Varga Zsuzsa új klipdalában mindenki félrekúr

2013.09.05. 19:00, Frontrecorder

vargazsuzsa.jpg

"A lányok másra várnak" - énekelte 2006-ban Varga Zsuzsa, akinek most közzétett új dala még provokatívabb, még szókimondóbb és vitriolosabb: arról szól, hogy mindenki mindenkivel szexel és mindenki mindenkit gátlástalanul megcsal - tizenhétszer hangzik el benne a félrekúr szó. Az Apád mindig... című, dobra és gitárra épülő primkó rockszámhoz egy vagány klip is készült, amihez az idei Budapest Pride melegfelvonuláson forgattak vágóképeket. Az énekesnőnek, akinek tíz éve jelent meg első szólólemeze (Szívadóvevő), majd ezt 2007-ben követte a második (Barkácsklub lányoknak), hosszú idő óta ez az első saját dala (az elmúlt években többek közt énekelt Odett Halandzsa című számában és az EZ Basic Bad Boyfriendjében, koncertezett a Plutöval, írt reklámzenét és gyereklemezt), ami után ismét kisebb szünet következik, néhány hónapra ugyanis az USA-ba költözik. Elutazása előtt kendőzetlen őszinteséggel és részletesen beszélt nekünk az új dalának hátteréről, illetve ideiglenes amerikai kint tartózkodásának miértjeiről.

"Évek óta csak közreműködőként lehetett rólam hallani más produkciókban. Nem álltam ki saját új zenével. Ennek okai voltak: szakítottam a régi producereimmel, önállósodtam, plusz emberileg is egy komoly változáson mentem keresztül. Sok hátráltató tényező is közbeszólt, mint a szerelem, az önállósodással járó félelem, a magammal való szembenézés. Tologattam magam előtt a gondolataimat. Mostanra állt össze a kép. Nagyon sok dalt írtunk az elmúlt időben gitárosommal, Kovács Petivel, és a kompozíciók, maguk a dalok, ha tetszettek is, az attitűd, a megszólalás nem. Nem tudtuk, merre tovább. Nagyon sok dolognak kellett letisztulni bennem, mert a dalszerzés, a hangulatok mind a személyiségem részei, és ha én nem állok készen, akkor a zeném se lesz olyan, amilyennek szeretném.  Szerencsére most már kristálytiszta a kép.

Az új korszakom első száma az Apád mindig...című dal, amihez most klipet készítettünk. Nagyon őszinte, mondhatni trágár, de számomra egyféle terápia beszélni a fájdalomról, ami ért, és sok-sok barátom a szám hallatán hasonló történetekkel állt elő. A megcsalás tabutéma, pedig mindenki életében valamilyen formában már jelen volt. Nem akarok mellébeszélni, ez jött ki, én így beszélek erről. Tudom, hogy nem a legjobb marketingstratégia egy nem kereskedelmi média kompatibilis számmal/klippel előállni, de most erre volt szükségem, nekem a zene nem üzlet, hanem kommunikáció. És már nagyon rég nem kommunikáltam, ami iszonyú feszítő érzés tud lenni.

Az alap megírása szintén egy jó játék volt, szeretem, hogy egyszerű, hogy a dob és a beteg gitár - Peti számára épített egyedi fuzz-pedállal - a főszereplők; tudatosan nem szépítettük a dalt, nem énekelek benne sokat, azt akartam, hogy már-már idegesítő legyen a repetitív ronda beszéd, meg  a vokálokat is direkt nyírtam ki. A masterelésben régi kedves barátom, a Vad Futtikból Győrffy Gyuszkó segített a lakodalma előtt két nappal. Vicces volt, hogy pont élete elköteleződése előtt egy ilyen számmal foglalkozott, át is nevezte "ponterrevoltszükségemesküvőelőtt”-re.

A klipet Szőke Bogdán Danival találtuk ki és vágtuk össze, és csak annyit tudtunk, hogy a Budapest Pride-on akarunk vonulni és vágóképeket rögzíteni. Ott akartam lenni akkor is, ha nem forgattunk volna. Egyébként nehezen állt össze ehhez a stáb, mert sok ismerős és a forgató csapat tagjai pont a Pride miatt lemondták az utolsó pillanatban, amit nehéz volt megértenem és megemésztenem, de az élet úgy hozta, hogy több barát akkor került képbe és nagyon örülök, hogy végül velük dolgozhattam. Sokaknak tartozom hálával : Bihari Balázs, Zana Krisztián, Zimay Andris - bízom benne, hogy még dolgozhatok velük együtt. A szereplők is mind imádnivalóak voltak; a tesóm, a csajok, a ContaktOn zenekar tagjai, a barátok, akikkel biztos, hogy fogunk még kitalálni közös dolgokat.

Az új életemet pedig most négy hónapra felfüggesztem: holnap elutazom Amerikába dolgozni. Ez egy régi sztori, tavaly kezdtem el próbálni egy zenekarral, amikor épp nem voltam képes még zenébe önteni magam. Én előadó is vagyok, nem csak szerző, és iszonyúan bántott a semmi, az, hogy nem énekelhetek, hogy nem állhatok a színpadon. Egzisztenciális okokból és színpadi emberként is szükségem volt valamire. Úgyhogy most Moon Rivert és Billie Jeant fogok énekelni az USA-ban január közepéig. Remélem, bírni fogom, bírni fognak. A napjaimat dalszerzéssel, az estéimet a színpadon fogom tölteni. Aztán jövőre beindul a gépezet és mindent megmutatok itthon. Már alig várom!"

Mi a magunk részéről sok sikert kívánunk az amerikai levegőváltozáshoz Varga Zsuzsának és várjuk vissza. most pedig itt ez a bizonyos "félrekúrós" új dal:

Címkék: varga zsuzsa
https://recorder.blog.hu/2013/09/05/varga_zsuzsa_uj_klipdalaban_mindenki_felrekur
Varga Zsuzsa új klipdalában mindenki félrekúr
süti beállítások módosítása