A veszteseket bátorító dal az Air egyik tagjának új projektjétől

2014.02.18. 18:00, Frontrecorder

starwalker.jpg

Az Air ugyan utoljára két éve, 2012 februárjában jelentkezett új anyaggal (az Utazás a Holdba című ős sci-fihez írtak új zenét), a francia duó egyik tagja, a billentyűs-énekes Jean-Benoît Dunckel azonban azóta sem tétlenkedett: tavaly megjelent a londoni New Young Pony Club ex-billentyűsével, Lou Hayterrel közös retro-futurista noir-pop projektje, a Tomorrow's World albuma, idén pedig már egy másik formációban találjuk, az izlandi multiinstrumentalista-dalszerző-producer Barði Jóhannsson oldalán. Kettejük Starwalker névre keresztelt duójának március 17-én jelenik meg az első EP-je, amelyről most a Losers Can Win című dalt és a hozzá forgatott klipet tették közzé.

Dunckel (akinek 2006-ban szólólemeze is megjelent Darkel név alatt) és Jóhannsson (az 1996 óta működő, downtempo elektronikát poppal ötvöző Bang Gang együttes alapítója és mára gyakorlatilag egyetlen tagja) egy közös nőismerősükön keresztül találkoztak valamikor 2012 közepén, és rögtön megtalálták a közös hangot. Mivel egyikük sem híve az interneten keresztüli együttműködésnek, így a dalaikon akkor dolgoznak, amikor össze tudják egyeztetni, hogy egy helyen legyenek. Ezért van, hogy az első négyszámos EP-jük csak mostanra állt össze - a zenét egyébként fele-fele arányban jegyzik, az anyagot az Air párizsi stúdiójában rögzítették. A Starwalker elrévedős-rácsodálkozós-melankolikus hangulatú vintage elektronikus nyugipopja nem meglepő módon közel áll az Air univerzumához, azon belül is leginkább az első lemez, a Moon Safari álnaiv hangzásvilágához. A duó tavaly októberben mutatkozott be a borongósan atmoszferikus Bad Weather című számmal, melyhez Izlandon forgattak misztikumba burkolt klipet (benne titokzatos csuklyás alakokkal és fekete lufikkal), nem messze onnan, ahol a Trónok harca sorozat jeleneteinek nagy részét felveszik.

Ma pedig felkerült a YouTube-ra az EP dream popos címadó dalának parodisztikus klipje; a Losers Can Win műretró videója olyan, mintha egy hetvenes évekbeli zenés tévéműsort látnánk, ami a glamúr és csillogás látszatát akarja kelteni, de olcsó és béna eszközökkel (konfettiágyú! színes pingponglabdák!), az átszellemülten és roppant komolyan játszó zenészekről pedig lerí, hogy magukat sztárnak képzelő lúzerek (Duckel ormótlan szemüvege a legjobb geg). A videó ironikusan reflektál a dal mondanivalójára, vagyis hogy az élet játszmái forgandók, így a vesztesekből is lehetnek nyertesek.

Címkék: air starwalker
https://recorder.blog.hu/2014/02/18/a_veszteseket_batorito_dal_az_air_egyik_tagjanak_uj_projektjetol
A veszteseket bátorító dal az Air egyik tagjának új projektjétől
süti beállítások módosítása