Az elérhető Primavera – OFF Festival 2014 ajánló

2014.06.21. 15:40, rerecorder

OFF-Festival-2014-Header-Image-620x350.jpg

A magyar közönségnek talán már alig-alig kell bemutatni, hiszen egyrészt mi is sokszor megtettük, másrészt pedig évek óta jelentős zeneszerető delegáció képviselteti hazánkat Közép-Kelet-Európa legfelkapottabb, az idén augusztus 1. és 3. között zajló zenei eseményén, a lengyelországi OFF-on. A fesztivál a mottója szerint nem szimplán trendi, hanem egyszerűen a trendek előtt jár. Ez igaz is, a katowicei eseményen évről-évre olyan zenekarok lépnek fel, amiről mi, Magyarországon csak álmodozunk, legyen az akár egy, a zenei szaksajtó által frissen felkapott előadó, vagy egy hosszú szünet után visszatérő legenda. Közelségben, árban, sőt talán még zenei felhozatalban is előnyösebb, üdítőbb, mint az általában legjobb európai fesztiválként elkönyvelt barcelonai Primavera.

A fesztivál nulladik nappal indul július 31-én, a Primaverához hasonlóan ez azonban nem a fesztivál területén, hanem Katowice városában található különböző szórakozóhelyeken zajlok, erre a fesztiválbelépő nem is érvényes - a 0. napi eseményekre bizony külön kell jegyet váltani. Azonban megéri, hiszen az egyik helyszínen az idén szólólemezzel jelentkezett Dean Wareham is fellép (ő a Galaxie 500, majd később a Luna énekese volt), előtte pedig az idei év egyik legjobb újdonságát produkáló, keserédes Amen Dunes játszik. Egy másik helyszínen a már hazánkban is járt Dirty Beaches mellett a 80-as évek spacerock-shoegaze legendája, a Loop lép fel, míg egy harmadik klubban a drone-metálként aposztrofálható, műfajában szintén nagyhatású Earth. És még mindig csak a nulladik napnál tartunk.


BESZÁMOLÓNK A TAVALYI OFF-RÓL.

A háromnapos fesztiválon idén is négy színpadon zajlanak a koncertek, szám szerint 75, általában délután 3-tól hajnalig - lássuk hát pár példát a zenei kínálatra:

Az első napon, pénteken lép fel - a másnap Budapestre is ellátogató -, eszméletlen hangulatú koncertjeiről híres garázsrockzenekar, a Black Lips, a 15 év után tavaly újra koncertezésbe kezdett lo-fi kultformáció, a Neutral Milk Hotel, a szívbemarkoló dalokkal előrukkoló Perfume Genius, a rövid időre Kraftwerk-tag, de egyébként a Neu! és Harmonia projektjeiről híres, és a krautrock egyik keresztapjaként számon tartott Michael Rother, aki egyébként pont Neu! és Harmonia számokból állította össze műsorát (őt egyébként olyanok is istenítik, mint Brian Eno, David Bowie és Iggy Pop).

Szombaton a skót Reid-fivérek által vezetett The Jesus & Mary Chain a főattrakció, de játszik például még a melankolikus indietronikával jellemezhető német The Notwist, a tavalyi lemezével sok elismerést szerzett blackmetal (hipsztermetál) Deafheaven és a queer rap fiatal üstököse, Le1f is.

slowdive.jpgA harmadik nap programja aztán tényleg felteszi az i-re a pontot, hiszen fellép többek között a 20 év szünet után újra koncertező brit shoegaze alapvetés, a Slowdive (balra), a skót cukiság idén új albummal jelentkező non plus ultrája, a Belle & Sebastian, az önfeledt partizás nagykövete, Andrew W.K., a posztrock 65daysofstatic, a várhatóan fejleszakító koncertet adó, zajos elektronikában utazó Fuck Buttons duó, és hogy lengyel példákat is említsünk, a helyi Pavement, az Eric Shoves Them In His Pockets, valamint maga a főszervező, az egy ideje szólóban nyomuló Artur Rojek is.

A jegy ára idén nagyjából 19.000 forintnyi Zlotyi, ez egy három napos és ilyen felhozatallal rendelkező fesztiválért tényleg aprópénz, szállást lehet találni Katowicében, bár a többség úgyis sátrazni szokott. Egyedül a kiutazás megszervezése okozhat némi fejfájást, de a fent említett okok miatt – és mert igazán nincs is messze, 7 órás autóút – mindez biztosan nagyon megéri. És akkor még nem is szóltunk a zöld környezetről, a délelőttöket feldobó, fesztiválhelyszínhez közeli tó adta lehetőségekről vagy az olcsó katowicei lemezboltról.

Elekes Roland


a Slowdive és a When The Sun Hits


a Belle And Sebastian és az Another Sunny Day

Címkék: off off fesztivál
https://recorder.blog.hu/2014/06/21/az_elerheto_primavera_off_festival_2014_ajanlo
Az elérhető Primavera – OFF Festival 2014 ajánló
süti beállítások módosítása