A jövőbe menekíti a nyolcvanas éveket Spoek Mathambo

2013.07.10. 17:57, Frontrecorder

spoek.jpg

A dél-afrikai elektronikuszenei színtér nemzetközileg legismertebb képviselője, a tavaly Budapesten is fellépett johannesburgi születésű Spoek Mathambo (akivel interjút is készítettünk) nemrég ünnepelte a 28. születésnapját, amelynek apropóján készített egy mixtape-et 1985-ös, és tágabban a nyolcvanas évek slágereinek feldolgozásaiból. A többek közt Madonna, Prince és a Queen egy-egy jól ismert régi dalát jövőbemutató hangzásokra átültető szetthez ráadásul egy korhű videojáték is készült.

A producer-énekes-rapper-dizájner-filmrendező Mathambo (eredeti nevén: Nthato James Monde Mokgata) szerint a születési éve körüli időszak zeneileg nagyszerű volt, mivel ekkortájt kezdett formálódni két kedvenc műfaja, a house és a techno, a hiphop is fejlődésnek indult, Prince pedig - az egyik legnagyobb példaképe - "uralkodott", ezzel szemben viszont az élet Dél-Afrikában "iszonyúan elbaszott" volt minden szempontból. A haveri körébe tartozó mc-k, énekesek és producerek közreműködésével készített mixtape-pel ennek az egyszerre felvillanyozó és nyomasztó érának akart emléket állítani, közben egyfajta játékként fogta fel ezt a zenei kalandozást, vagyis kíváncsi volt, meddig tudja úgy átformálni a kiválasztott angolszász és dél-afrikai slágereket, hogy még megőrizzék a nyolcvanas évekbeli jellegüket. A végeredmény - amelyben a bevezetőben említettek mellett helyet kapott a techno-úttörő Juan Atkins egy 1985-ös számának feldolgozása éppúgy, mint Jacko legidősebb lánytestvére, Rebbie Jackson egyetlen slágerlistás dalának remake-je - ingyen letölthető innen, alább pedig végighallgatható:

Apropó, játék. A 12 számos mixtape-hez jár egy teljesen korhű és igen lökött retró videojáték is, amelyből itt látható rövid ízelítő:

Aki ez alapján kedvet kapott a játékhoz, az letöltheti innen. A legendás Sub Pop kiadóhoz szerződött Mathambo amúgy épp a harmadik albumán dolgozik, plusz egy dokumentumfilmen a dél-afrikai elektronikuszenei szcénáról.

https://recorder.blog.hu/2013/07/10/a_jovobe_menekiti_a_nyolcvanas_eveket_spoek_mathambo
A jövőbe menekíti a nyolcvanas éveket Spoek Mathambo
süti beállítások módosítása