Újabb két lemeznyi archív BBC rádiós Beatles-felvétel jelenik meg

2013.09.13. 19:49, Frontrecorder

beatles.jpg

Tizenkilenc évvel a Live At The BBC dupla válogatáslemez után, november 11-én újabb két albumra való archív Beatles-felvétel jelenik meg, melyeket az együttes 1963-64-ben játszott (f)el a brit állami rádióban. Az On Air - Live At The BBC Volume 2  41 zeneszámot és 22 rövid beszélgetésrészletet foglal magába. 

A Beatles 1962. március 7. és 1965. május 26. között a BBC 52 rádióműsorában szerepelt. Összesen 275 felvételük került sugárzásra, és abból a 88 különböző dalból, amit ezen időszakban előadtak a rádióban, 36 soha nem jelent meg a stúdiólemezeiken. Már 1989-ben felmerült, hogy a BBC rádióban előadott és rögzítésre került Beatles-felvételekből - melyeket a gombafejűek ugyan legtöbbször előre felvettek, de a stúdióban élőben adtak elő - kiadjanak egy hivatalos válogatást (kalózlemezen ezek egy része korábban is hozzáférhető volt), aztán 1991-ben el is kezdődtek az előkészületek, vagyis a hangfelvételek összegereblyézése a rádió archívumából és egyéb forrásokból. Az összegyűlt anyagból az "ötödik Beatle", azaz George Martin, a zenekar állandó producere-hangmérnöke válogatta ki, hogy mi kerüljön rá a dupla lemezre. A Live At The BBC 1994. november 30-án jelent meg, rajta 56 zeneszámmal - melyek zömében korabeli dalok feldolgozásai  - és 13 rövid beszélgetésrészlettel a rádióműsorokból. A gyűjtemény vezette a brit albumlistát, és hat hét alatt több mit ötmillió példány kelt el belőle világszerte.

TAVALY EGY ELFELEDETT, 1962-ES BEATLES-DEMÓ BUKKANT FEL ÉS KERÜLT ÁRVERÉSRE.

Hamarosan pedig egy újabb adag válik közkincsé az öt évtizeddel ezelőtti bbc-s forrásból: a november 11-én megjelenő On Air - Live at the BBC Volume 2 két lemezén 63 felvétel - 41 dal és 22 rádiós csevegésfoszlány - kapott helyet. Az 1963-64 közötti felvételeket a BBC két zenei rendezője, Kevin Howlett és Mike Heatley válogatta össze, és az első négy Beatles-album örökzöld slágerei mellett szerepel köztük pár feldolgozás is, például Chuck Berrytől  az I'm Talking About You előadása, amit csak a rádióban rögzítettek, lemezstúdióban soha. A dupla válogatás cédékiadásához jár egy 48 oldalas booklet, benne ritka fotókkal és az elnyűhetetlen Paul McCartney előszavával. Ez pedig a kiadvány videobeharangozója, archív filmfelvételekkel a BBC rádióstúdióiban zenélő és hülyéskedő Beatlesről:

Címkék: bbc the beatles
https://recorder.blog.hu/2013/09/13/ujabb_ket_lemeznyi_archiv_bbc_radios_beatles-felvetel_jelenik_meg
Újabb két lemeznyi archív BBC rádiós Beatles-felvétel jelenik meg
süti beállítások módosítása