Morgan Freeman számol be Amerika legdurvább fesztiváljáról

2014.07.29. 12:05, subrecorder

juggalo.jpg

Idén 15. alkalommal került megrendezésre a zenevilág egyik legmegosztóbb duójának, az Insane Clown Posse-nak az egyhetes észvesztést szolgáló fesztiválja, a Juggalo Gathering, amelyről idén Morgan Freeman is megosztotta a megfigyeléseit.

De ki/mi is az a juggalo? A kifejezést az Insane Clown Posse nevű rapduó a saját rajongóira használja a 90-es évek közepe óta. Az ICP jelenséget sokan próbálták már megmagyarázni - ám eddig még senkinek nem sikerült maradéktalanul. Shaggy 2 Dope és Violent J kétségkívül egy teljesen új szubkultúrát hozott létre a juggalo-közösséggel, melyben mindenki egy nagy család tagja, mindenki egyenlő és mindig mindenkinek jut egy kis crack. A juggalók között vannak egyetemisták, diplomás értelmiségiek és rendes családos/dolgozó emberek is, de ők csak az egyik arca a társaságnak. Az évek során a juggalo-közösség kettéoszlott és kialakult egy elvetemült utcai bűnöző részlege is, akiket ma már az FBI a Bloods és a Crips bandákkal említ egy lapon - és akikkel a közvélemény a juggalókat azonosítja. Ők ugyanúgy vallják a "család mindenek felett"-filozófiát, ennek ellenére rendszeresen vernek meg nem-bűnöző juggalókat, szerintük ugyanis ők gyengék. Bonyolult tehát a belső felépítése ennek a minitársadalomnak, pláne ha hozzátesszük, hogy a nagyrészt kemény drogos és alkoholista társaságnak vannak straight edge tagjai is. Az egyetlen, ami összetartja őket, az az ICP, a közösséghez való tartozás érzete és az, hogy mindegy honnan jössz, milyen színű a bőröd, kihez vonzódsz, ha juggalo vagy, közéjük tartozol. Egy teljes szubkultúrát természetesen nem lehet egyetlen bekezdésben bemutatni, de az utóbbi években sok dokumentumfilm készült az évi rendes Gatheringről, ami a juggalók egy hetes őrületét takarja. 

A legfrissebb ezek közül az az alig másfél perces összeállítás, amelynek narrátora nem kisebb híresség, mint a természetfilmek királya, Morgan Freeman. Nézzük:


Oké, ez persze csak vicc, egy ügyes mashup, melyben a VICE által 2010-ben készített remek fél órás dokumentumfilm képei alá vágtak néhány sort A pingvinek vándorlása című Oscar-díjas dokumentumfilmből - de hát a juggalók tényleg állatok!

Az idei Gathering szokásosan jól zajlott le, a tavalyi fesztivállal ellentétben idén nem halt meg senki és ráadásul még ilyen dolgok is történtek  - - kíváncsiak lennénk, erre mit mondana David Attenborough vagy Juhász Árpád:


Érdemes belemerülni kicsit jobban a juggalók világába, ehhez segítségül íme a már említett VICE doku, amiben ugyan nincs narráció, de az interjúk nagyszerűen adják át ezt az életérzést:

https://recorder.blog.hu/2014/07/29/morgan_freeman_szamol_be_amerika_legdurvabb_fesztivaljarol
Morgan Freeman számol be Amerika legdurvább fesztiváljáról
süti beállítások módosítása