Lauryn Hill ma szabadult, kieresztett egy új dalt

2013.10.04. 18:04, Frontrecorder

laurynhillprison.jpg

Ma ért véget Lauryn Hill három hónapos börtönbüntetése, amit adócsalás miatt a connecticuti Danbury börtönében töltött. Szabadulása alkalmából, még tegnap este kiadott egy új dalt: a Consumerism kíméletlen, gyorstüzelő társadalomkritika.  

consumerismcover.jpgMint arról beszámoltunk, a Fugees egykori énekesnője, egy vitatott ítéletet követően július 8-án kezdte meg három hónapos szabadságvesztését. Nem részesült magánzárkában és a többi elítélthez képest különleges bánásmódban, bár a börtönből írt tumblr-bejegyzésében elárulta, hogy odabent azért számtalanszor kivételeztek vele. A 38 éves Hill a többi rabhoz hasonlóan dolgozott, egyebek közt karbantartási, konyhai és kertészkedési munkákat kellett végeznie. És dolgozott azokon az új dalain is, melyeket még a bevonulása előtt kezdett el írni, és melyek közül a Sonyval kötött, anyagi mentőövet jelentő szerződése értelmében egyet közzé kellett tennie még az adótartozása befizetési határidejének lejárta előtt (ez lett a Neurotic Society című szám, amit közzé is tett, de mivel nem sikerült a teljes hátralékot törlesztenie, elítélték). A dalok befejezéséhez és kikeveréséhez szóban és emailen adott útmutatásokat a "pótfüleinek", ahogyan ezt egy új tumblr-posztban elárulta. "Szükségét éreztem, hogy kivesézzem a ma az életünket meghatározó társadalompolitikai és kulturális paradigmákat. Mostanában ugyan nem nagyon tudtam követni a napi híreket, szóval nem vagyok képben mindennel, ami történik, de ez a témaválasztás önmagában is hírértékű (...) és úgy képzelem, nagyon is releváns ezekről a dolgokról beszélni. Az efféle üzenetek úgy hiszem megtalálják a hallgatóságukat, vagy a hallgatóság találja meg őket, hasonlóan ahhoz, ahogyan a vízszint kiegyenlítődik" - írja a kétezres években tündöklő dalszerző-énekesnő. A Letters From Exile című anyagról az első dal pedig ma jelent meg, Consumerism címmel - kaotikus zenei alapra Hill géppuskanyelvvel sorolja sorozza a konzumerizmus mellett az összes társadalmat mételyező, illetve a társadalom által rosszul kezelt izmust a rasszizmustól a humanizmusig, a kiállásokban pedig egy női kórus pedig az önmegsemmisítés szót ismételgeti. Szóval keményen kritizálós dal egy megkeményedett, de remélhetőleg kreatív erejét visszanyert nagyszerű előadótól 

A sony-s szerződése értelmében Lauryn Hill további négy új dalt, majd egy új albumot köteles felvenni, és ha minden igaz, elindítja saját kiadóját is Observe Creation Music néven, ami azt jelentheti, hogy hosszú szünet után az énekesnő aktívan felveszi az elmúlt bő egy évtizedben bizonytalan státuszú zenei karrierjének fonalát.

Címkék: lauryn hill
https://recorder.blog.hu/2013/10/04/lauryn_hill_ma_szabadult_kieresztett_egy_uj_dalt
Lauryn Hill ma szabadult, kieresztett egy új dalt
süti beállítások módosítása