Heti Top 10: a legfankibb dalok, amiket Prince másoknak írt

2014.04.20. 22:24, Frontrecorder

prince_1.jpg

Az örökifjú Prince a napokban jelentette be, hogy hamarosan új albummal jelentkezik (amelyről már az első dalt is közzétette), sőt, a Purple Rain digitálisan újramaszterelt speciális kiadása is közeleg a megjelenésének harmincadik évfordulójára. Duplán jó hír, hogy tovább gyarapodik a dalszerző-énekes-multiinstrumentalista zseni kivételes munkássága, amelynek egy kevésbé exponált részét teszik ki a másoknak - elsősorban a nyolcvanas-kilencvenes években - írt dalok. Ezekből választottunk ki tíz fanki (értsd: klassz) numerát.

10. The Bangles: Manic Monday

Prince Christopher álnéven jegyzi ezt a dalt, amit eredetileg protezsáltjainak, az Apollonia 6 női énektriónak írt 1984-ben - és ki tudja, akkora sláger lett volna-e, ha ők veszik lemezre, és nem a Bangles?

9. Stevie Nicks: Stand Back

Ezt az 1982-es slágert ugyan nem Prince írta, de fontos szerepe van a keletkezésében. A Fleetwood Mac énekesnője a nászútján az autóban hallotta a Little Red Corvette című számot, aminek a szintidallama annyira megragadt benne, hogy attól ihletve még a mézeshetek alatt írt egy dalt, ez lett a Stand Back. A stúdiófelvétele alatt felhívta Prince-t, hogy elmesélje neki a sztorit, mire a herceg kisvártatva megjelent és feljátszotta a szintitémát - ebből adódóan bizonyos kiadásokon a neve társszerzőként van feltüntetve.

8. Vanity 6: Nasty Girl

Prince-nek a karrierje kezdete óta dédelgetett álma volt, hogy egy női énekegyüttest futtasson, és ezt 1981-ben meg is valósította a háromtagú Vanity 6 formájában (az eredeti ötlete az volt, hogy a formációt Hookers-nek, azaz Prostiknak hívják, a fő énekesnőt pedig Vaginának...). A Nasty Girl a mindössze két évig működő trió legismertebb dala 1982-ből, Prince Jamie Starrként jegyzi. A Vanity 6 folytatása a fent már említett, hasonlóan rövid életű Apollonia 6 volt.

7. Martika: Martika's Kitchen

A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának egyik nagy reményekkel elindított, majd gyorsan befulladt popkarrierje Martikáé, akinek pedig 1991-es, második - és egyben utolsó - albumára még Prince-t is sikerült berántania két dalra. Az egyik egy közös szerzemény (ez a kereskedelmi rádiókon mai napig hallgató Love... Thy Will Be Done), a másikat Prince egyedül jegyzi - a Martika's Kitchenben hozza az akkoriban rá jellemző, szexre gerjesztő funky-R&B-t, csajosabb kivitelben.

6. Nona Hendryx: Baby Go-Go

Jimi Hendrix unokahúgának 1987-es albumán szerepel ez a klasszikus soult és electrofunkot ötvöző dal, a szerzője Joey Coco, alias Prince (aki ezen az álnéven a countrysztár Kenny Rogers-nek is írt egy számot.)

5. Sheena Easton: Sugar Walls

A skót születésű, de Amerikában befutott énekesnő 1984-es albumának Billboard top 10-es kislemezdalát egy bizonyos Alexander Nevermind írta - Prince sok álneve közül ez a legjobb. 

4. Sheila E.: The Glamorous Life

A latin gyökerű Sheila E.-t Prince még a hetvenes évek végén vette a szárnyai alá, később pár évig a dobosa-ütőhangszerese és kísérőzenekarának vezetője is volt. Első szólólemeze 1984-ben jelent meg, az albumhoz Prince nemcsak társproduceri minőségben járult hozzá, de a kvázi címadó dallal is, amit eredetileg az Apollonia 6-nek szánt, akárcsak a Manic Monday-t.

3. Monie Love: Born 2 B.R.E.E.D.

Mi, hogy Prince hiphop-számot is írt? Bizony, méghozzá a golden age egyik legjobb női emszíjének, a brit Monie Love-nak, akinek 1993-as második, és sajnos utolsó albumán szerepel ez az anyaságot éltető soullal, gospellel áthatott dal.

2. Kid Creole And The Coconuts: The Sex Of It

A New York-i latin-karibi-funky-diszkó szalonzenekar kései kislemeze 1990-ből, amiről szinte ordít, hogy ki a szerző, az alap ugyanaz a szexfunk, mint egy évvel későbbi Cream / Get Off Prince-megaslágereknél.


1. TLC: Get It Up

A Hazug igazság című (Janet Jackson és Tupac Shakur főszereplésével készült) film egyik betétdala 1993-ból, és igen, csípőből eszméletlenül fanki.

Címkék: prince heti top 10
https://recorder.blog.hu/2014/04/20/heti_top_10_a_legfankibb_dalok_amiket_prince_masoknak_irt
Heti Top 10: a legfankibb dalok, amiket Prince másoknak írt
süti beállítások módosítása