Bernáthy Sándor hagyatéka egy órás audiovizuális szettben

2013.01.24. 21:56, recordernews

bernathy.jpg

Egy évvel ezelőtt mi is megemlékeztünk Bernáthy Sándorról, a magyar underground ikonikus alakjáról, az A.E. Bizottság alapítójáról, zenészről és grafikusról, aki nem csak a nyolcvanas évek újhullámával tartott lépést különféle formációk gitárosaként, de a kilencvenes években az elsők között karolta fel a legújabb idők zenéjét, a technót. Többek között elsőként vitte el a műfajt a Szigetre (Love Barikád), Gépszava néven újságot indított, és őt illik számon tartani a Vörös Yuk, a Kék Yuk és a Supersonic klubok alapítójaként. Fia, Bernáthy Zsiga, akivel Magyarországon elsőként hozott tető alá elektronikus zenei live actet, most egy több mint egy órás audiovizuális utazással emlékezik rá.

Zsiga a Recordernek elmondta, hogy a videóban Bernáthy Sándor képi és zenei hagyatékát dolgozták fel különleges módon, három blokkra osztva (a vizuálban Gábor Márton és Bereznai Tamás volt segítségére az Urbanizer Visual Crew részéről).

Az elsőben a Bernathy & Son kilencvenes években írt lassú, ambient zenéi mellé az elhunyt művész festményeinek metamorfózisát követhetjük. A másodikban egykori kísérleti zenekara, a Matuska Silver Sound hallható "live electro remix" verzióban, és ezzel párhuzamosan grafikái, vázlatai, jegyzetei, személyes tárgyak, relikviái és fotói jelennek meg. A harmadik, lezáró etűdben pedig az elmúlt évek apa-fia duójának húzós, acides, élő fellépései szólalnak meg úgy, ahogy a bulikon megszólaltak, a fellépéseken látott vizuállal együtt. A három szakaszt interjúrészletek választják el egymástól, és az egész audiovizuált végigkísérik a Bernáthy Sándor idézetek, hangban és saját kézírásával képben is.

"Nehezen tudom megfogalmazni, milyen fontos munka volt feldolgozni a szellemi hagyatékot ilyen formában. Természetesen ez nem egy lezárt folyamat. Nemrég jelent meg a Neon Galéria gondozásában a Bernáthy Sándor Képzőművészeti Életműve című könyv. És tervezzük a zenei életmű kiadását is" - tette hozzá Bernáthy Zsiga.

https://recorder.blog.hu/2013/01/24/bernathy_sandor_av_szett
Bernáthy Sándor hagyatéka egy órás audiovizuális szettben
süti beállítások módosítása