The History Of Apple Pie: Out Of View (albumhallgató)

2013.01.24. 09:45, rerecorder

TheHistoryOfApplePie2013_620_400_70.jpg
Az almás pite története. Jó hülye zenekarnév, de amit hallunk az öt fiatal londoni zenésztől, az cseppet sem hülyeség. Ha már a névvel kezdtük, hát legyen: édes, néha szirupos, fülbemászó sika-mika gitárpop sok zajjal – a kilencvenes évek hajnalát idézve. A már egy-két éve színen lévő, de befutását némi szerencsével 2013-ban akár abszolválni is tudó kvintett a jövő héten, január 28-án jelenteti meg bemutatkozó nagylemezét, de az Out Of View című album cikkünkben már végig is hallgatható.

The_History_of_Apple_Pie_-_Out_of_View.jpgA History Of Apple Pie 2011-ben kezdett lelkes kritikákat kapni, ám kislemezeik és koncertjeik mellett a tavalyi évet is hangzásuk tökéletesítésével töltötték. Úgyhogy akinek kezdetektől megvan a zenekar, úgy tűnhet, sok időbe telt, viszont aki most találkozik vele először, csak azt mondhatja: megérte. Már persze abban az esetben, ha az illető szereti a nyolcvanas évek végének, kilencvenes évek elejének zajos, lo-fi, twee, shoegaze gitárpopját, rockját. A színes tagságú THOAP tagjai nagyon bírhatják ezeket a zenéket, de aki ugye "kilencvenes évekbeli zenéket hallgat, az jó eséllyel kilencvenes évekbeli hangzású dalokat fog írni" – ahogy maga a zenekar is megjegyzi. Eleinte bárdolatlanabbul ütköztették a Dinosaur Jr. felől érkező indie-rock, a My Bloody Valentine-féle örvénylő zaj-rock és a C86-os twee-s, indie-popos hangulatokat, a Yuck kistesóinak számítottak, majd felvették bemutatkozó lemezük anyagát, amit egy hálószobában kevertek meg. És soha nem jelentettek meg, mert nem tetszett nekik, hiszen soha nem is akartak lo-fi zenekar lenni, hanem egyszerűen ennyire futotta akkoriban. Ezért inkább tavaly ősszel még egyszer nekiestek a daloknak, tisztult a kép és ennek eredményeként sokkal szebb lett a lemez is, amivel már a tagok is elégedettek (ez nem kis részben köszönhető annak, hogy a Horrors-szal való baráti viszony miatt használhatták Badwan-ék hangcuccait, stúdióját és a Horrors-gitáros, Joshua Third volt a lemez társ-hangmérnöke is).

A HISTORY OF APPLE PIE-T ODA TIPPELTÜK 2013 LEHETSÉGES BEFUTÓI KÖZÉ – SOK MÁS ITT CSEKKOLHATÓ ELŐADÓVAL EGYÜTT.


Az Out Of View egy egységes megszólalású, határozott zenekart mutat, hangzásban leginkább a második-harmadik Ride-lemez és még inkább a Lush a rokon, utóbbi zenekar a vokálok terén, sőt még az outlookban is ordít (lemezborító is). De nincs ezzel baj, főképp mert a dalok (az I Want More kiemelkedő) és a lemez hangulata nagyon megkapó (az album második fele kifejezetten erős), aki ilyen típusú zenéken nőtt fel, kap egy élvezetes emlékeztető-lövést, akinek új a vicc, jó eséllyel nagyon fogja szórakoztatni. Már persze abban az esetben, ha az illető szereti a nyolcvanas évek végének, kilencvenes évek elejének zajos... stb.

A jövő hétfőn, január 28-án megjelenő Out Of View teljes egészében itt hallható:


A You're So Cool című első kislemez 2011-ből: 

.

A Mallory kajacsatás klipje még szintén 2011-ből:

.

A tavalyi Do It Wrong:

.

összeállította: Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2013/01/24/the_history_of_apple_pie_out_of_view_albumhallgato
The History Of Apple Pie: Out Of View (albumhallgató)
süti beállítások módosítása