Dave Grohl felrajzolja Észak-Amerika zenei térképét

2014.06.02. 12:02, subrecorder

foo fighters.jpg

Szivárognak az információk a Foo Fighters ősszel megjelenő nyolcadik stúdióalbumáról. Tudjuk például, hogy Dave Grohlék a lemez nyolc dalát az USA nyolc különböző stúdiójában vették fel. Ebből az utazásból most sorozatot is készíthetnek az HBO-ra, Sonic Highways címen.

"Eljutottunk odáig, hogy igazából csinálhatnánk bármilyen furcsa dolgot. Akár valami pittyegős, sivár Radiohead-féleséget is, amitől mindenki letenné a haját. De aztán arra gondoltam, ezt azért mégsem kéne" - mondta Dave Grohl az egyelőre még cím nélküli lemez munkálatairól először beszélve a Billboardnak adott interjújában. A furcsaságot azonban nem adták fel teljesen. "Ijesztő arénahimnuszokat akarunk írni. Olyan dalokat, amelyekben ott lesznek a tőlünk megszokott epikus refrének, de nem a helyükön, hanem mondjuk egy instrumentális rész közepén, hirtelen. Ettől aztán mindenki azt fogja kérdezni magában: mivan?" Szóval meglepetésekre bőven számíthatunk az új Foo Fighterstől, pláne, hogy Grohl azt is elárulta, nem csak hogy analóg módszerekkel rögzítették az egész lemezt, de hiába lesz rajta csak 8 dal, ez lesz az eddigi leghosszabb FF album. 


A NIRVANA ROCK AND ROLL HALL OF FAME-BE VALÓ BEIKTATÁSA SORÁN GROHL ÉS NOVOSELIC MELLETT NŐK FOGLALTÁK EL KURT COBAIN HELYÉT.

A híres/hírhedt Sound City stúdióról forgatott filmje után most Grohl aláírt egy teljes HBO-sorozat elkészítésére, amelyben végigkövethetjük majd a zenekar útját lemezük felvételének nyolc különböző állomásán. A legendás stúdiókban (olyanokban, mint például Steve Albini chicagói stúdiója, vagy a Rancho De Luna Kaliforniában) interjúkat láthatunk majd az ott dolgozókkal az ott készített felvételekről, azok múltjáról. Mivel pedig ezek a termek az USA különböző területein helyezkednek el, az ország egész zenei történelméből kaphatunk gyorstalpalót a sorozat által. Kiderülhet, miért lehetett Chicago a blues központja, Nashville a country-é, vagy hogy miért pont Austinból jöhetett az első pszichedelikus zenekar, a 13th Floor Elevators. Sonic Highways, vagyis "szónikus országutak" lesz a sorozat címe, utalva arra, hogy lehetnek ezek a helyek földrajzilag messze egymástól, de egy kapocs mindenképp összeköti őket: itt lett a XX. századi zene azzá, ami. 

Dave Grohl szereti maga csinálni a dolgokat, a sorozatnak ő lesz a rendezője és ő fogja készíteni az interjúkat is. A frontember nyughatatlanságát bizonyítandó, már a mostanit követő Foo Fighters-albumra is vannak tervei: "Olyan másfél hónapja jutott eszembe, hogy milyen lehetne a kilencedik lemezünk. Annyit mondhatok, hogy még ennél is durvábbnak tervezem. Mikor felvázoltam a srácoknak a dolgot, lenyugtattak, hogy először a nyolcadikat kéne befejezni. De basszus, ha egyszerűen nem tudok leállni?"


Egy rövid teaser a Sonic Highways sorozathoz, ami valószínűleg szintén ősszel jön majd:


a 2012-ben a "Legjobb rockdal" Grammy-díjat bezsebelő Walk:


a szintén Grammy-díjas White Limo, szintén a FF előző albumáról:

https://recorder.blog.hu/2014/06/02/dave_grohl_felrajzolja_eszak-amerika_zenei_terkepet
Dave Grohl felrajzolja Észak-Amerika zenei térképét
süti beállítások módosítása