Új Foo Fighters-album a nyolcas szám bűvöletében

2014.08.12. 16:14, Frontrecorder

foofighters2.jpg

Összeállt végre a kép a Foo Fighters új stúdiólemezével kapcsolatban... jobban mondva, egy kép állítható össze az album kilenc különböző borítójából. Megmutatjuk őket, mellékelve az összes infót Dave Grohlék soron következő anyagáról.

Tehát, a zenekarnak Sonic Highways címmel november 10-én jelenik meg a nyolcadik soralbuma, rajta nyolc számmal, melyeket nyolc különböző amerikai városban rögzítettek (mindegyikben egy felvételt). A lemezzel azonos címen egy nyolcrészes dokumentumfilm is készült Dave Grohl rendezésében az HBO számára, a sorozat (amelyről itt írtunk bővebben) a lemez elkészítésén keresztül bemutatja a Foo Fighters által is használt a legendás stúdiókat, illetve az adott városok zenei színtereit/örökségét. Az album borítójának grafikáját a szóban forgó városokból - Austin, Chicago, Los Angeles, Nashville, New Orleans, New York, Seattle, Washington -, pontosabban azok egy-egy nevezetes épületéből dolgozták össze, középen pedig a végtelen jelét, egy fordított nyolcast formázó felhőkarcoló látható (plusz egy nyolcast elrejtettek minden "városrészben"). Aki most előrendeli a lemez 180 grammos vinyl kiadását, az szabadon kiválaszthatja, hogy a kép kilenc egyenlő méretű részlete közül melyiket szeretné borítónak. Íme, így néz ki a Foo Fighters "összamerikai városa":

foofighterssonichighwaycovers.jpg 

Ez pedig a 44 perc játékidejű Sonic Highways album számlistája:

Something From Nothing
The Feast and The Famine
Congregation
What Did I Do?/God As My Witness
Outside
In The Clear
Subterranean
I Am A River

A dalok megírásakor a zenekar gyakorlatilag a felvételük helyszínéül szolgáló városokból és azok zenei kultúrája merített ihletet, továbbá helyi zenészeket is bevontak a felvételekbe, a dalok szövegét pedig Grohl az utolsó pillanatban vetette papírra, miután alaposan magába szívta a hely szellemét. Érdekes adalék, hogy Grohl eredetileg a világ különböző városaiban szerette volna felvenni a lemezt, de a büdzsé ezt nem engedte volna meg, így maradt az amerikai stúdiótúra. "Amerikai zenekar vagyunk, ha nem lennének ezek a városok és a zenéjük, mi sem lennénk az a zenekar, amelyik vagyunk" - mondta a Rolling Stone-nak. A lemezről pedig a sajtóanyagban annyit árul el, hogy egy azonnal felismerhető Foo Fighters-album született, de van benne valami mélyebb és zeneibb; a nyolc város és az ottani zenészek hatására új területeket fedeztek fel, miközben megőrizték a jellegzetes hangzásukat.

Ami a zenét illeti, egyelőre be kell érnünk ezzel a 14 másodperccel, ami a legfrissebb teaser videóban (Grohl a karjára tetováltatja a végtelen jelét) szól:

és az előző, nyolc másodperces "albumbeharangozó" Grohl üvöltésével:

Címkék: foo fighters
https://recorder.blog.hu/2014/08/12/uj_foo_fighters-album_a_nyolcas_szam_buvoleteben
Új Foo Fighters-album a nyolcas szám bűvöletében
süti beállítások módosítása