Party On! – Júliusban fokozatot vált a fesztiválszezon

2013.07.03. 11:45, rerecorder

Off-Festival-724x356.jpg

Tegnap a nulladik nappal indult a VOLT (ami már szerepelt a júniusi ajánlóban), a jövő hétvégén pedig berobban a júliusi fesztiváldömping. Reméljük az időjárás is kegyesebb lesz, mint júniusban volt, és az alábbi eseményekre már verőfényes napsütésben készülhetünk. Erősen ajánlott kiruccanások környékbeli országokba (a legjobb hazai fesztiválokat holnapi cikkünkben szemlézzük).

f exit.pngEXIT fesztivál, Időpont: július 10-14; Helyszín: Újvidék, Szerbia; jegyár: fesztiválbérlet 18900 Ft (kempinggel pluszba 8700 Ft)

Az újvidéki Péterváradi-erődben megtartott EXIT régebben azért jóval izgalmasabb volt, cserébe viszont közben a térség egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát. Az Atoms For Peace például itt elcsíphető, akárcsak a Bloc Party és Nick Cave. Szintén fellép még Cee-Lo Green, a reggae lemezét promózó Snoop Dogg, és az izgalmas elektronika felől SBTRKT, Diplo, Scuba vagy a techno egyik nagy öregje Jeff Mills. A közönség szórakoztatásáért pedig minden bizonnyal a Fatboy Slim, Prodigy, David Guetta hármas felel majd.

f pohoda.jpgPohoda fesztivál, Időpont: július 11-13; Helyszín: Trencsén, Szlovákia; jegyár: fesztiválbérlet elővételben 89 euró (~27000 Ft), helyszínen 99 euró (~30000 Ft)

Szlovákia legkomolyabb, méreteiben a VOLT-ra emlékeztető, de felhozatalában évről-évre erősödő fesztiválja (korábbi beszámolónk itt). Idén is van mire irigykedni, hozzánk legközelebb itt lép fel Thom Yorke szupergrupja, az Atoms For Peace, az új lemezét turnéztató Smashing Pumpkins, a tavalyi év felfedezettje, a Django Django, vagy a Recorder nagy kedvence, a Youth Lagoon. Persze Nick Cave, Amon Tobin, Kate Nash, a Bloc Party, a Major Lazer, Tony Allen vagy Peaches fellépése még attól is nagy élmény, hogy már láttuk vagy látjuk őket nálunk is.

f creepy.jpgCreepy Teepee, Időpont; július 12-14; Helyszín: Kutná Hora, Csehország; jegyár: fesztiválbérlet 900 cseh korona (~10500 Ft)

Jobban szeretem a korai cuccaikat” – akár ez a hipszter mondás is lehetne a jeligéje a világörökség részének választott Kutná Hora mesebeli városkájában tartott Creepy Teepee-nek (korábbi ajánlónk itt). A három nap alatt kizárólag errefelé csak pár száz, esetleg pár ezer zenerajongó által ismert és szeretett előadó lép fel. A húzónév, ha lehet ezt mondani, a nálunk majd az A38-on zenélő, Los Angeles-i garázsrocker White Fence. De lesz itt minden a zajongástól a cuki popzenéig (Telepathe, Bobby Conn, Serengeti, Pictureplane, Lust For Youth).

f harvet_of_art_2013_4_final.jpgHarvest Of Art; Időpont: július 13; Helyszín: Wiesen, Ausztria; jegyár: kemping nélkül 45 Euró (~13500 Ft)

A Harvest Of Art a wieseni fesztiválnyár egyik állomása, ahol nem kell a színpadok között rohangálni, vagy azon aggódni miről maradunk re, hiszen ez egy röpke egynapos rendezvény, viszont meglehetősen erős line-uppal bír. A koradélután kezdődő programban a Giantree, az általunk nagyon szeretett Youth Lagoon, a The Eclectic Moniker és a Get Well Soon fogja bemelegíteni a színpadot az est sztárjainak, akik sorrendben a cuki-popos Kate Nash, az ezután a turné után újra szünetelő Bloc Party, és zárásképp pedig a napjaink egyik legjobb rockzenekarává fejlődött, hamarosan új lemezzel jelentkező Arctic Monkeys lesznek. Mi ott leszünk.

