Meshuggah, Astronautalis, Laurel Halo, Tensnake, Junip, !!! - kétheti zenei programajánló

2013.04.19. 18:58, Frontrecorder

CHKCHKCHK.jpg

Külföldi fellépőket felvonultató budapesti koncerteket és partikat ajánlunk a következő két hétre, május 3-ig; az atmoszferikus drum'n'bass keresztapja, matekozós HC-szupergrup, a svéd Cat Power, Beck-szerű rapper-bluesman, napfürdőző poszt-black metalisták, a dance-punkot fankira vevő bulibrigád - és sokan mások.

Április 19.

 

LTJ Bukem (UK) & MC Moose (UK), DRS live (UK) w/ Jenna G (UK)

 

Helyszín: Dürlin

Kezdés: 22:00

Belépő: 2800 Ft

Facebook eseményoldal

A tánczenében is vannak olyan trendeken kívül álló irányzatok, amelyeknek megvan a maga kialakult, jól körülhatárolt és az évek során mit sem változó hangzásvilága. Ilyen a fúziós dzsesszt a folyékonyan gördülő, légies jungle-ritmusokkal ötvöző atmoszferikus drum’n’bass, amely a kilencvenes évek második felében volt divatos, és bár a radarról lekerült, azóta is stabil tábort tudhat magának. Az irányzat fő életben tartója LTJ Bukem, aki Good Lookin kiadójával és folyamatosa dj-fellépéseivel idestova két évtizede az elszállós dobbasszus-zene elkötelezettje. Többször járt már nálunk is, ezúttal két MC és a szemrevaló énekesnő Jenna G kíséretében érkezik, hogy helyből katapultáljon bennünket a sztratoszférába - ami bizony nagyszerű érzés.

 

Április 23.

 

Narrows (USA/UK)

Helyszín: Dürer Kert

Kezdés: 20:00

Belépő: elővételben 2000 Ft, helyszínen 2500 Ft

Facebook eseményoldal

A HC-seknél vastagon bekarikázott dátum ez a naptárban, hiszen most először játszik Budapesten az amerikai/brit Narrows, amely igazi szupergrupnak számít a színtéren. Az énekes Dave Verellen a műfaj egyik legmeghatározóbb zenekarában, a Botch-ban szerzett elévülhetetlen érdemeket, a gitáros Ryan Frederiksen a Nineironspitfire-ből és a pár éve nálunk is járt These Arms Are Snakes-ből érkezett, a basszusgitáros Rob Moran a legendás Unbroken alapító tagja volt, a zenekar kakukktojás londoni tagjai, a másik gitáros Jodie Cox pedig a Tropics-ból ismert HC-körökben. A Narrows kísérletezős, matekozós zúzását hazai részről a  Rivers Run Dry és a Wasted Struggle fejeli meg.

 

Április 24.

 

Rebekka Karijord (NO)

Helyszín: Akvárium Klub

Kezdés: 20:00

Belépő: elővételben 1500 Ft, helyszínen 2000 Ft

Facebook eseményoldal

Egy dalát már ismerhetjük, méghozzá a Cirkus Cirkör kortárs cirkuszművészeti társulat 2011 végén Budapesten hatalmas sikerrel futott Wear It Like A Crown című előadásából, most viszont élőben is láthatjuk-hallhatjuk Rebekka Karijordot, napjaink egyik legszuggesztívebb skandináv előadónőjét. A norvég születésű, de Stockholmban élő dalszerző-énekesnő dalaiban széles zenei eszköztárból merít és mellbevágóan őszintén tárja ki gondolatait, érzelmeit; nem véletlenül szokták PJ Harveyhoz, Cat Powerhez és Sinead O’Connorhoz hasonlítani, aminél meggyőzőbb ajánlólevélre nem is lehet szüksége. Rebekka Karijord előtt a magyar triphop új üdvöskéje, a mius játszik.

 

Április 25.

 

OM Unit (UK)

Helyszín: Toldi Klub

Kezdés: 22:00

Belépő: 2000 Ft

Facebook eseményoldal

Azzal, hogy a SoundCloudon bárki az ég világon bármit megadhat stílusmegjelölő tag-ként a zenéjéhez, a címkézés végképp értelmét vesztette. Az angol Jim Coles eleve nem is vesződött ilyesmivel, egyszerűen electronic jelzővel illeti a számait. Na persze, ő is jött valahonnan: hiphop-dj-ként kezdte, majd átképezte magát jungle-harcossá, hogy aztán öt évvel ezelőtt tiszta lapot nyisson, amelyre ugyan felvéshetne a technótól a footworkig egy rakás műfaj- és stílusnevet, de minek? OM Unitként OM Unit-zenét csinál, partira szánt trekkeket és mélyebb darabokat egyaránt, és ezzel stabilan tartja a helyét napjaink legeredetibb és legsokoldalúbb elektronikus zenei producerei között. DJ-társai ezen az estén a hazai vendéglátók részéről a Gelka, FRST és Secam lesznek.

