Heti Top 10: Frankie Knuckles legnagyobb house-himnuszai

2014.04.06. 19:37, Frontrecorder

FrankieKnuckles.jpg

Hétfőn, március 31-én, 59 évesen elhunyt Frankie Knuckles, a house zene egyik úttörője és legendás képviselője, akit a műfaj keresztapjaként szokás emlegetni. Az eredetileg New York-i születésű dj/producer valóban ott volt és fontos szerepet játszott a house születésénél Chicagóban, később pedig népszerűsítette azt, mint a legnagyobb popsztárok egyik kedvenc remixere (1997-ben ebben a minőségben Grammy-djat is nyert). Zenéjét alapvetően áthatották a mély érzelmek és a spiritualitás, hangzásvilágában hangsúlyos volt a gospeles, soulos hatás. Nem volt menő, de nélküle egészen biztosan másmilyen lenne a mai tánczene, és azon belül a house. Munkássága tíz maradandó darabjával tisztelgünk előtte.

10. Frankie Knuckles: You Can't Hide (House Mix)

Egy tíz évvel korábbi Teddy Pendergrass-dal feldolgozása 1986-ból, a szám elkészítésében két további house-úttörő, Chip-E és Joe Smooth működött közre. Ez még inkább diszkó, de már house-os négynegyed alappal

9. Michael Jackson: Rock With You (Frankie's Favorite Club Mix)

Egy kitűnő példa arra, amikor egy klubokba szánt remix úgy lágy, hogy közben az alap feszes. Jackson 1980-as slágerét 1995-ben gondolta újra Knuckles, másfél perces zongorás-vonós intróval felvezetve, egészen spirituális magasságba emelve.

8. Rufus & Chaka Khan: Ain't Nobody (Frankie Knuckles Remix)

Tulajdonképpen egy 1989-ben megjelent dub remix az 1983-as eredetiből, azaz Knuckles megnyújtotta a hangszeres részeket, új basszust és szintifutamokat hozzáadva, az énekből pedig csak a jól ismert refrént hagyta meg, de az is a vége felé hangzik fel, amikor nem számítunk rá. (Ugyanezt a trükköt eljátszotta ennél a Pet Shop Boys-remixénél.)

7. The Night Writers: Let The Music (Use You)

Egy kikezdhetetlen chicago house-klasszikus 1987-ből, melynek Knuckles volt a producere. A számon végigvonuló hipnotikus szintidallamot később többen hangmintázták.

6. Sounds Of Blackness: The Pressure (Frankie Knuckles Classic Mix)

A spirituális magasság itt adott volt a neves minneapolisi gospelegyüttes jóvoltából. Az 1991-es dalból Knuckles mesteri érzékkel készített üdvözítő garage house-átiratot. Ilyen, amikor a lélek (f)elemelkedik a táncparkettről.  

5. Frankie Knuckkles: The Whistle Song

Knuckles Beyond The Mix című 1991-es albumának instrumentális "slágeréből" árad az önfeledt vidámság, ami ragadós - észre sem vesszük és már mi is jókedvűen fütyörészünk.

4. Hercules And Love Affair: Blind (Frankie Knuckles Mix)

A DFA annak idején úgy gondolta, nagy rizikót vállal, hogy egy ilyen veterán, a fiatalok számára már nem releváns, ráadásul a legfelsőbb mainstream popkörök (Janet Jackson, Whitney Houston, Toni Braxton és társaik) számára dolgozó arccal remixelteti a Hercules And Love Affair rádiókat is meghódító dalát, de milyen jól tették, hogy végül belementek! Az "öreg" Knuckles fenséges disco house remixszel hálálta meg a bizalmat, megmutatva. Kései mestermű egy igazi klasszistól.

3. Frankie Knuckles Presents Jamie Principle: Baby Wants To Ride

A keményen sulykolós jacking house egyik alapszáma 1987-ből, maga a nyers szexualitás.

2. Frankie Knuckles Presents Satoshi Tomiie: Tears (Classic Vocal Mix)

Knuckles és a japán származású producer közös száma 1989-ből, pompás korai jazzy house, amely egyszerre emelkedett és melankolikus 

1. Frankie Knuckles Presents Jamie Principle: Your Love

Ezt a számot valószínűleg onnan ismerik legtöbben, hogy az Animal Collective ebből merítette a My Girls című 2009-es slágerét. A Your Love-ot úgy tartják számon, mit az egyik első house-felvétel. Az eredetijét 1984-ben adta ki az énekes Jamie Principle, ezt dolgozta át saját használatra, a dj-szettjeihez (ezeket gyűjti egybe ez a kiadós archívum) Knuckles, aztán stúdióverziót is készített belőle. Mennyei tánczene.


Frankie Knuckles szettje a New York-i Boiler Roomban, tavaly májusban:

https://recorder.blog.hu/2014/04/06/heti_top_10_frankie_knuckles_legnagyobb_house-himnuszai
Heti Top 10: Frankie Knuckles legnagyobb house-himnuszai
süti beállítások módosítása