aJna: Turba (video)

2013.06.11. 14:30, rerecorder

ajna22.jpg

A kondorosi aJna trió saját meghatározása szerint instrumentális 'fúziós' zenét játszik, 2010 óta létezik ebben a gitár-basszus-dob felállásban és most egy igen figyelemreméltó klippel mutatkozik be szélesebb közönség előtt. Valami fülbemászóra vágysz? Kattints!

ajna zenekar.jpgA békés megyei zenekar magja, Altmann János (dob) és Uhljár Szabolcs (gitár) 1999-ben játszott együtt először, de az aJna 2010-ben, Piller György (basszus) csatlakozásával indult el. Egy demót rögzítettek eddig, a 2012-es Keletunderground tehetségkutatón pedig második helyezést értek el kicsit prog-rockos, kicsit jazzes, kicsit még talán poszt-rockosnak is nevezhető, sűrű váltásokkal élő zenéjükkel. A második demó felvételeiben vannak benne éppen, de a Turba című dalhoz már el is készült egy video. Persze, ha tudjuk, hogy a klip nyersanyagát tavaly nyáron rögzítették, akkor a 'már' jelző kissé szépíti a helyzetet. A klip elkészülési tempójának azonban alapos oka volt, a jó ötletre épülő sztorit ugyanis egy animátor segítségével, "hosszadalmas, viszontagságos utómunkával" készítették el. A befektetett energiáért viszont cseppet sem kár, mert a Turba videója simán a magyar átlag feletti minőséget eredményezett, egy több mint hétperces nagyon szép klipet, amiről vétek lenne sokat elárulni - legyen annyi elég, hogy ami fülbemászó, az bizony az agyadra mehet.

"A basszerosunk ötlete alapján indult el a folyamat, a történetet egy másnapos buszúton találta ki, viszont tudtuk, hogy ilyen képi világot nem tudnák mi magunk felvenni, és effektezni. Szerencsére Gyuri felvette a kapcsolatot Ács Péter animátor ismerősével, aki a leadott forgatókönyvre annyit mondott „megoldható”. Aztán kerestünk egy színészpalántát aki el tudná játszani a főszerepet, majd 2012 nyarán a dobosunknál és a próbatermünk előtt három nap alatt lement a forgatás. Az utómunka igazából nem telt volna bele szerintünk körülbelül 3-4 hónapba, az előzetes becslések szerint is november-december körül kellett volna kijönnie, de Peti munkát kapott Párizsban, és itthon is dolgozott, így elég kevés ideje maradt a klipet csinálni. Meg aztán a munkafolyamatok is elég nyögvenyelősen folytak, mert Gyuri és Peti Skypeon keresztül tudtak csak kommunikálni. Plusz megszerkeszteni sem volt egy egyszerű feladat az animációkat Petinek, hiszen mint zenei videóklip ez volt az első munkája. Ami még hátráltatta a munkát az maga a dal elkészülése volt, mert azt meg a gitárosunk vette fel és keverte, mint autodidakta stúdiós. Végül szép lassan csak összeállt a dolog, és úgy érezzük elég jól sikerült visszaadni az elképzeléseinket és egy nem hétköznapi, trendektől szerencsére jó távol álló videót tudtunk kiadni."

a Turba klipje:

Címkék: video klip ajna
https://recorder.blog.hu/2013/06/11/ajna_turba_video
aJna: Turba (video)
süti beállítások módosítása