 

Április 26.

 

Meshuggah (SE)

Helyszín: A38

Kezdés: 20.30

Belépő: 5500 Ft, elővételben 4900 Ft

Akad-e az extrém metál hazai hívei közt olyan mesüge, aki ne várta volna a szakállát rágva, hogy az irányzat iskolateremtő svéd zenekara újra Magyarföldre lépjen? A kérdés nyilván költői, hiszen a metál-naptárban piros betűs ünnep a Meshuggah hat év jután első budapesti klubkoncertje, amelyen tavalyi, Koloss című albumuk dalait is elővezetik majd. Tulajdonképpen nem is ajánljuk a koncerten, csupán jelezzük, hogy lesz, mivel borítékolható módon minden jegy elkelt rá.

 

FunkinEven (UK)

Helyszín: Toldi Klub

Kezdés: 22.30

Belépő: 500 Ft

Facebook eseményoldal

Ha valaki tudni szeretné, mit értünk ma bugi alatt, az ezen a péntek estén irányítsa a táncos cipőket a Toldi klubba, ahol a nyugat-indiai fekete és indián felmenőkkel büszkélkedő, Róisín Murphyvel is dolgozó, Bonobót is remixelő londoni Steven Tony Julien, azaz FunkinEven készteti majd fesztelenül laza táncolásra, no meg vigyorgásra a hetvenes-nyolcvanas évek soul-, funk- és diszkózenéjéből, klasszikus house-ból és technóból, no meg hiphopból és mindenféle jövőbeatből gyúrt zenéivel. FunkinEven mellett sokat próbált magyar bugi-huszárok lovagolják még a lemezeket, úgy mint Sirmo, illetve a Nightrdive-csapat, azaz a Headshotboyz, a Nakedkool, Zovek és Eirik.

 

Április 27.

 

Astronautalis (USA)

Helyszín: Gozsdu Manó Klub

Kezdés: 20:00

Belépő: elővételben 1200 Ft, a helyszínen.1500 Ft

Facebook eseményoldal

A rapper-bluesman Andy Bothwell minden értelemben igazi fehér hollónak számít a mai amerikai zenei kínálatban. A Beckkel rokonítható fickó Astronautalis néven készíti eklektikus, hiphopot, bluest, indie-rockot és elektronikát, éneklést és freestyle-ban gyökerező szövegmondást egyedi módon ötvöző albumait, jelenleg éppen az ötödiket, amelyből jó eséllyel kapunk ízelítőt mostani, harmadik magyarországi fellépésén. Ne sima koncertre számítsunk, hanem színházi és stand-up comedy elemekkel fűszerezett showműsorra, amelynek során az is kiderül, bemondásra tényleg bármiről tud-e freestyle-ozni hősünk. Hazai plusz: Halott Pénz.

 

Laurel Halo (USA), Andy Stott (UK)

Helyszín: Trafó KMH

Kezdés: 20:00

Belépő: 2800 Ft, elővételben az első 200 jegy 2200 Ft

Facebook eseményoldal

Akik szerint hiány van Budapesten az előremutató elektronikus zene kurrens áramlatainak unikális nemzetközi képviselőiből, azok most duplán hallgassanak; mármint, hallgassák a Trafó újonnan indított, Electrify-sorozatának első két - hazánkban először játszó - vendégét. Az amerikai zeneszerző-énekesnő Laurel Halo - idézzük magunkat - "ambient avant-elektronika zenéje álom és valóság, digitális és emberi lét fura, hipnagóg határmezsgyéjére visz”. Hasonló terepen, a reál-szürreál határmezsgyéjén imbolyog a dubtechno-indíttatású brit Andy Stott egyedülálló hangzásvilága, amely idegen, de nem elidegenített zenei élményt ígér. A Trafó színháztermében az estét a gót-indusztriális dark techno papnője, Lower Order Ethics (Lednitzky Szilvia) nyitja, majd a főprogram után a lenti Mappa klubban S. Olbricht live-ja és Synus0006 dj-szettje teszi fel az estére a pontot.

