A Haim-lányok buknak az idős diszkómágusokra

2014.03.29. 16:05, Frontrecorder

haim_4.jpg

Minden kétértelmű utalgatás nélkül mondjuk, hogy úgy tűnik, a Haim szereti az idős diszkómestereket, hiszen Giorgio Moroder után most Cerrone készített remixet a lányok Days Are Gone című ragyogó bemutatkozó albumának perfekt 80s pop ízű kulcsdalából, az If I Could Change Your Mindból. És micsoda remixet! A Haim sosem volt még ennyire dögös.

Tavaly decemberben a Los Angeles-i lánytesók első slágerét, a Forevert ültette át Moroder enyhén EDM-es italodiszkóba, megtoldva a védjegyes robotvokáljával, és ez annyira nem is volt különös, hiszen a jövő hónapban 74. évét betöltő olasz diszkópápa most éppen újra nagyon menő, és elemében is van. Na de azt mivel magyarázzuk, hogy a Haim zenéjét egy másik idős diszkókirály, a francia Cerrone is kezelésbe vette? Na jó, tulajdonképpen akar a fene összefüggéseket keresni, ha felocsúdtunk az első WTF-reakcióból, akkor adjuk át magunkat ennek a fejünket egyből elcsavaró, tiszta erőből nyári önfeledt funkos diszkónak, amit muszáj egymás után többször meghallgatni:

A most 61 párizsi éves dobos-énekes-dalszerző-producer Cerrone egyébként a hetvenes években a Kongas nevű afro funkrock zenekarban kezdte zenei pályáját, majd 1976-ban adta ki első önálló számát, a Love In C Minort, amely rögtön hatalmas sikert aratott, ő pedig hamar a diszkókorszak egyik legnagyobb sztárjává emelkedett, milliós lemezeladásokkal és nagyszabású élő koncertekkel. Az akkoriban kackiás bajuszt viselő Cerrone buja hangszerelésű, a szimfonikus és a szintetikus diszkót ötvöző zenéjét áthatotta az erotika, a legismertebb száma viszont egy disztópikus jövőt előrevetítő űrdiszkó szerzemény, a génmanipuláció ellen szóló Supernature. Cerrone jelentős hatással volt a French touch-vonulatra éppúgy, mint a Daft Punkra, és ugyan a nyolcvanas évek második felétől egyre kevésbé számít relevánsnak, folyamatosan készíti albumait (igaz, a legutóbbiak előtte tisztelgő feldolgozáslemezek voltak). 

a Supernature korabeli klipje:

ez pedig a Moroder-féle Haim-remix:

és a Cerrone által funkosított If I Could Change Your Mind Warren Fu által rendezett videója:

https://recorder.blog.hu/2014/03/29/a_haim-lanyok_buknak_az_idos_diszkomagusokra
A Haim-lányok buknak az idős diszkómágusokra
süti beállítások módosítása