Heti Top 10: ecstasy-utalásos tánczenék

2014.06.08. 17:14, Frontrecorder

ecstasy.jpg

Június 2-án, hétfőn hunyt el Alexander Shulgin kémikus, akit csak az ecstasy apjaként emlegettek. Az általa megalkotott partidrogot pedig előszeretettel emlegetik a zenében; mostanában a rapperek hozzák szóba igen gyakran a molly-t, ahogy legújabban Amerikában nevezik ezt a szintetikus kábítószert. Az ecstasy legszorosabban a partikultúrával és az elektronikus tánczenével fonódik össze, összeválogattuk hát az e-zenéből a tíz kedvenc e-re utaló számunkat, ím-e.

KEDVENC LSD-VEL ÁTITATOTT DALAINKAT PEDIG ITT SZEDTÜK ÖSSZE.

E-Zee Possee: Everything Starts With An 'E'

1989-ben, a rave korszakot nyitó második Szerelem Nyarának tetőpontján jelent meg ez az acid house-t raggázós női énekkel felütő szám, máig az egyik legszórakoztatóbb ecstasy-dicshimnusz.

EMF: EMF

A Madchester-hullámhoz sorolt, bár gloucesteri zenekar nagy sikerű 1991-es bemutatkozó albumának (ezen volt az Unbelievable) rejtett dala a rave partik eksztázisáról szól. És hogy mit jelent a cím három betűje? "E...Ecstasy / M...My mind's in my feet / F...From us to you". (Zac Foley, a zenekar basszusgitárosa 2002-ben kábítószer túladagolásban halt meg.)

Kaotic Chemistry: Five In One Night

Egy breakbeat hardcore gyöngyszem 1991-ből, a később a jungle/drum'n'bass egyik meghatározó kiadójának számtó Moving Shadow-t megalapító Rob Playford "laborjából". A szám elején női hang ismételgeti, hogy "ecstasy", így nem kérdés, mire vonatkozik a címben az egy este öt.

Church Of Extacy: Church Of Extacy - (Ooowee, I Am Ready...!) 

Na itt aztán nyoma sincs az eufóriának és a szeretetáradásnak, inkább olyan, mintha egy megháborodott pap által celebrált acid rave fekete misébe csöppennénk. A Technohead I Wanna Be A Hippy című popgabba slágerét is jegyző Lee Newman-Michael Wells házaspár 1992-es agymenése.

Moby: Next Is The E

Ez a szám még azokból az időkből való (először 1992-ben jött ki), amikor Moby buzgó rave-evangelista volt. Ahogy a zene egyszerre áraszt vallásos emelkedettséget és ideges zsezsgést, úgy a címbéli E is utalhat a spirituális eksztázisra állapotára éppúgy, mint és az eufóriatolulást okozó ecstasyre. Moby egyébként néhány éve elismerte, hogy bizony nem vetette meg a drogokat a fiatalabb éveiben.

The Shamen: Ebeneezer Goode

"Eezer Goode, eezer Goode, he's Ebeneezer Goode" - szól a Shamen 1992-es dalának refrénje, és ennél nyilvánvalóbban már nem is lehetett volna utalni az ecstasyre (E's are good, ugye). Ez nem volt akadálya annak, hogy a szám vezesse a brit slágerlistát, BBC Az egyetlen ecstasy-utalást rejtő szám, ami vezette a brit slágerlistát. 

The Horrorist: One Night In N.Y.C. (Chris Liebing Remix)

Sötét techo mese Oliverről, az ártatlan vidéki tinédzserről, aki egy este bemerészkedik New York rengetegébe, és ott elragadják a gonosz party animalok, akik ecstasy-val is megrontják.  

Green Velvet: La La Land

És egy másik tanmese. A chicagói house második generációjának legextravagánsabb képviselője, Curtis Jones ebben a 2001-es számában bizonyos kis tablettákról énekel, amik hihetetlen örömet okoznak, mielőtt kiirtják az agysejtjeidet.

!!!: Take Ecstasy With Me

A Magnetic Fields dalának 2005-ös feldolgozása a tavaly az A38-on frenetikus koncertet adó !!!-től, Nic Offeréknek az eredetinél nem sokkal sikerült feldobottabb állapotba kerülni.

Soulwax: E-Talking (Soulwax Nite Version featuring Nancy Whang)

"Ez nem te vagy, az eki beszél belőled"

https://recorder.blog.hu/2014/06/08/heti_top_10_ecstasy-utalasos_tanczenek
Heti Top 10: ecstasy-utalásos tánczenék
süti beállítások módosítása