Magyarradar – horhos

2014.09.18. 13:07, rerecorder

horhos1.jpg

A Bajdázó (amelynek kiadványai a Recorderen 2012-ben és 2013-ban is szerepeltek az év legjobb magyar albumai között), az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb, legjobb hazai zenekara, és amely 2014 elején „nagy csend”-es időszakot kezdett egy teltházas, lemezen is megjelent koncerttel, ám az idén József Attila-díjat kapott Győrffy Ákos író-költő-zenész mellékprojektjeként 2012-ben indult horhos (amely időközben kiegészült a szintén Bajdázó-tag, Gugyella Zoltánnal) jelenleg is aktív, olyannyira, hogy az instrumentális, ambientes-drone-os, monolitikus tömbökből épülő, azokat a Börzsönyből származó környezeti hangokkal kiegészítő zene két EP után most már egy teljes lemezen át is hallható és érdemes is hallani!

Megalakulás éve:  2012.

Tagok: Gugyella Zoltán (basszusgitár), Győrffy Ákos (gitár, billentyűs hangszerek, zajok, hangszőnyeg).

Stílus:  A legegyszerűbb, ha „börzsönyi barkács-ambientnek” nevezzük, ami kétségkívül nem visz sokkal közelebb a lényeghez, de munkahipotézisként megteszi. Mindenesetre az ambient, a drone és a folk az, ami az egészben kavarog.

Hatások:  Nincsenek hatások. Ami persze nem igaz, csak egy kicsit. A távoli hatások: Radiohead, Stars Of The Lid, Brian Eno, Boards Of Canada, Deerhunter, Pausal, My Bloody Valentine, Neil Young, Pan American, Wovenhand, VHK, William Basinski, Beatles. A sor – nem a végtelenségig, de – folytatható lenne.

Kiadók: Saját kiadás.

horhos lemez.jpgTörténet: A horhos 2012-ben indul a Bajdázó „mellékprojektjeként”. Kezdetben csak Győrffy Ákos egyszemélyes ügye volt, aztán 2014-ben csatlakozott hozzá a szintén Bajdázó-tag Gugyella Zoltán.

Megjelenések: Reggeli gyakorlatok EP (2012), Sötétül/Derszu Uzala EP (2014), horhos (cím nélküli lemez), 2014.

Küldetés: Nincs semmiféle küldetés. A zenekészítés talán, amennyiben ez küldetés. Létrehozni a létezőnek tűnő világ hangtörmelékeiből egy sosemvolt tájat, és benépesíteni.

Jövőkép: Minden bizonnyal fényes jövő előtt ál a zenekar. Ez nem lehet másképp. Amennyiben másképp lesz, újra kell gondolni a jövőképet.

Mellékprojektek: Mivel a horhos eredetileg is mellékprojektnek indult, nincsenek további mellékprojektek. Irodalmi mellékprojektek vannak Győrffy Ákos részéről. (Legutóbbi kötet: Haza, Magvető Kiadó, 2012.)

Szexepil: Kanna, basszusgitár, looper, hiányos húrozatú citera, delay-pedál, gyerekszintetizátor.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Hogy egyáltalán eljutottunk az első lemez felvételéig. És hogy beválogatták a zenekart az UH Demo 5. nevű fesztiválra, ahol október ötödikén játszunk.


a horhos Facebook-oldala és Bandcamp-oldala


a horhos cím nélküli bemutatkozó lemeze: 

https://recorder.blog.hu/2014/09/18/magyarradar_horhos
Magyarradar – horhos
süti beállítások módosítása