Itt van minden, ami friss és jó - albumhallgató

2014.06.28. 18:04, rerecorder

Brian-Eno-and-Karl-Hyde-014.jpg

Dübörög a focivébé (hosszú idő óta a legélvezetesebb!), meg a nyár is a nyakunkon, de azért közben lemezeket is lehet hallgatni. Ráadásul jókat. Hipnotikus Eno-Hyde kollaboráció (nyitóképen), az év egyik legjobb lemezét szállító Kozelek koncertfelvétele, új GusGus és még néhány nagyon jó album a kattintás után az albumhallgatóban.

Brian Eno és az Underworld frontember Karl Hyde dolgoztak már együtt, de ez az első alkalom, hogy egy teljes lemezt közösen vettek fel, ami mindkettejükből a legjobbat hozta ki. Repetitív, szépséges dallamok, hipnotikus ütemek és az Eno producerelte klasszikus Talking Heads-albumokat idéző pillanatok váltogatják egymást ezen a szépen építkező lemezen, amely minden hallgatással egyre jobb és jobb lesz. A Pitchfork Advance-n csekkolható.

Akárcsak Mark Kozelek Sun Kil Moon alteregojának élő lemeze. A Benjit már dicsértük megjelenésekor eleget, most pedig meghallgatható egy hivatalos áprilisi koncertfelvétel, amit azoknak is ajánlunk, akik egyébként nem rajonganak az élő felvételekért. Kozelek koncertjei ugyanis az egyszálgitáros intimitás csúcspillanatai. A férfias melankólia, az összekacsintás, Kozeleknek a közönséget pillanatok alatt az ujjai köré csavaró előadásmódja talán így is átjön.

Az Advance-n ezen kívül még két jófajta, izgalmas elektronikus, hiphopos lemez hallgatható. Az egyik a Brainfeeder kiadó égisze alatt tevékenykedő Matthewdavid - In My World című albuma, amin a kiadótól megszokott broken beat-es, wonky-s alapokra rakott vokálokat kapjuk.

A másik megjelenés egy új label, a Mister Saturday Night beharangozó válogatása, amelyen a nevek (Archie Pelago, Dark Sky, Lumigraph stb.) nem feltétlenül mondanak sokat az elektronikus zenében annyira nem jártas embereknek, de a lényeg, hogy ez egy nagyon erős, változatos kompiláció. Laza szombat estékhez való aláfestőzene után keményebb technoid trekkek egyaránt találhatóak rajta.

Elektronikus zenei megjelenésekben egyébként is erős a hét. Az izlandi GusGus is új albummal jelentkezik, amin az elektronikus tánczene mindenféle ága megjelenik a techno-tól a house-on át a szintipopig. A szokásos egységes, magas színvonalon persze.


Akinek nagyon hiányzik a Junior Boys (jelen! - a Recorder szerkesztősége), az most talán örülhet egy kicsit. A duó egyik felének Matt Didemusnak
DIVA néven kiadott EP-je mondjuk cseppet sem emlékeztet a Junior Boys dalaira, de legalább életjelet adott magáról. Sötét klubzene ez, súlyos basszusok szólnak monotonul szintiréteggekkel megkenve. Erős anyag. Az XLR8R-ön hallgatható.

Van továbbá egy újabb Kate Bush hatását visszhangozó énekesnőnk Johanna Glaza, akinek Letter To New York című EP-jét a The 405-on lehet streamelni. Nagyon úgy tűnik, hogy az éteri singer-songwriter énekesnők száma egyre inkább szaporodik. Glaza pedig minden bizonnyal előkelő helyet foglal majd el közöttük.

A Beverly nevű formációban tér vissza Frankie Rose, akinek két évvel ezelőtti Instellar albuma alternatív körökben elég nagyot szólt. Most ugyan nem ő viszi prímet, a fő dalszerző a vele már hosszú idő óta együtt zenélő Drew Citron, de azért ez a pop-rockos vonal nincs messze Rose eddigi dolgaitól.


Mindezen kívül egy nagyon jó enyhén pszichedelikus folkrock lemez is meghallgatható
a SPIN oldalán. A Range Of Light Wilderness sajátnevű első albuma igazán ígéretes zenekart mutat, ajánljuk bárkinek, aki rajong a hatvanas évek belassult, helyenként groove-os flower-power dallamaiért, vagy az azt revitalizáló előadókért.

A Dazed Digital oldalán a Xeno & Oaklander duó szintipopos, posztpunkos lemeze streamelhető a műfaj kedvelőinek nagy örömére. Hibátlan stílusgyakorlat.

A végére pedig legyen itt egy rádióbarát visszatérő előadó is. David Gray jellegzetes fizimiskájára  bizonyára sok késő huszas-harmincas ember elmékszik a Babylon slágerének klipjéből. Gray a kilencvenes évek végi befutás után sem állt le, és szépen termelte a lemezeket miközben a felnőttpop mezőny sikeres előadója maradt. A négy év után megjelent új lemez is olyasmi, ami ilyen leírás után várható; kicsit sablonos, kicsit kiszámítható, néha kicsit giccses, de alapvetően rendben lévő, jó stílusérzékkel felvett, szívhez szóló dalok gyűjteménye. A Telegraph oldalán streamelhető.

 

https://recorder.blog.hu/2014/06/28/itt_van_minden_ami_friss_es_jo_albumhallgato
Itt van minden, ami friss és jó - albumhallgató
süti beállítások módosítása