 

Deafheaven (USA)

Helyszín: Dürer Kert

Kezdés: 19.30

Belépő: elővételben 2800 Ft, helyszínen 3500 Ft

Mint minden műfajnak, a black metalnak is megvan a klasszikus hangzásvilágát sajátosan át- és újraértelmező zenekarokat egy sötét lepel alá vevő poszt-irányzata, amelynek egyik legizgalmasabb képviselője a black metal sémákat poszt-rockos, a shoegaze-es, screamós elemekkel tágító Deafheaven. Tavalyi magyarországi bemutatkozásuk után Sunbather című, még megjelenés előtt álló és tempósabbnak, kísérletezőbbnek meglebegtetett albumával érkezik ismét Budapestre a zenekar: ilyen, amikor egy San Franciscói poszt-black metál kvartett napfürdőzik! A Deafheaven vendége a black metalt sludge-dzsal kavaró-ragacsosító olasz The Secret, és hátborzongat még két hazai zenekar, az Octahed és az Our Existence Is Punishment.

 

Tensnake (DE)

Helyszín: A38

Kezdés:23.30

Belépő: elővételben: 2800 Ft, helyszínen 3500 Ft

Facebook eseményoldal

Úgy tűnik, a Kiosk partisorozat állandó szereplője lesz programajánlónknak, legalábbis eddig nem hibáztak az általuk egy estére Budapestre invitált külföldi nevekkel - és ez most, a harmadik rendezvényükre is igaz. A hamburgi Marco Niemerski, azaz világszerte ismert dj-producer nevén Tensnake a mostanában a budapesti éjszakában is varázsszónak számító nu-disco egyik sztárja, aki a hetvenes-nyolcvanas évek New York-i melegdiszkóját, a deep house-t és a detroiti technót mai megszólalásban elegyítő zenéjével remekül egyensúlyoz az underground és a kommerszebb hangzásvilág között (lásd a Coma Cat című slágerét). Fülledt hangulatú szettjével tavaly a Balaton Soundon is össznépi megőrülést generált és ez A38-on sem lesz másként, ahol a táncoló testek felajzásában Crimson + Chrom, Grasshop és Vikipop lesznek a partnerei.

 

Április 30.

 

Junip (SE)

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: elővételben 3900 Ft, helyszínen 4400 Ft

Facebook eseményoldal

Az érzékeny svéd dalnok José González szólókarrierje mellett énekel és gitározik Junip nevű zenekarában is (a dobos Elias Araya és a billentyűs Tobias Winterkorn oldalán), amelynek második albuma április 22-én jelenik meg - és rá egy hétre már mi is hallhatjuk tőlük élőben, az A38 10. születésnapján. A Junip koncertjét egy különleges vetítéssel kísért Rájátszás vezeti fel, ezúttal Beck Zoltán (30Y), Kollár-Klemencz László (Kistehén), Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven) és Grecsó Krisztián író , valamint Takács Marci perkás és Sárközy Zoli zongorista felállásban. (Ugyanezen az estén még az osztrák Tosca is bemutatja Odeon című multimédia-műsorát.)

 

Május 2.

 

!!! (USA)

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: elővételben 3900 Ft, helyszínen 4400 Ft

Facebook eseményoldal

Még a Junipnál is "lemezközelibb" koncertélményben lehet részünk május 2-án, hiszen az A38-on fellépő !!! (ejtsd ugye csk-csk-csk) új albuma ekkor még csak három napos lesz. A Sacramentóban alakult, az énekes Nic Offer vezette kollektíva eddig is a legönfeledtebben bulizós dance-punk kollektívaként táncolt előre saját ösvényén, nem egy emlékezetes slágert hátrahagyva (Intensify, Me and Giuliani Down by the School Yard, Hello? Is This Thing On?, Must Be the Moon), és ezt a státuszukat garantáltan megerősítik THR!!!ER című ötödik nagylemezükkel, amelyen ugyanakkor tőlük szokatlanul könnyed diszkós, funkos irányokba is elkalandoznak. Friss, ropogós budapesti lemezbemutató koncertjük vendége a hiphopot, klezmert és elektronikát utánozhatatlan módon összekutyuló kanadai különc Socalled lesz.

https://recorder.blog.hu/2013/04/19/meshuggah_astronautalis_laurel_halo_tensnake_junip_ketheti_zenei_programajanlo
Meshuggah, Astronautalis, Laurel Halo, Tensnake, Junip, !!! - kétheti zenei programajánló
süti beállítások módosítása