Damien Rice nyolc év után is ugyanolyan szomorú, mint volt

2014.09.12. 12:03, subrecorder

damien-rice-630-80.jpg

Nem siette el harmadik lemezét Damien Rice ír énekes-dalszerző, nyolc év telt el legutóbbi jelentkezése óta. Idén novemberben viszont visszatér a My Favourite Faded Fantasy-vel, a címadó dalt pedig már most megmutatjuk. 

A kilencvenes években a Juniper nevű zenekarban játszó, a kiválása után egy ideig Toszkánában gazdálkodó, majd Európában utcazenélő Rice első lemeze, a 2002-es 0 (nulla) az ír könnyűzene egyik legnagyobb 2000-es évekbeli sikere lett, hazájában tízszeres, míg Nagy-Britanniában négyszeres platinabesorolást ért el a maga több mint kétmillió eladott példányával. Szokták mondani, hogy a zenében is érvényes az "addig üsd a vasat..."-módszer, de Rice valamiért nem így döntött. Négy évet várt a folytatás kiadásával (9) és eladásokban messze alul is múlta a várakozásokat. Az, hogy a kritikusok sem szerették, ebben az esetben nem lényeg, hiszen az énekes-dalszerzők általában nem a sajtónak írnak, hanem maguknak és a rajongóiknak. 


RICE PÁR ÉVVEL EZELŐTT U2-T DOLGOZOTT FEL EGY VÁLOGATÁSLEMEZRE.

Van az a várakozási idő, ami viszont már pont hogy elősegíti a hype-ot és nyolc év már ilyennek mondható. Az énekes úgy nyilatkozott, hogy "néha, ha igazán szeretsz valamit, el kell tőle távolodnod, hogy újra megtanuld értékelni". Úgy látszik ez bejött, hiszen pár hete a teltházas visszatérő koncertjén Dublinban állítólag azt is meg lehetett hallani, ha valaki leejt egy tűt. Majdnem egy évtized után, november 3-án jön tehát Damien Rice harmadik szólólemeze, melyet Los Angelesben és Reykjavíkban vett fel, a legendás Rick Rubin segítségével, aki legutóbb pont egy másik énekes-dalszerzőt, Ed Sheerant segített hozzá a lemeze elkészüléséhez. Az albumról elsőként a hat és fél perces címadó szerzemény hallható, egy szépen felépülő, akusztikus játékkal és Rice szokásos crooner vokáljával induló, de a végére teljes nagyzenekari művé terebélyesedő szám, ami már most jobb, mint az előző lemezén nagyjából bármi.


Damien Rice visszatérő dala:


ez pedig a lemez trailere, benne egy rövid részlet, szintén a címadó dalból:

Címkék: damien rice
https://recorder.blog.hu/2014/09/12/damien_rice_nyolc_ev_utan_is_ugyanolyan_szomoru_mint_volt
Damien Rice nyolc év után is ugyanolyan szomorú, mint volt
süti beállítások módosítása