Szexista Beastie Boys-dal női szemszögből

2014.05.08. 19:34, Frontrecorder

sizzyrocket.jpg

Kifordította az eredeti szöveget, és ezzel feminista indulót csinált a Beastie Boys nőket lealacsonyító Girls című számából a fiatal amerikai dalszerző-énekesnő Sizzy Rocket. Az 1986-os dalból tavaly egy játékgyártó cég készített kislányos átiratot, lett is belőle jogi hercehurca.

A 22 éves Sizzy Rocket a zuhany alatt énekelte az infantilis Beastie Boys-számot, amikor szöget ütött a fejébe a gondolat, hogy elő lehetne adni a nők nézőpontjából is. Az ő átdolgozásában ezek a bizonyos '"lányok" felvilágosult, a saját életüket önállóan irányító nők, akik a dallal azt üzenik a férfiaknak: attól még, hogy szeretjük a szexet, nem vagyunk szexuális tárgyak. Sizzy Rocket ugyanakkor nem akarta kiosztani a Beastie Boys-t, mert mint egy interjúban elmondta: "nagyon szeretem őket, a punkságomat is részben is nekik köszönhetem." A Girls feminista feldolgozásához vicces, neonban úszó szétcsúszott klip készült, íme:

Hasonló módon forgatta ki a Girls-t tavaly a GoldieBlox reklámdala, amely a cég 5-7 éves kislányoknak szánt, technikai érzéket fejlesztő konstrukciós játékát népszerűsítette. Ennek megfelelően kislányok énekeltek új szöveget a Beastie Boys-szám dallamára arról, hogy nem csak babák és rózsaszín játékok valók nekik, és belőlük is lehet mérnök vagy építész. Hiába a szöveg bájos humora, a Beastie Boys-t ez nem vette le a lábáról, és perrel fenyegette meg a kaliforniai vállalkozást (azt tudni kell, hogy a két éve elhunyt MCA végrendeletében megtiltotta, hogy a dalaikat reklámokban használják fel), mire a GoldieBlox azzal védekezett, hogy ez egy paródia videó, így nem követtek el szerzői jogsértést. Az ügyben hónapokig folyt a jogi pingpong, végül idén márciusban a GoldieBlox meghátrált: a bocsánatkérő közlemény mellett felajánlották, hogy a bevételeikből bizonyos összeget átutalnak két olyan, a Beastie Boys által megnevezett alapítványnak, amely lányok tudományos, technikai, mérnöki vagy matematikai oktatását segíti elő.

ez pedig a Girls eredetije:

https://recorder.blog.hu/2014/05/08/szexista_beastie_boys-dal_noi_szemszogbol
Szexista Beastie Boys-dal női szemszögből
süti beállítások módosítása