Heti Top 10: a legdilisebb Nirvana-feldolgozások

2014.04.13. 22:03, Frontrecorder

rockabyenirvana.jpg

Április 10-én iktatták be a Rock And Roll Hírességek Csarnokába a Nirvanát, amelynek máig ható jelentőségét, népszerűségét jelzi az is, hogy megszámlálhatatlanul sok feldolgozás készül a dalaikból. Mi most azokra a coverekre koncentráltunk, melyek humorral közelítenek a zenekarhoz - elvégre miért pont a Nirvanát ne lehetne poénra venni?

10. Rockabye Baby!: Heart-Shaped Box

Itt inkább az ötlet vicces: különböző zenekarok ismert számainak átdolgozása pici gyerekeknek szánt lágyan csilingelő altatódalokká. A Rockabye Baby!-lemezek népszerűsége töretlen, 2006 óta hatvannál több jelent meg belőlük, a Nirvana az elsők között kapott helyet a szériában. A Heart-Shaped Box álomba ringatós verziója önmagában is elég bizarr, hát még úgy, hogy a szövegét Kurt Cobain elmondása szerint egy rákos gyerekekről szóló dokumentumfilm ihlette, Courtney Love pedig egyszer azt állította, hogy az ő szeméremtestéről szól. (A Rockabye Baby!-nek közben konkurenciája is akadt, a Jammy Jams-sorozat, amelynek Lullabylooza című válogatásán a Nirvana is szerepel.)

9. The Muppets Barbershop Quartet: Smells Like Teen Spirit

"Tönkreteszitek minden idők egyik legjobb rockszámát!" - kiáltja felháborodva a székhez kötözött Jack Black amikor a Muppet-borbélykórus rázendít a Smells Like Teen Spiritre a 2011-es Muppets című filmben. Hát elég fájdalmas, az biztos, miközben a maga bárgyú módján azért vicces is, mint úgy általában a Muppet Show.

8. The Cartell feat. D.Tone: Smells Like Lithium

A Lithium jungle-remixe 1995-ből. Van probléma?

7. Pink Freud: Come As You Are

A 15 éve működő lengyel improvizatív dzsesszkvartett zenéjét áthatja a játékos szellem és a merítés más műfajokból, mint a rock, hiphop és a tánczenék, plusz nem is veszik túl komolyan magukat. A Come As You Are-t a vicces című 2003-as második albumukra (Sorry Music Polska) dolgozták fel, elszállós, vigyorgásra késztető tripet kerekítve az eredetiből.

6. The Polyphonic Spree: Lithium

Mi ez, valami fura vallási közösség rockmiséjének eksztatikus csúcspontja? Ja, nem, csak a ki tudja hány tagú Polyphonic Spree Nirvanát dolgoz fel, női kórussal, fúvósokkal, hárfással, teljes átszellemültséggel. Halleluja! 

5. The Moog Cookbook: Smells Like Teen Spirit

Hogy szólna a Nirvana emblematikus dala, ha egy analóg szintetizátorokkal kísérletező instrumentális zenekar lettek volna valamikor a hatvanas években? Röhejes kérdés, de Brian Kehew és Roger Joseph Manning Jr. (Jellyfish, Imperial Drag, TV Eyes) minden idők egyik legszórakoztatóbb zenei poénját jegyző projektje megadta rá a választ 1996-os albumán, melyen népszerű alternatív rock számokat adtak elő kizárólag vintage szintetizátorokkal, főleg persze Moogokkal. Éljenek a hülye hangok!

4. The King: Come As You Are

Egy észak-ír Elvis-imitátor Nirvanát énekel, mi lehet még ennél is - ööö - jobb? Hogy mindezt japánul teszi, az! (Az 1998-ban nagy sikert elért feldolgozás eredeti, angol nyelvű változatának a klipje itt.) 

3. Little Roy: Very Ape

Ha valami távol áll a Nirvanától, akkor az a roots reggae... vagy mégsem? A jamaicai Little Roy 2011-ben kiadott egy egész albumnyi Nirvana-feldolgozást (Battle For Seattle), mellyel ékesen bizonyította, hogy mindent, de tényleg mindent elő lehet adni reggae-ben. Az pedig külön őrület, hogy egy olyan feszült számot, mint a Very Ape, így le lehet lazítani.

2. Richard Cheese: Rape Me

"Here's one for the ladies" - indít rögtön egy durva poénnal Richard Cheese, aztán úgy adja elő a Rape Me-t, mintha az egy kicsattanóan vidám, könnyed szvingsztenderd lenne. Morbid és zseniális feldolgozás.

1. Eläkeläiset: Humppanirvana

A legnagyobb Nirvana-diliért viszont egy finn zenekar a felelős, akik a hazájukban népszerű sramlizene, a humppa stílusában adnak elő világslágereket, így a Smells Like Teen Spiritet is. Vigyázat, sokkol!

+1 csak a rend kedvéért, Weird Al Yankovic örökbecsű Nirvana-paródiája:

Címkék: nirvana heti top 10
https://recorder.blog.hu/2014/04/13/heti_top_10_a_legdilisebb_nirvana-feldolgozasok
Heti Top 10: a legdilisebb Nirvana-feldolgozások
süti beállítások módosítása