Grabowsky: Wurmloch EP (online premier)

2013.07.29. 12:46, Frontrecorder

grabo.jpg

A Budapesten élő Grabowsky szerepelt már nálunk a re-edit műfaja kapcsán, mint annak prominens hazai képviselője (aki tavaly az általa újravágott magyar dalokból két mixet is összeállított nekünk, ezt és ezt). Időközben mások felvételeinek újraszerkesztése átcsapott nála saját számok készítésébe, amelyekből az első EP július 31-én jelenik meg, de nálunk már meghallgatható.

artworks-000053958798-pgwtdg-t500x500.jpgA debreceni születésű Grabowsky zeneszeretetét és -ismeretét közel 15 évig dj-ként mélyítette, majd a számok összemixelése mellett 2011-ben kezdett foglalkozni a számok újramixelésével; először csak kivette belőlük, ami szerinte felesleges, később már hozzá is tette a magáét a zenékhez. Ebből aztán a saját számok készítése "csak úgy kialakult", mint mondja. "Dolgoztam egy editen, tettem bele dobot és valami mintát, amik együtt meghallgatva elkezdtek saját életet élni, így kidobtam az editelni valót és elvittem saját irányba a zenét. Akkor lesz saját szám, akkor jön az ihlet, ha megfog egy jó hangminta és hirtelen köré képzelek egy számot, aztán megcsinálom, keresek hozzá újabb mintákat, de menet közben lehet találok egy másik jó mintát és inkább azzal kezd jobban élni a zene" - fejti ki bővebben produceri munkamódszerét. Széles látókörű, eklektikus ízlésű zeneőrültként már a re-editelni valót is bámulatosan széles műfaji palettáról válogatja (funk, diszkó, house, hiphop, rock, a 70-es évek elektronikus zenéi, folk, ethno), ugyanígy saját hangzásvilágát sem tudná beskatulyázni. "Semmilyen irányt nem képviselek. A legtöbb dolgom hipnotikus, de ha nem kívánja meg a szám, akkor nem úgy csinálom meg. Nincs kőbe vésve semmi. Pontosan tudom, hogy milyen energiája legyen egy számnak, de nem ragaszkodok zenei stílusokhoz."

A Mana Mana Records gondozásában megjelenő (július 31-től a dalok.hu kínálatában elérhető) első EP-jén két eredeti trekk kapott helyet. A légies fuvolaszólamokkal és egzotikus madárcsicsergéssel átszőtt Return To Bora Bora a címbéli trópusi sziget belsejébe viszi el képzeletben a hallgatót ("több mint egy éve csináltam; szeretem én az exoticát, de az is biztos, hogy nem ez a fő irányom"), míg a Wurmloch (féreglyuk) az "árnyékos oldal", egy éteri szintihangokon és hipnotikus dob groove-on szálló, kissé baljós atmoszférájú space-hop trip ("ez már markánsabban képviseli az ízlésvilágomat"). Előbbiből Alex Brugos készített egy misztikus hangulatú remixet, utóbbit Sannan (a kiadó vezetői, a Savages Y Suefo páros) dúsította még basszussal és vitte el részeit a chill-step irányába.

Az EP négy száma meghallgatható alább:

Címkék: premier grabowsky
https://recorder.blog.hu/2013/07/29/grabowsky_wurmloch_ep_online_premier
Grabowsky: Wurmloch EP (online premier)
süti beállítások módosítása