Júliusi fesztiválok itthon

2013.07.04. 11:10, rerecorder

f bs.jpg

Tegnap a környékbeli országok legjobb fesztiváljai voltak terítéken, ma nézzük a hónap hazai kínálatát (az éppen zajló VOLT-ot még múlt hónapban ajánlottuk). A Balaton Sound-ra a bérletek elfogytak, már csak napijegyek kaphatók az elektronikus tánczenei parti-hétvégére, a többi markáns magyar fesztivál pedig a fősodorból kívül eső előadókra koncentrál, lássuk!

f tű foka.jpgI. Tű Fokán Fesztivál; Időpont: július 5-6.; Helyszín: Cserhátszentiván; Jegyár: napi 600 Ft, kétnapos 1000 Ft

A hétvégén megrendezésre kerülő Kampec Dolores-közeli fesztivál nemcsak a megszokott kerékvágásból való kiszakadást kínálja, de a fesztiváldömping egyik egyedi színfoltja is egyben. A Budapesttől (autópályán) bő egyórás útra, a Hollókői Tájvédelmi Körzet közelében fekvő Cserhátszentivánon megrendezésre kerülő Tű Fokán Fesztivál zenetábor is egyben, melyen Kampec Dolores Open koncert és fiatal zenekarok (mint a Halálorgazmus, Mi az ábra, QuarKtett, Jam Session) mellett templomi klasszikus zenei koncert is lesz, meg olyan különlegességek, mint gimnasztika holdfénynél Grencsó Istvánnal. Az esemény Facebook-oldala.

f lakeside.jpgLakeside Rock&Roll & US Car Weekend, Időpont: július 4-7.; Helyszín: Agárd, Park Kemping; Jegyár: 4 napos 9000 Ft, szombat-vasárnapra: 5500 Ft

Ez a szintén e hétvégi fesztivál sem a megszokottság jegyében telik, persze nézőpont kérdése, mert a 20. alkalommal megrendezésre kerülő Lakeside az igazi rockabilly-arcoknak nagyon is megszokott. A program itt böngészhető, a trve-ság garantált!

f bs.pngBalaton Sound, Időpont: július 11-14.; Helyszín: Zamárdi; Napijegy: 15000 Ft

A Balaton Sound idén elnyerte a legjobb közepes méretű európai fesztivál díját, és hát a tökéletes helyszín mellé tényleg csak jó zene szükséges. Íme, a Recorder csütörtöki menetrend ajánlata a soundozóknak: Crystal Castles, Wu-Tang Clan, Todd Terje, Scuba, Brodinski. Pénteken Nas kihagyhatatlan, szombatra döntsön ki-ki maga, vasárnap pedig a DJ Koze, Four Tet, az Amon Tobin-féle Two Fingers szerepel partireceptünkön.

f mészi.jpgMésziStock '13; Időpont: július 19-20; Helyszín: Zámolyi elágazás (Csákvártól 7km); Jegyár: 1.napra 1500 Ft, 2. napra 2000 Ft

A Vértes lábánál megrendezésre kerülő MésziStock fesztivál leginkább az egyhetes Rakéta fesztiválhoz hasonlítható (de profiljában azért eltérő) rendezvény. Ez is még nagyon fiatal fesztivál, és nagyon családias. A két nap alatt sok olyan prrdukcióval lehet itt találkozni, akik vagy már a befutás küszöbén állnak (Kipu, Blahalouisaina, Carbovaris) vagy nagy eséllyel oda fognak kerülni hamarosan (Sunrise Circus, Zombori, iamyank). Jegyek pedig tényleg már-már nevetségesen olcsón, 1500 illetve 2000 forintért kaphatóak, szóval, aki egy laza, nyugis hétvégét szeretne szép környezetben, jó zenékkel egybekötve annak a MésziStock tökéletes választásnak tűnik. Részletek itt.

Rakéta Fesztivál; Időpont: Július 22-28.; Helyszín: A38; Kizárólag napijegyek kaphatóak 1000 Ft-ért, de bizonyos napok ingyenesek (részletek itt: facebook.com/raketafesztival)

f rakéta.jpgIdén másodszor rendezik meg a Rakéta Fesztivált, ami azzal, hogy szinte kizárólag a még csak most induló, izgalmas, gyakran megszólalásban is lofi hazai előadókat szerepelteti egyértelműen kiemelkedik a honi fesztiválkínálatból. A tavalyi háromnapos program mostanra egy egész hetesre bővült, a különböző helyszínek helyett pedig az A38 hajó lett a fix pont. A hét nap alatt igazi stíluskavalkádra számíthatunk, és ugyan a szervezők láthatóan megpróbáltak egy-egy hasonló fellépőt egymás után szervezni, senki ne lepődjön meg rajta, ha éppen súlyos zajokat (Alley Catss) frankó pop-rockdalok követnek (Fancy Dress Party), vagy egy kőkemény szintipunk koncert (Broken Cups) után az idei Comet győztes, direktben csak egy-egy slágert kidobó Bermuda következik ugyanazon a színpadon. De egyébként is lesz itt minden kezdve a finomabb akusztikus texas-i folkzenétől (Freddie), a bájosan esetlen popon át (Aires Altos) az álomszerű dalokig (Mayberian Sanskülotts), a néha szépségbe hajló posztrockos zúzástól (Kanagawa), a hardcore daráláson át (Norms) a Der Tanz csak free-punk-ként definiált zenéjéig. De lesz itt MŰVÉSZET (az első Fél Fény-koncert), leszedált acid house (S Olbricht) és absztrakt basszuszene (Yvein Monq) is. A hazai fellépőkön túl pedig két további külföldi vendég is ellátogat majd a fesztiválra. A londoni Labyrinth Ear elektronikus „sötét, éjszakai dalokkal” érkezik, a dán Nelson Can pedig lo-fi blues-rockot hoz nekünk északról. A koncertek után természetesen a bulié lesz a főszerep, amit a város legizgalmasabb dj csapatai biztosítanak majd a gitárzenéktől (New Meat, Pyramids Don’t Exist) a sötét-elektronikus, szintipopos témákon át (Küss Mich) a house-garage-disco vonalig (Designer Drums). Mindez azonban tényleg csak a töredék, nagyon érdemes végigböngészni az esemény Facebook-oldalát, és belehallgatni mindegyik fellépőbe. Nehogy lemaradjunk bármi izgalmasról.

Csada Gergely-Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2013/07/04/juliusi_fesztivalok_itthon
Júliusi fesztiválok itthon
süti beállítások módosítása