Megvan minden idők legjobb gitárriffje

2014.08.26. 14:30, Frontrecorder

jimmypage.jpg

A rockzenében egy dal maradandó ismertségének és népszerűségének az egyik legfőbb záloga, hogy legyen benne egy fasza gitárriff, olyan, ami egyből az emlékezetbe vésődik (és amit bárki átszellemülten el tud játszani szájjal). Hogy melyik minden idők legjobb gitárriffje, azt már nem egyszer megszavazták, legújabban éppen a BBC Radio 2 hallgatói.

A szavazást július 14-én indította a brit rádióadó a gitárt a fókuszba állító Guitar Season programsorozata keretében. Előzetesen száz gitárriffet választott ki egy rádiós műsorvezetőkből, zenei producerekből és zenei újságírókból álló alkalmi bizottság, a hallgatók ezek közül voksolhattak a kedvencükre. A közönségszavazásra felterjesztett riffek (illetve az azokat magukba foglaló dalok) korszakban és stílusban egyaránt meglehetősen átfogó és változatos szelekciót adtak ki, a klasszikusok mellé aktuális nomináltak is jutottak, így a Free-től az All Right Now éppúgy bekerült, mint Bruce Springsteen Born To Runja, a Seven Nation Army, a Smells Like Teen Spirit, vagy az Arctic Monkeys-féle Do I Wanna Know?, sőt még a Get Lucky is. A száz legjobb gitárriffre augusztus 25-éig lehetett szavazni, ma pedig már meg is született az összesítés, íme az első tíz helyezett, azaz minden idők legnagyobb gitárriiffjei a BBC Radio 2 hallgatói szerint a következők:

10. Pink Floyd: Money
9. The Kinks: You Really Got Me
8. Dire Straits: Money For Nothing
7. Status Quo: Down Down
6. The Smiths: How Soon Is Now?
5. Derek And The Dominoes: Layla
4. Deep Purple: Smoke On The Water
3. AC/DC: Back In Black
2. Guns N' Roses: Sweet Child O' Mine
1. Led Zeppelin: Whole Lotta Love

A végeredménnyel természetesen lehet vitatkozni - például, hogy érvényes-e egyáltalán egy ilyen lista, ha a Paranoid nincs az első tízben -, és persze brit szájíz szerinti (Status Quo a hetedik helyen??), de az első helyezettel nem igazán tudunk vitatkozni - a Whole Lotta Love riffje tényleg a rockzene történetének egyik legjobban eltalált pillanata, amely maga a DÖG. A szerzője, Jimmy Page, a Led Zeppelin gitárosa most elmondta, hogy amikor írta, egy olyan riffet akart, aminek van svungja, közérthető és mosolyt csal az arcokra, és hogy igazán a zenekarral játszva hatásos. Page egyébként mostanában a Led Zep-albumok újramaszterelésén munkálkodik, ebből az első három lemez júniusban meg is jelent mindenféle audio extrákkal kiegészítve, a classic rock titánok negyedik és ötödik albumának feljavított-kibővített újrakiadása október végén várható.


és akkor a Whole Lotta Love albumverziója az 1969-es Led Zeppelin II-ról:

 

ez pedig a dal nyers változata az idei újrakiadásról:

Címkék: led zeppelin
https://recorder.blog.hu/2014/08/26/megvan_minden_idok_legjobb_gitarriffje
Megvan minden idők legjobb gitárriffje
süti beállítások módosítása