Nehru-t takarja, akiknek kontrasztos alakja (nemcsak az életkor, de a flow is érezhetően eltér) az év egyik legjobb hiphop albumát adja ki. A sajátnevű album ugyan elég rövid, de lehet épp ez kell ahhoz, hogy egy pillanatra se legyen unalmas, persze DOOM kiszámíthatatlanul megbillenő beat-jei. és profi hangmintázása is elengedhetetlen hozzá. Itt hallgatható.

Ha pedig okos, kemény(kedős) rockzenére vágyik az ember, akkor ugyanott még a Minus The Bear új albumát is ajánljuk.

Zola Jesus is jelentkezett a héten. A Taiga saját elmondása szerint az eddigi legbefogadhatóbb albuma, ami annyit jelent, hogy itt egy-két szám már az egészen egyszerű r&b-s, popos vonalba illeszkedik. Ez az ősrajongókat biztos nagyon fogja zavarni, de aki szeretné egy slágerlista-tehetségkutató mezőnyön kívüli jó énekesnő, jó lemezét hallani az nyugodtan kattintson át az NME-re.

A hét legkellemesebb meglepetése, egyben az év egyik erős debütje hallható a a The Line Of The Best Fit-en. A brightoni Michael A Grammar igazi stíluskavalkádot hoz el első albumán, hiszen a shoegaze-től az indie-rockon át a szikár funkos new wave-ig terjednek a dalok, amelyek pont akkor igazán jók, amikor túllépnek a cipőbámulás nem túl kreatív pár percén. Mivel utóbbi számok nagyrészt épp a lemez elejére kerültek, ezért egyáltalán ne csüggedjünk, ha nem jön be rögtön, adjunk neki egy kis időt, vagy ugrassunk rögtön mondjuk a Suzanna című dalra, onnan már nem nagyon van egy gyenge pillanat sem az albumon. Ide kattintva lehet indítani.

A Caribou új albumát már bizonyára tűkön ülve várták nagyon sokan itthon is, részben a két hét múlva esedékes pesti koncert miatt is. Alább lehet csekkolni, vajon megéri-e megvenni a jegyet a bulira vagy sem, lett-e olyan jó az új album, mint az előző Swim volt. Szerintünk annyira azért nem, de így is eléggé igen. Az biztos, hogy egyik lemez sem volt se ennyire táncorientált, se ennyire soulos. 


Szintén a 3voor12-en hallható egy baromi jó posztpunkos, indie-s, garázsrockos lemez a kaliforniai The Growlers-től. Lazaság, slágerek, napsütés, szerelem. Kell ennél több? 


A Bass Drum of Death új albuma is ide került fel, mi pedig nem tehetünk mást, azt is ajánljuk. Mintha valamivel kevesebb lenne a zaj, mint az előző lemezeken, de ez elkerülhetetlen, a dög még mindig bennük van. 


A BASS DRUM OF DEATH ÚJ KLIPJÉBEN EGY NAGYON FURA FÉTIS JELENIK MEG: A BEGIPSZELT LÁNYOKRA GERJEDŐ FIÚK FÉTISE.


Még mindig rock, még mindig gitárok. Az Iceage is visszatér, és mintha egész sok Nick Cave-t hallgattak volna a srácok a stúdiózás előtt. Nem olyan, mint amit eddig megszoktunk, de legalább mernek váltani. Hajrá. 


Az angol Aaron Jerome azaz SBTRKT új lemeze is végre hallgatható. Az eklektikus albumon továbbra is a mindenkori vendégénekes Sampha viszi a prímet, de azért Jessie Ware, Ezra Koenig és Denai Moore sem panaszkodhat. A jó néhány bomba slágerrel megtűzdelt lemezt a
KCRW oldalán lehet meghallgatni.

Ez már tényleg nagyon sok, de nem tudunk elmenni szó nélkül egy imádnivaló kaleidoszkópszerű pszichedelikus lemez mellett. A Los Angeles-i Joel Jerome Psychedelic Trifstore Folk című albuma annyira tökéletesen hozza a klasszikus hatvanas évek végi hangulatot, hogy akár az LSD-mámorban úszó Haight-Ashbury utcáin is szólhatna 1967-ben. Itt hallgatható.

A fürgék még elcsíphetik a péntek éjszaka óta 24 óráig streamelt új Flying Lotus-albumot, itt.

Zárásképp pedig legyenek itt Prince új lemezei. Igen, mind a kettő, egyik szólóban, a másik pedig új zenekara a 3rdEyeGirl bemutatkozása. Mindkettő a Spotify-on hallgatható előzetesen. A szólóalbumért ide, a zenekarosdiért ide kell kattintani.

https://recorder.blog.hu/2014/10/04/oktober_eso_nagyon_sok_uj_zene_hallgasd_albumhallgatonkban
Október, eső, nagyon sok új zene – hallgasd albumhallgatónkban!
süti beállítások módosítása