Egy lemeznyi kiadatlan felvétellel jön a soros Velvet Underground-újrakiadás

2014.10.02. 11:16, subrecorder

vuvu.jpg

Ahogy 2012-ben a Velvet Underground & Nico, tavaly pedig a White Light/White Heat, úgy most idén a Velvet Underground harmadik, cím nélküli albuma is újra megjelenik hatlemezes deluxe kiadásban az eredeti lemez 45. évfordulójának emlékére, eddig kiadatlan felvételekkel.

A Velvet Underground harmadik lemeze egy sokkal nyugodtabb zenekart mutatott 1969-ben, mint mondjuk közvetlenül előtte a kritikuskedvenc White Light/White Heat. Több évnyi kísérletezgetés után itt nagyrészt kikötöttek az egyszerű, de nagyszerű balladáknál és rockdaloknál. Nincs a Sister Ray-hez hasonló experimentális monstrum, talán csak a The Murder Mistery mondható igazán kísérletinek. Magával az albummal a kritikusok is elégedettek voltak, az egyenes irányvonalnak köszönhetően pedig nagyobb közönséget meg tudtak szólítani, míg az akkori purista rajongóik inkább elítélték a "poposodást". Ez volt egyébként az első olyan VU-lemez, amelyen John Cale alapító hegedűs nem játszik és a következő album (Loaded) után Lou Reed is elhagyta a zenekart.

Az újrakiadás elérhető lesz egy-,két-, és hatlemezes verzióban is, ezek közül az első csak magát az albumot tartalmazza, a másodikon helyet kap 12 dal a zenekar egy 1969-es koncertjéből, de a legérdekesebb természetesen a legnagyobb kiadvány. Az első három CD-n az album különböző mixei találhatók, sorrendben az eredeti (Valentin), Lou Reed saját mixe (Closet), és végül a promóanyagokhoz használt mono keverés hallgathatók majd meg rajtuk. A Closet mix egyébként onnan kapta a nevét, mert a gitáros Sterling Morrison azt mondta, úgy szól, mintha egy szekrényben vették volna fel az anyagot. A negyedik korongon 10 olyan dal található, melyet ugyan felvettek, de a kiadást nem érték meg, ezek közül többet később Lou Reed felhasznált szólómatériaként. Az utolsó két CD pedig azt a koncertet tartalmazza teljes egészében, amibe a kétlemezes verzióban is betekintést kaphatunk. Mindegyik kiadvány november 24-étől lesz elérhető.

 

https://recorder.blog.hu/2014/10/02/egy_lemeznyi_kiadatlan_felvetellel_jon_a_soros_velvet_underground-ujrakiadas
Egy lemeznyi kiadatlan felvétellel jön a soros Velvet Underground-újrakiadás
süti beállítások módosítása