Morrissey: új kiadó, új lemez

2014.01.16. 12:16, Frontrecorder

mozzer.jpg

A tavaly októberben megjelent önéletrajzával a brit könyvsikerlistát vezető Morrissey saját bevallása szerint már az első regényét is megírta félig, de irodalmi hajlamainak kiélése mellett persze a zenének sem fordított hátat - csak éppen több évig nem volt lemezkiadó mögötte. Ez az akadály most elhárult: két albumra szóló szerződést kötött az amerikai Harvest kiadóval, és még ebben a hónapban nekifog a következő lemeze felvételeinek. Moz tizedik szólóalbuma várhatóan valamikor az év második felében jelenik meg.

Az egykori Smiths-vezér legutóbbi stúdiólemeze, a kedvező kritikai fogadtatásban részesült Years Of Refusal 2009 februárjában jött ki, ezt még abban az évben, október végén egy 2004-2009 közötti kislemez b-oldalas dalokból összeállított válogatás (Swords) követte. Morrissey-nek ezzel kitelt a szerződése akkori kiadójánál, a Lost Highway-nál, akik így elengedték a dalszerző-énekest. Sokáig úgy tűnt, senki nem vevő Morrissey zenéjére (még a lemezcégkeresést támogató Facebook-oldal is indult), ő pedig kijelentette, hogy a saját kiadás szóba sem jöhet ("elég független vagyok anélkül is, hogy furgonból kelljen árulnom a lemezemet" - mondta ennek kapcsán a Village Voice-nak). A Moz számára áldatlan állapotnak viszont most vége, legalábbis egy időre, miután a Capitol csoporthoz (és így a Universalhoz) tartozó Harvest a szárnyai alá vette. Még szinte meg sem száradt az aláírása a két albumra szóló szerződésen, Morrissey máris munkához lát, és még januárban elkezdi felvenni az új lemezét (egyébként már 2011-ben úgy nyilatkozott, hogy van egy teljes új lemezanyaga). A stúdiómunka Franciaországban zajlik majd, hűséges zenésztársaival (azaz Boz Boorer és Jesse Tobias gitárosokkal, Solomon Walker basszusgitárossal, Matthew Walker dobossal és Gustavo Manzur billentyűssel), a producer pedig a korábban Alanis Morissette-tel és a Strokes-szal is dolgozó Joe Chiccarelli lesz. Ha hihetünk Morissey-nek, az új lemezen lesz egy Istanbul cím dal, amit a második kedvenc városáról írt (az első Róma). Az új lemez a tervek szerint az év második felében lát napvilágot. Előtte - február 25-én - kijön 1992-es albuma, a Your Arsenal deluxe újrakiadása.

Morissey-től legutóbb a Satellite Of Love című Lou Reed-örökzöld feldolgozása jelent meg, amit a Nobel-békedíj gálakoncerten is előadott tavaly december 11-én. Íme a teljes fellépése:

Címkék: morrissey
https://recorder.blog.hu/2014/01/16/morrissey_uj_kiado_uj_lemez
Morrissey: új kiadó, új lemez
süti beállítások módosítása