Divat&magyar: ille-olla

2014.08.01. 15:31, Frontrecorder

_MG_1343.jpg

Kortalan, szolidan vagány nőknek készülnek az ille-olla ruhadarabjai - elsősorban kabátok -, melyek az északi dizájn funkcionalitását dobják fel kellő játékossággal, egyszerre sikkes és praktikus, modern és klasszikus vonalat eredményezve. A nemrég a Berlin Fashion Weeken is bemutatkozott hazai divatmárkát az alapító-tervezője, Illésy Lenke mutatja be.

Magunkról:  Az ille-olla a szolid vagányság híve. Ruhái az egyediség, az esztétika és a praktikusság jegyében születnek, amelyek különlegessé és színessé varázsolják viselőit a mindennapi életben. Az ille-olla név a nevemből - Illéssy Lenke - és a finn létigéből származik, mely a teljességet, továbbá az északi szín- és formavilágot sugallja. Fő termékei a kabátok, kabátkardigánok, kardigánok, kosztümök, ruhák.

Mióta: A márkát 2007-ben alapítottam. Az első négy évben kismamáknak terveztem, majd 2011-ben fejlesztettem ki kabátrendszeremet. Erre készítettünk egy szoftvert is, amellyel a vásárlók saját maguk megtervezhetik kabátjukat. Akkor gyapjúkabátokat készítettünk, azóta a kínálat bővült kardigánnal, kosztümmel, esőkabátokkal, és egyéb ruhákkal.

_MG_1047_end copy.jpg
Kik: Ma már az ille-ollát ikertestvéremmel, Katával együtt ketten vezetjük. Remekül kiegészítjük egymást: az én feladatköröm a tervezés, anyagbeszerzés, termékfejlesztés, gyártás, Kata intézi az értékesítést, kommunikációt, marketinget, a partnerekkel való kapcsolattartást, üzletfejlesztést és a céges ügyeket. Több alvállalkozóval dolgozunk együtt.

Kiknek: Megálmodtunk az ille-olla nőt:kortalan, szolidan vagány. Változatos személyiség, aki vonzza a tekinteteket. Vállalkozó szellemű és magabiztos, az élet minden területén gyorsan, határozottan tud döntést hozni. Szeret alkotni, megvalósítja álmait és vágyait, játékos kedve pedig határtalan.

Mottó: Ne álmodd az életed, hanem éld az álmodat.

_MG_1478_end.jpg
Inspirációk:  A finn hatás mellett több minden inspirál. A 19.-20. századi férfi és katonai viselet magával ragad feszessége, tartása miatt. A magyar népviselet egyszerű, négyzetes szabásvonalaiból is szoktam ötletet meríteni. Tervezők közül Coco Chanel munkássága és élete van rám a legnagyobb hatással. Ezek határozzák meg alapvetően a tervezésemet.

Anyagok: Törekszem a természetes alapanyagú anyagok használatára, mint a kötött gyapjú, pamut vászon, viszkóz, len. Emellett a funkcionalitás is nagy hangsúlyt kap nálunk az anyagválasztásnál. Tervezéskor mindig először az anyagot választom ki, aztán öltöm formába az anyagot a tulajdonságai figyelembe vételével.

Színvilág:  A sötét alapszíneket kedvelem: szeretek feketével, sötétkékkel, szürkével dolgozni. Emellett pedig az élénk színeket használom szívesen, a pirosat, a cikláment, a zöldet. Főként unicolor ruhákat, kabátokat készítek és a formával játszom. Illetve előszeretettel használom az anyagában kétszínű textíliákat.

Egyedi jegyek: Az ille-olla fő stílusjegyei a kétszínű anyagok használata mellett a nagy gallérok, a nagy, praktikus zsebek és az egyedi, aszimmetrikus és különleges (gomb, cipzár, öv) záródások. Ezen kívül a különlegessége, hogy kiadja a vágyott homokóra formát.

ruha32.jpg
Stílus / koncepció: Anyagcsaládokra építek fel egy-egy rendszert különböző funkcionalitásokkal és esztétikával, amelyen belül lehet az egyes elemeket - ujj, nyak, záródások, hossz, szín és a többi - variálni. Nem követem a trendeket, hanem saját stílust alakítok ki.

Következő kollekció: A hidegebb időre új softshell esőkabát modelljeink mellett steppelt anyagú kabátokkal és mellényekkel készülünk. Illetve a business vonalat szeretnénk erősíteni kényelmes, praktikus de elegáns és egyedi ruhákkal és kosztüm felsőkkel.

Vízió: Az ille-ollával valami mást, újszerűt szeretnénk képviselni a divatiparban. Nem a trendkövetést propagáljuk, hanem arra törekszünk, hogy a nő megtalálja az egyéniségéhez és adottságaihoz illő öltözéket, ami kiemeli nőiességét és szépségét. Testvéremmel fontos számunkra, hogy barátságos, emberséges, inspiratív és vidám munkakörnyezetet hozzunk létre és hogy minél több magyar embernek adjunk munkát. Üzleti tervezéskor három fő célt határoztam meg: a munkámban teljesedjek ki, találjam meg a boldogságot, és minél több munkatársnak adjak munkát, megbecsülést. A legvégső, hosszú távú célom, hogy a jól működő vállalkozásom hasznából egy oktatási központot, egy művészeti iskolát alapítsak.

Kedvenc / a márkához passzoló zene:

 

Legnagyobb eredmény: 

2013:
A La Femme magazin 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogramjának nyertese

2011:
Az Év Fiatal Női Vállalkozója Díj elnyerése
Bekerülés a Gombold újra! 35 legtehetségesebb divattervezője közé

2010:
A Magyar Formatervezési Díj különdíja

2009:
A Szombathelyi Textiltriennálé Design kategória fődíja

2008-2010:
Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj

Legismertebb viselő: Détár EnikőJakupcsek Gabriella, Szvorák Katalin népdalénekes, Hozleiter Fanny Mosolyka

Árak: 15 000-től 55 000 forintig

Üzlet vagy showroom: az ille-olla Magyarországon az alábbi üzletekben érhető el: Link Designtér, Laoni la Store, Memories of Hungary, Fian Concept

_MG_1774.jpg

_MG_2166.jpg

_MG_2241_cut copy.jpg

https://recorder.blog.hu/2014/08/01/divat_magyar_ille-olla
Divat&magyar: ille-olla
süti beállítások módosítása