Dalpremier! Szabó Balázs Bandája feat. Julie Rens: Hétköznapi

2014.03.21. 10:45, rerecorder

szabobalazs.jpg

Három év szünet után új albummal jelentkezik a Szabó Balázs Bandája. A sorban harmadik, az Élet elvitelre című lemez március 26-án jelenik meg, erről debütál a Recorderen megjelenés előtt az első dal, a Hétköznapi.

SZBB_EletElvitelre_borito.jpgAz új lemez – mint a dalszerző-énekes Szabó Balázs elmúlt három évének lenyomata – az eddigieknél (a 2010-es Megcsalogatónál és a 2011-es Átjáróknál) sokszínűbb, eklektikusabb világot képvisel.  Köszönhető ez annak is, hogy az elmúlt évek alatt változott a Banda felállása is: ez főleg a hangzásban erőteljesebb, groove-osabb ütősszekcióból és az egyszerre klasszikus és népies csellófutamokból hallható ki. Az Élet elvitelre is egymás mellett szerepeltet saját szövegezésű dalokat és versfeldolgozásokat, ezúttal azonban nem egy klasszikus (az előző lemeznél Pilinszky János), hanem egy népszerű kortárs szerző, Grecsó Krisztián két verse/dalszövege kapott helyet a szerzői darabok mellett. A lemez jövő szerdán kerül forgalomba CD-n, holnap, szombat éjfélig még előrendelhető (akik megrendelik, akár már a megjelenés előtt egy nappal a kezükben tarthatják az albumot).

A lemez egyik kuriózuma a most bemutatott dal, a Hétköznapi című, amely egy hangzásában és szövegében is meghitt, intim darab. A szerelem által teremtett külön bejáratú, kétszemélyes világot megéneklő szöveghez illeszkedik a letisztult akusztikusságában is gazdag hangszerelés. Aki számára ismerős Szabó Balázs szerzői világa, annak nem meglepetés, hogy itt is az akusztikus gitár és a hegedű kap meghatározó szerepet. Újdonság viszont a cselló hangsúlyos jelenléte, ami finom kamarapop-eleganciát ad a folkos ízű dalhoz.

Két közreműködő teszi még különlegesebbé a Hétköznapit: Pagonyi András harmonika-virtuóz és világutazó játékát nem csak különböző zenekarokból (Canarro, Kowalsky, Harmonia Garden), de rengeteg színházi produkcióból is ismerhetjük. Franciás szólama a Duna és a Szajna képzeletbeli közös partjaira visz el, de csak a dal felén is túl. Amikor már azt hittük, nem érhet meglepetés, akkor érünk el a kettős torkolathoz: Julie Rens belga énekesnő – aki eddig főleg a jazz és a hiphop határvidékén mozgó produkciókban dolgozott – hangja ezúttal épp attól lesz különleges, hogy „nem írja fölül a dalt, nem uralkodik el rajta, hanem mint egy hangszerszóló, belesimul ebbe a jól kipárnázott, fa tetejére épült fészekbe”. A zenekar Harcsa Veronika közvetítésével került kapcsolatba az énekesnővel – ők ketten ugyanis “osztálytársak” a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban. „Egyetlen egy albumomon sem működött közre énekesnő, vagy énekes, ha innen nézzük, a címe ellenére nem egy hétköznapi dal. Miután megcsináltam a kis otthoni stúdiómban a felvételt, úgy éreztem, hogy jó lenne valahogy belecsempészni egy harmonikás, francia sanzonos témát és nagyon örülök, hogy találkoztak az elképzeléseink Julie-vel” – meséli  a frontember.

A Hétköznapihoz rendhagyó módon egy illusztráció is készült, amit Kisteleki Dóra grafikus-illusztrátor álmodott a lemez dalaihoz és azzal együtt került fel a zenekar YouTube-csatornájára, Dóra jellegzetes világának apró szereplőit pedig az animációs rendező, Bakos Barbara keltette életre. „Csak itt-ott, pár pillanatra mozdulnak meg a dolgok – nincs története, nem videoklip, ez inkább csak egy kis játék a képpel” – mondja Szabó Balázs.

A lemez megjelenését követően a zenekar turnéra indul: először március 28-án, Szegeden mutatják be az albumot, majd többek között Zalaegerszegre, Sopronba, Veszprémbe, Debrecenbe, Nagykanizsára, Székesfehérvárra utaznak. Budapesten május 16-án tartanak lemezbemutatót az A38 hajón. Részletek a Facebook-eseményeknél.


és akkor maga a dal, a meg-megmozduló illusztrációval:


nyitókép: Nagy Márton
lemezborító: Lossonczy Bazsó

 

https://recorder.blog.hu/2014/03/21/dalpremier_szabo_balazs_bandaja_feat_julie_rens_hetkoznapi
Dalpremier! Szabó Balázs Bandája feat. Julie Rens: Hétköznapi
süti beállítások módosítása