Egymillió dollárt kerestek a halott bossa nova zenész örökösei Gotye világslágerén

2013.05.13. 17:15, rerecorder

Gotye.jpg

A belga-ausztrál Gotye számos díjat, elismerést besöpört 2011-es Somebody I Used To Know című slágerével, a bossa nova-hangmintán alapuló dal egy nagylelkű jogdíjegyezség miatt ráadásul igencsak gazdaggá tette az eredeti szerzemény írójának, a brazil Luiz Bonfának az örököseit.

A Belgiumban született, de két éves korától Ausztráliában élő Gotye (eredeti nevén Wouter De Backer) a 2000-es évek elején kezdett zenélni, eleinte kizárólag hangminta alapú szerzeményeket készített, majd The Basics nevű indie-popos zenekarával párhuzamosan futtatta zenekari és szólókarrierjét. 2006-os, második saját albumával (Like Drawing Blood) Ausztráliában már a nagyon ajnározott elektronikus zenészek közé tartozott, 2011-es Making Mirrors című albumával pedig a nemzetközi áttörés is összejött. A robbanás azonban akkor következett be, amikor az új-zélandi énekesnővel, Kimbrával közös Somebody I Used To Know című dal 2012 elején mind Nagy-Britanniában, mind az Egyesült Államokban listavezető lett. Ez minden idők egyik legtöbb digitális példányban elkelt dala (mára olyan 13 millió fogyott belőle), Grammy-ket nyert, legalább 500 millióan látták a YouTube-on és így tovább.

luiz20bonfa2003.jpgIsmert tény, hogy a hangminta-rajongó Gotye ezt a középtempós indie-pop balladát is egy létező számból indította, a brazil Luiz Bonfá egyik 1967-es instrumentális dala ihlette a szerzeményt, annak gitármotívumára épült a Somebody I Used To Know. Bonfá a negyvenes évek végétől jelentős komponistának-előadónak számított a brazil zenei életben, dolgozott Antonio Carlos Jobimmal, filmzenéken és amerikai éveiben Frank Sinatrával, Quincy Jones-szal vagy épp George Bensonnal is, 2001-ben 78 éves korában hunyt el. Amikor Gotye tisztázta a Seville-ból vett hangmintát, társszerzőként tüntette fel Bonfát, sőt a dalból származó bevételeket nagylelkűen 55/45 arányban osztotta fel maga és Bonfá örökösei között. A dal hihetetlen sikerét persze senki nem sejthette, így az mára már egymillió dollár jogdíjbevételt generált csak az örökösök számára. Az egyéb játszási díjak (rádió, YouTube) várhatóan még sokáig jelentek anyagi biztonságot a dal jogtulajdonosainak. Szakértők szerint a nagylelkű felosztás mögött az áll, hogy Gotye annak idején ezzel fizetett Bonfá örököseinek a dalért. Ami számára valószínűleg jó opciónak tűnt akkoriban, ma viszont talán már kevésbé gondolja így az énekes-dalszerző.

íme, a felhasznált dal 1967-es eredetije Seville címmel, Luiz Bonfától, amivel milliomosok lettek az örökösök:


ez pedig a mindenki által ismert Gotye-sláger az elején a kölcsönzött gitármotívummal:

Címkék: gotye luiz bonfa
https://recorder.blog.hu/2013/05/13/egymillio_dollart_kerestek_a_halott_bossa_nova_zenesz_orokosei_gotye_vilagslageren
Egymillió dollárt kerestek a halott bossa nova zenész örökösei Gotye világslágerén
süti beállítások módosítása