Milyen gyorsan futsz, ha telelőnek nyílvesszőkkel? - új Alt-J-videó

2014.07.17. 10:34, subrecorder

140716-altj-video.jpg

Sokan számlálják a napokat szeptember 22-ig, amikor végre megjelenik az Alt-J második lemeze, a This Is All Yours. Az albumról szóló információk eddig mind meglepőek voltak, csak úgy, mint a kiadott dalok, így most a Hunger Of The Pine videóján fellélegezhetnek a true Alt-J fanok: megszokott módon furcsa az egész. Nem is csoda, hiszen a jelenlegi legnagyobb kliprendező, Nabil műve.

Már a zenekar első albumánál, az An Awesome Wave-nél is remek rendezőket nyert meg az Alt-J a videóihoz, a Breezeblocks időben visszafelé játszódó és a Fitzpleasure kicsavart végtagokkal rendelkező figurákat felvonultató kisfilmjei modern klasszikusokká váltak. Joe Newmanék tehát nem vették félvállról a mozgóképes megjelenéseiket sem, most azonban rögtön az elérhető legjobbat akarták maguknak: Nabilt kérték fel, hogy rendezzen nekik.


AZ EDDIGI INFÓK MIND ELÉG ÉRDEKESEK VOLTAK AZ ÚJ ALT-J ALBUMMAL KAPCSOLATBAN, MÁR SZINTE MEG SEM LEPŐDTÜNK, HOGY EGYIK DALUKKAL AZ AMCSI KAMIONOSOKNAK KEDVEZNEK.

Az iráni-amerikai Nabil Elderkin az utóbbi 5-6 évben az egyik legtisztább művészi ars poeticával rendelkező kliprendező lett, rengeteg felkérést kap, de ő tényleg csak a legjobbakkal működik együtt. Ha egy új Nabil videót tölt be éppen az ember, valamilyen szinten már előre tudhatja, mit fog kapni, a rendező stílusa azonnal felismerhető. Lassan folydogáló, szépen kibontakozó, sokszor csak metaforaként érvényes "cselekmény", a felvétel sebességével való trükközés és a legvéresebb jeleneteket is természetességgel megmutató kamera. Visszatérő kliense a Bon Iver, a Foals, Kanye West, Frank Ocean és James Blake, de készített már kisfilmet az Arctic Monkeys-nak is, legutóbb pedig FKA Twigs számára. Az Alt-J számára rendezett első klipjében a fentebb felsorolt minden alkotói jellegzetesség megtalálható, magában a videóban egy fiatalember fut az erdőben, és próbálja kikerülni a háta mögül folyamatosan és sűrűn érkező nyílvesszőket. Miután kiér az erdőből, egyre többször találják el, már szinte sündisznónak néz ki a háta, de ő csak fut tovább, egészen addig, amíg... de persze nincs egyértelmű befejezés, a csattanós és hirtelen lezárás után felocsúdva lehet azon gondolkodni, hogy minek a metaforikus megjelenítését láttuk tulajdonképpen?


A Hunger Of The Pine (melyben egyébként egy Miley Cyrus-hangminta is feltűnik) Nabil által rendezett videója:

Címkék: alt-j nabil
https://recorder.blog.hu/2014/07/17/milyen_gyorsan_futsz_ha_telelonek_nyilvesszokkel
Milyen gyorsan futsz, ha telelőnek nyílvesszőkkel? - új Alt-J-videó
süti beállítások módosítása