Lily Allen is menstruál

2014.04.24. 13:56, subrecorder

Lily_Allen_Sheezus_Vid.jpg

Lily Allen nemsokára megjelenő új lemezének címadó dalában ledobta a bombát. A Sheezusban említi Rihannát, Beyoncét, Lorde-t és még azt is, hogy a nők bizony menstruálnak. Igen, mindegyikőjük.

Azt gondolná az ember, hogy nem kellene túl nagy feneket keríteni annak, ha valaki egy dalában kimondja azt, hogy "menstruáció". De ez még ma is tabu, agytekervényeinket keményen megdolgoztatva sem sok példa jut eszünkbe olyan mainstream popénekesnőkre az elmúlt évtizedekből, akik ezt felvállalták volna (Janet Jackson, Tori Amos és PJ Harvey például énekelt róla). Miért? Mert nem lehet eladni. Nem beszélünk róla, sem zenében, sem a mindennapokban, ahol a havi ciklus megbeszélése férfi és nő között a mai napig megmaradt értelmetlenül bonyolult és nemkívánatos témának - holott olyasmiről van szó, amit a világon a nők minden hónapban átélnek.

"Nemsokára megjön a havi ciklusom" - énekli Lily Allen a Sheezusban. A csavar, hogy kettős értelemben beszél róla. Az énekesnő négy év után jön új albummal, és mint ilyenkor megszokott, a hype mindig felkapja a nagy visszatérőket, és egy időszakban (egy ciklusban) ők lesznek a legérdekesebbek. Aztán ha az emberek megunták, keresnek egy új kedvenc előadót. Így működik a mainstream popzene, és ezt Allen is jól tudja, amint azt is, hogy most neki jön el ez az időszaka. Ő azonban képes ezt reálisan, ironikusan figyelni, úgy hogy közben nem válik ki a fősodorból.

"A dívák közt nincs második hely, én akarok lenni Sheezus" - utal ezzel a sorral és a címmel Kanye West Yeezus című albumára. És ahogy a közértelmezéstől eltérően tavaly Kanye sem saját istenkomplexusából nevezte magát Jézusnak (hanem arra utalva, hogy az egyén mindenek felett áll, és mindenki a saját istene kell, hogy legyen), úgy most Allen is azt mondja: ne letörni, megalázni próbáljuk egymást mi, nők a popzenében, hanem legyen mindenki Sheezus. Albumát sem a rapperrel való élcelődés, hanem az iránta érzett tisztelet miatt nevezte el így. 


KANYE WEST TAVALYI, MÉRFÖLDKŐ JELENTŐSÉGŰ ALBUMÁRÓL ITT ÍRTUNK. 

Ez a dal valószínűleg nem fog semmit megváltoztatni a popzene működésén, de attól még fontos üzenetet hordoz, olyat, amiről már rég nem kellene beszélnünk. De most beszélünk és ez jó. Lily Allen Sheezus című lemeze május 5-én jelenik meg, az énekesnőt pedig megnézhetjük idén a Szigeten.

A Sheezus szép színes videoklipje:


egy korábbi Lily Allen-videó, szintén fontos üzenettel:


ez pedig az előző klip az Our Time című dalhoz, amelyben a csajok durván kirúgnak a hámból (mindegyik szerepet Allen alakítja:

Címkék: lily allen
https://recorder.blog.hu/2014/04/24/lily_allen_is_menstrual
Lily Allen is menstruál
süti beállítások módosítása