Magyarradar: Rokokó Rosé

2014.03.20. 18:14, Frontrecorder

rokoko_rose.jpg

Magyar zenekar, amelyről bort neveztek el? Mondunk egyet: a pécsi Rokokó Rosé (ők a nevüket véletlenszerűen választották), amelyik ezen túl abban is egyedi, hogy hat lány alkotja, a zenéjükben pedig szerves módon vegyül folk a hazai alter-hagyományokkal, etno a mai indie-vel - ha nem is száll a fejünkbe, de könnyen megbűvöl és magával ragad. Egészségünkre!

rokokórosé.jpgMegalakulás éve: 2010

Tagok: Csajkás Anna (ének), Balázs Eszter (billentyű, vokál), Csajkás Júlia (gitár, vokál), Jóna Lilla (basszusgitár, vokál), Papp Zsófia (dob), Szita Judit (hegedű)

Stílus: Zenénk nehezen körülhatárolható, gyakran súlyos dimenziókba visz, máskor könnyedebb témákkal felold.

Hatások: Szerintünk jó hatással vagyunk egymásra. Mind a hatunknak megvannak a magunk kedvenc előadói, és persze a közös pontok is, de ez nem feltétlenül jelenik meg a dalainkban. Mindannyian tanultunk komolyzenét és szeretjük a népzenét is. Gyerekkori kedvenc a Beatles, pécsiként pedig egyértelműen hatott ránk a Kispál és a Borz valamint a 30Y. Néhány további kedvencünk: Suzanne Vega, Radiohead, God Is An Astronaut, Warpaint, CocoRosie, Kroke. Mostanában különösen figyelünk a női zenekarokra, amit korábban nem tartottunk olyan fontosnak.

Kiadó: Nincs.

Történet: Hárman már középiskolás korunk óta együtt zenéltünk, majd 2010 közepén alakult a Rokokó Rosé. A névre nincs semmi jó sztorink.Nem a CocoRosie miatt választott, akkor őket még nem is ismertük. Egyszerűen valamelyikünknek véletlenül beugrott ez a két szó együtt. Volt több ötletünk is, ám végül ez lett a befutó. A rosé szó jelenthet rózsaszínt vagy rózsát (és persze bort is), ami azért tetszett, mert a nőiességre utal. Abban az időben egy zeneileg nagyon inspiráló közegbe kerültünk, így próbatermek és koncertek világában töltöttük a mindennapjainkat. Ez a pécsi Zenész Ifjúsági Otthon (ZION) volt, amelyben a kezdetektől közreműködtünk: kitakarítottuk az épületet, kifestettük a falakat, szerveztük a koncerteket, és ugyanitt próbáltunk más helyi zenekarokkal együtt (Eszter és a GumiZsuzsi, Punnany Massif, Zagastic, The Crybabies). Azóta a pécsi fellépéseink mellett eljutottunk Olaszországba, Szlovákiába és Lengyelországba, valamint olyan fesztiválokra, mint az EFOTT, a Művészetek Völgye és az Ördögkatlan. A megalakulás óta egyedül a basszusgitáros poszton történt változás tavaly szeptemberben. Lilla Egerből jött Pécsre festészetet tanulni, így az ő története kicsit más. Rá leginkább az Etnofil, és korábbi zenekara, a Hungariddim hatott. Összességében számunkra az a legfontosabb, hogy egy jól működő közösség vagyunk, és a zene egy csatorna, amin keresztül kifejezhetjük a kreativitásunkat.

Megjelenések: Eddig két öt számos hanganyagot készítettünk el Rokokó Rosé (2010) és Édes Mostoha (2012) címmel.

Küldetés: Élményeket szerezni, és élményeket adni. Minden alkalom, amikor együtt zenélhetünk, az számunkra élmény. De szeretnénk minél több emberhez is eljutni, hogy megtaláljuk azokat, akik rá tudnak hangolódni a zenénkre, és átadhassunk nekik valamit abból, amit megélünk, amikor együtt játszunk.

Jövőkép: Együtt, tovább, előre, ameddig csak jól esik. Márpedig nagyon jól esik!

Mellékprojektek: Egyikünk sem vesz részt más zenei produkcióban. Inkább a zenekarhoz kötődő egyéb tevékenységeink vannak. Időnként zenés játszóházat tartunk gyerekeknek, emellett éppen fut a Rokokó Rosé borprojekt. A pécsi és hosszúhetényi kettős kötődés azonos volt a zenekarban és Szabó Zoltán borászban, így rólunk nevezte el új, 2013-as kadarka rozéját. Segítettünk a szüreten, a saját lábunkkal tapostuk ki a szőlő egy részét, és a dobosunk, Zsófi tervezte a palackokon látható címkét. Januárban tartottunk egy hivatalos borkeresztelő ünnepséget, a napokban pedig a Rokokó Rosé bor bekerült Pécs belvárosának meghatározó vendéglátóhelyeire, webshopba, valamint egy helyen Budapesten is kapható lesz.

Szexepil: Hat lány.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Tavaly nyáron meghívtak minket Lengyelországba, hogy Wroclawban a Magyar Kavalkádon képviseljük az ország kultúráját többek közt a Zagar és a GipSyndrome zenekarokkal.


A Rokokó Rosé első, cím nélküli EP-je:


A második, Édes Mostoha című EP:


Részletek a március 15-i Gozsdu Manó Klubban adott koncertből (videók: www.szorfdeszka.hu):


Az első Rokokó Rosé-borprojekt promóvideója:


Ez pedig a friss borvideó, természetesen a zenekar tagjai is feltűnnek benne:

https://recorder.blog.hu/2014/03/20/magyarradar_rokoko_rose
Magyarradar: Rokokó Rosé
süti beállítások módosítása