f soundwave.pngSoundwave fesztivál, Időpont: július 18-22; Helyszín: Tisno, Horvátország; jegyár: fesztiválbérlet 119 font (~42000 Ft)

A sok hedonista horvát partifesztivál mellett egy kis hátradőlést jelent a Soundwave, ami elsősorban (de nem kizárólagosan) a lazább, hip-hop-funk-downtempo háromszögből építkezik, főszerepben az angol klubok kedvenc előadóival, tehát a minőség garantált. Persze egy jó erős headliner-névsort itt is össze lehet állítani DJ Shadow, DJ Yoda, Ghostpoet, Com Truise és Alice Russell kiemelésével. De még egyszer, itt sokkal inkább a tengerparti lazuláson, és a naplementekor induló bulizáson van a hangsúly.

f colours.jpgColours Of Ostrava, Időpont: július 18-21; Helyszín: Ostrava, Csehország; jegyár: fesztiválbérlet elővételben 1790 cseh korona (~21000 Ft), helyszínen 1890 cseh korona (~22000 Ft)

Ostrava fesztiválja az egyik legszimpatikusabb a közelben. Az összművészeti hosszú hétvégéről nagyon sokat lehetne írni, de csak a zenei részére fókuszálva is kiemelkedőnek tűnik. Az elsősorban világzenei programban ott van a megfoghatatlan Knife, egykori kedvenc neo-hippink Devendra Banhart, a gyönyörű hangú Rokia Traoré a keményebb hangzás felé törő Sigur Rós, az örök ígéret Damien Rice, Mike Patton leghíresebb side-projektje, a Tomahawk vagy a nagylemezzel idén debütáló Woodkid. Ha valakinek ismerős nevek kellenek, annak pedig ott van Bonobo, az XX vagy Dub FX, de önmagában Jamie Cullum is bizonyára sokakat idevonz majd.

f dour.pngDour fesztivál, Időpont: július 18-21; Helyszín: Dour, Belgium; jegyár: fesztiválbérlet kemping nélkül 105 euró (~31500 Ft) (kempinggel 125 euró (~37500 Ft))

Ezt még muszáj idecsempészni, mert bár ugyan nincs annyira közel, de fapadossal könnyű és olcsó eljutni, a felhozatal pedig lenyűgöző, és igazán eklektikus. Sokrétű elektronika szerepel itt a táncos minimáltól a basszuszenéken át a kísérletibb vonalig (Four Tet, Rustie, Carl Craig, Venetian Snares, Amon Tobin, Flying Lotus), de az alternatív pop-rock (Diiv, Devendra Banhart, White Denim, The Horrors, Yeah Yeah Yeahs) mellett a fémesebb zenék (Torche, Skindred, Hatebreed, Converge, Anti-Flag) és a hip-hop (Jurassic 5, Wu-Tang Clan, DJ Yoda, DJ Shadow) is képviselve van.

f offfestival2013.jpgOFF fesztivál, Időpont: augusztus 1-4; Helyszín: Katowice, Lengyelország; jegyár: fesztiválbérlet kemping nélkül 150 złoty (~10500 Ft) (kempinggel 190 zloty ~13000 Ft)

Ha a szerkesztőségnek csak egy fesztivált kellene választania a térségből az minden bizonnyal a lengyelországi OFF lenne (tavalyi beszámolónk itt). Sőt, valószínűleg jövőre előre is megelőlegeznénk neki a bizalmat. Itt ugyanis rendre a legkurrensebb és legizgalmasabb alternatív előadók váltják egymást igazi legendákkal. Utóbbi kategóriából idén a posztpunk egyik legegyedibb zenekara, az avantgárd törzsifunkrock-ban utazó The Pop Group viszi a prímet, de a poszt-rock klasszikus Godspeed You! Black Emperor, a Smashing Pumpkins, a shoegaze alapvetés My Bloody Valentine vagy a Bohren & Der Club Of Gore is ide sorolható. A többiek közül pedig egy nagyon pazar random szelekció: Deerhunter, AlunaGeorge, Jens Lekman, Merchandise, John Talabot, Thee Oh Sees, Goat, Julia Holter, Laurel Halo. Heló.

Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2013/07/03/party_on_juliusban_fokozatot_valt_a_fesztivalszezon
Party On! – Júliusban fokozatot vált a fesztiválszezon
süti beállítások módosítása