Sátánista zongoraégetés svéd furapopra

2014.09.26. 13:28, subrecorder

jj_1.jpg

Augusztusban jelent meg a svéd fiú-lány duó, a JJ harmadik rendes stúdióalbuma. A páros és házi rendezőjük, Olivia Kastebring mindig is tudták, hogyan fordítsák le filmnyelvre különleges popzenéjüket, nincs ez másként friss videójukkal sem. A Dynastihoz készült klipben egy szekta gyújt fel ájtatosan zongorákat az erdőben.

Aki nem követi a duó minden kiadványát, mostanra már jól meg lehet zavarodva. Első, 2009-ben megjelent stúdióalbumuk címe jj n° 2 volt, mivel előtte már kiadtak egy single-t jj n° 1 néven, igaz csak hazájukban. Második lemezüknél, 2010-ben még követhető volt a dolog (jj n° 3), viszont az idén augusztusi harmadik rendes albumuk már csak simán V néven látott napvilágot, 2012-ben ugyanis volt már egy jj n° 4 EP-jük. Szóval FKA twigs és az ő EP1, EP2, LP1 elnevezései sehol sincsenek hozzájuk képest. Aki pedig nem szeret bogarászni, annak nyugodtan kijelenthető, hogy egységesen magas színvonalú az egész diszkográfiájuk, szóval nem téved nagyot az ember, ha a jj n° 2 helyett mondjuk a jj n° 4-et hallgatja meg, esetleg a páros karácsonyi ajándékként kiadott mixtape-jét, a barátságos című Kills-t. 

Megjelent tehát a V, és a róla szedett kislemezes dalok videóival folytatódik a JJ lassan kötelező kellékeiként ismert remek kisfilmek tradíciója. Az All White Everything elmegyógyintézete után a Dynastiban ismét egy különleges helyszínre látogatunk, ezúttal egy svéd erdőben láthatunk egy rituálét, melynek során valószínűleg az aranyra festett énekesnő tiszteletére V alakban zongorákat gyújtanak fekete csuhás "papok". Az előző videó világító fehérsége után most szinte végig sötét van, maguk a képsorok előszörre nézve jobban is illenének egy tradicionális norvég black metal klipbe, de valahogy Olivia Kastebring rendezőnek megint sikerült elérnie, hogy tökéletesen elkapja a dal hangulatát, miközben végig fenntart bennünk egy furcsa, idegen érzést. Ha történetileg nem is, képileg mindenképpen az év eddigi egyik legjobb zenei kisfilmje ez, a képsorok gyönyörűen vannak fényképezve. A JJ tehát új albumának videóival nem meglepő módon eddig 2/2. 


A JJ új klipje, a Dynasti című dalhoz:


a friss album előző kislemezes dalához, az All White Everythinghez készült videó:

Címkék: jj
https://recorder.blog.hu/2014/09/26/satanista_zongoraegetes_sved_furapopra
Sátánista zongoraégetés svéd furapopra
süti beállítások módosítása